Hoe de huid na de bevalling verandert en tips voor huidverzorging

Postpartum is een fase in het leven van een vrouw die een risico inhoudt: niet alleen krijgt ze te maken met de zorg voor de nieuwe baby, maar ook met hormonale en lichamelijke veranderingen. Wat kun je doen?
Hoe de huid na de bevalling verandert en tips voor huidverzorging
Mariel Mendoza

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Mariel Mendoza.

Geschreven door Mariel Mendoza

Laatste update: 21 oktober, 2024

De huid na de bevalling verandert door de hormonale veranderingen tijdens de zwangerschap. Daarom moet de verzorging beginnen vanaf het moment van conceptie en moet je niet wachten tot na de bevalling.

Aan de andere kant hebben naast de hormoonveranderingen ook algemene vermoeidheid, gekoppeld aan de nieuwe situatie, allemaal invloed op de huid van de moeder. Daarom verdient je huid in deze tijd speciale aandacht.

Huidaandoeningen die samenhangen met postpartum zijn striae, veranderingen in textuur, slapheid, cellulitis en hyperpigmentatie. Het meest getroffen is de buikstreek.

Striae

Striae
Postpartumstriemen zijn te verwachten door het uitrekken van de vezels in de buik en billen.

Striae zijn de belangrijkste huidverandering in de postpartumperiode. Ze worden veroorzaakt door uitzetting door gewichtstoename tijdens de zwangerschap en de terugkeer naar normaal na de bevalling. Door dit proces worden collageen- en elastinevezels afgebroken.

Ze zijn merkbaar op de buik, borsten en billen. Als ze eenmaal verschijnen, is het moeilijk om ze helemaal weg te werken. De aanbeveling is dus om ze vanaf het begin te voorkomen.

Deze striemen zijn lineair en rood, roze of wit van kleur.

Voor striae wordt het gebruik van speciale crèmes met een combinatie van centella asiatica en hyaluronzuur aanbevolen. Daarnaast omvat een deel van de postpartum huidverzorging het gebruik van vochtinbrengende crèmes. Deze moeten rozenbottel en vitamine K bevatten, die de collageenproductie stimuleren.

Hoewel striae niet verdwijnen, kunnen ze wel verminderen. Bovendien kunnen ze, als ze onlangs zijn verschenen, worden verbeterd met esthetische laser- en radiofrequentiebehandelingen.

Verzorging van binnenuit, gehydrateerd blijven met veel water, en de consumptie van voedingsmiddelen die de synthese van collageen stimuleren, zijn ook heilzaam.

Slapheid van de huid na de bevalling

Vooral in de huid in de buikstreek treedt enige slapheid op door uitzetting en daaropvolgende herschikking. Het wordt aanbevolen hiervoor vochtinbrengende en verstevigende crèmes te gebruiken.

Deze laatste helpen de stevigheid en elasticiteit te herstellen en bevatten bestanddelen als zoete amandel, avocado, rozenbottel, centella asiatica, shea-olie, vitamine E en jojoba.

Cellulitis

Ook wel sinaasappelhuid genoemd, ontstaat door ophoping van vetweefsel dat bobbels en gaten in de lederhuid vormt. Het komt vooral voor op de billen, dijen en heupen.

Het houdt verband met aanleg in de familie, plotselinge gewichtstoename, stress, een zittend leven, het eten van veel koolhydraten en het vasthouden van vocht. Daarom is het belangrijkste om regelmatig te bewegen en evenwichtig te eten.

Lymfedrainage en massagetherapie kunnen als behandeling worden gebruikt. Dit helpt de bloedsomloop te activeren en het vasthouden van water te verbeteren. Zogenaamde anti-cellulitis crèmes kunnen helpen bij de textuur en de kleur, maar lossen de bultjes niet op.

Veranderingen in de textuur van de gezichtshuid na de bevalling

Twee zaken vallen op dit moment het meest op:

  • Een droge, schilferige huid. Door de sterke daling van de progesteron- en oestrogeenspiegel na de bevalling wordt de huid gevoeliger en droger. Vochtinbrengende crèmes met hyaluronzuur en een zachte gezichtsreiniger worden aanbevolen.
  • Acne. Door de plotselinge daling van het oestrogeengehalte worden de talgklieren geactiveerd en produceren ze meer olie. Acne kan ook bevorderd worden door stress veroorzaakt door de komst van je baby. Crèmes met azelaïnezuur of benzoylperoxide worden aanbevolen.

Donkere kringen onder de ogen

Vermoeidheid, stress en lange slapeloze nachten leiden tot wallen en hyperpigmentatie op de oogleden. Hoewel het meest aan te raden is om te rusten, kunnen als dat niet mogelijk is andere tips worden gevolgd, zoals het gebruik van crèmes, gels of serums op basis van cafeïne en crèmes met vitamine C.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Is het mogelijk om zelfbruiner te gebruiken tijdens de zwangerschap?

Hyperpigmentatie van de huid na de bevalling

Zonnebrandcrème gebruiken
Zonnebrandcrème is tijdens de zwangerschap essentieel om pigmentatie te voorkomen.

Door hormonale veranderingen ontstaat hyperpigmentatie van de huid (Spaanse link) door een teveel aan melanine. In het tweede en derde trimester van de zwangerschap bereikt het melanocyt-stimulerend hormoon zijn hoogste niveau, een product van toegenomen progesteron en oestrogenen.

Overtollig melanine (een stof die wordt geproduceerd door melanocyten in de buitenste laag van de huid) leidt, in combinatie met blootstelling aan zonlicht, tot hyperpigmentatie. Het meest kenmerkende resultaat is een bruinige vlek op de wangen, bovenlip, voorhoofd en neus. Dit wordt chloasma gravidarum of melasma genoemd.

Ook sproeten, vlekken en littekens die al voor de zwangerschap op de huid zaten kunnen donkerder worden.

Melasma verdwijnt pas 3 tot 6 maanden na de bevalling, wanneer de hormonen weer normaal worden. Hetzelfde gebeurt met hyperpigmentatie van de areola’s van de tepels en de linea alba van de buik.

Het gebruik van depigmentatiecrèmes of enige vorm van esthetische behandeling wordt niet aanbevolen tot 6 maanden na de bevalling. Je kunt het beste een dermatoloog raadplegen.

Je kunt het het beste voorkomen door fysieke (hoed, zonnebril, paraplu) of chemische (zonnebrandcrème) barrières te gebruiken, vooral in de zomer.

Spataders

Een van de veranderingen die in de huid optreedt na de bevalling is het verschijnen van spataders. Ze ontstaan doordat er een toename is van de bloedstroom, waardoor de vaten verwijden. Spataders zien eruit als kleine, helderrode vlekjes, omgeven door bloedvaatjes die lijken op spinnenpoten. Ze verdwijnen meestal geleidelijk tegen de zevende maand.

Aanbevelingen voor huidverzorging na de bevalling

Tijd nemen om te genieten en voor jezelf te zorgen is de sleutel. Vraag om verlichting van de babyzorg, douche zonder op de klok te kijken, en wijd jezelf aan een huidverzorgingsroutine.

De huid moet diep gehydrateerd worden. Gebruik crèmes over het hele lichaam, zonder de tepelhof en tepelzone te vergeten. Je kunt ook eens per week de huid scrubben.

Probeer daarnaast actief te blijven. Doe minstens 30 minuten lichaamsbeweging, 5 keer per week.

Eet een gezonde, evenwichtige voeding, rijk aan collageenstimulerende voedingsmiddelen. Neem ook producten met vitamine A en E op, zoals de volgende:

  • Zuivelproducten
  • Citrusvruchten
  • Kiwi’s
  • Noten
  • Plantaardige oliën
  • Groene bladgroenten

Het proces kan een tijdje duren, omdat de elasticiteit en stevigheid weer normaal moeten worden na het bijna 10 keer zo groot uitrekken. Het kan wel 6 maanden duren voordat de buik weer normaal is; zo lang duurt het voordat de baarmoeder volledig is samengetrokken.

De huidverzorging na de bevalling hangt af van leefgewoonten. Richt je op je baby, maar verwaarloos ook jezelf niet.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.