Hoe cellulite te voorkomen en een stevigere huid krijgen
Veel vrouwen worstelen naarmate ze ouder worden en nieuwe levensfasen ingaan om het ontstaan van cellulite te voorkomen en een stevige huid te behouden of een stevigere huid te krijgen.
We kunnen ons in de winter achter een lange broek verschuilen, maar wanneer de zomer nadert en het weer voor een rokje, jurk en zwempak nadert, neemt de angst en irritatie over cellulite op de benen toe.
Gelukkig zijn er gezonde gewoontes die we het hele jaar door kunnen beoefenen om de huid er beter uit te laten zien. De eerste stap is echter begrijpen wat cellulite is en hoe het onze gezondheid beïnvloedt.
Wat is cellulite?
Cellulite verwijst naar een ophoping van vetweefsel. Dit weefsel verzamelt zich meestal op de dijen, maar ook wel op de billen, buik, armen, bovenarmen en benen en vormt knobbeltjes. Als gevolg hiervan produceert het onregelmatigheden in de huid die vaak als een ‘sinaasappelhuid’ worden aangeduid.
Het verminderen van cellulite heeft met meer dan alleen esthetiek te maken. Cellulite kan namelijk ook onze gezondheid aantasten, omdat het de goede circulatie van het bloed in onze benen belemmert.
Het draagt daarom bij aan de kans op het verschijnen van spataderen en lymfatische pathologieën, die dieper en moeilijker te behandelen zijn. Om deze reden is het belangrijk om nieuwe gewoontes te ontwikkelen en het ontstaan van cellulite proberen te voorkomen.
11 gewoontes die helpen cellulite te voorkomen en een stevigere huid te krijgen
Verander je dieet om cellulite te voorkomen
- Eet een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet. Hoewel cellulite 98% van de vrouwen treft, verkleint het volgen van een uitgebalanceerd dieet de kans op het ontwikkelen van cellulite. Tegelijkertijd helpt het om de stevigheid van de huid te behouden.
- Vermijd frisdrank, fastfood en industrieel gebak, aangezien al deze producten aan het vasthouden van vocht en gewichtstoename kunnen bijdragen. We moeten daarentegen gezonde opties kiezen, waaronder voldoende voedingsmiddelen die rijk aan vitamines en collageen zijn.
- Verminder je zoutinname, aangezien overtollig zout in je dieet ook vochtretentie kan veroorzaken. Dit is een moeilijk doel om te bereiken, aangezien bijna alles zout bevat. Om te minderen, kun je het voedsel met kruiden in plaats van zout op smaak brengen.
Water en lichaamsbeweging
Drink veel water
Dit helpt het lichaam om afvalstoffen af te voeren en de cellulaire functie te verbeteren. Experts raden aan om 8 glazen water per dag te drinken, wat voor veel mensen moeilijk kan zijn.
- Een goede manier om dit te bereiken, is door één glas per uur te drinken.
- Als je wilt kun je bovendien een scheutje citroen of sinaasappel toevoegen om een beetje smaak toe te voegen.
Blijf actief
Je hoeft niet naar een sportschool te gaan om cellulite te voorkomen. Je hoeft alleen maar regelmatig te lopen. Dit is een eenvoudige gewoonte die we bijna allemaal in onze dagelijkse routine op kunnen nemen om de huid van je benen te versterken.
- Het nemen van de trap in plaats van de lift is bijvoorbeeld een prima startpunt.
- In de sportschool kun je je op cardio- of aerobe oefeningen concentreren.
Zelfmassage
Het masseren van de gebieden waar cellulite het meest voorkomt, verbetert de bloedsomloop en lymfedrainage. Je kunt bijvoorbeeld een cellulitis massagehandschoen gebruiken om je huid te masseren en dode cellen te verwijderen. Het is bovendien een goed idee om je douche af te sluiten met een stroom koud water over je benen.
Vermijd strakke kleding
Het dragen van strakke kleding bemoeilijkt de bloedstroom, waardoor cellulite kan ontstaan. Het is dan ook belangrijk om geen strakke kleding te dragen die de doorstroming van het bloed verhindert.
Rust en stress
Neem de rust die je lichaam nodig heeft
Minstens 8 uur per dag slapen bevordert de algehele gezondheid en vooral de gezondheid van de huid (Engelse link). Als we niet goed slapen, dan verhoogt dit de ophoping van vet in ons lichaam, wat het ontstaan van een sinaasappelhuid kan bevorderen.
Door je benen hoger te leggen terwijl je rust (Spaanse link) verbeter je de bloedsomloop, verwijder je gifstoffen en voorkom je mogelijk het ontstaan van cellulite.
Vermijd stress
In de moderne samenleving lijkt het onmogelijk om te ontspannen en negatieve emoties te beheersen. Als gevolg hiervan wordt de huid kwetsbaarder en vatbaarder voor veranderingen. Probeer dit dus zoveel mogelijk te vermijden.
Ontspanning
Geniet van gezonde activiteiten zoals yoga, meditatie en dergelijke om een goed emotioneel evenwicht te bereiken. Al deze activiteiten kunnen helpen om cellulite te voorkomen als je ze combineert met de andere adviezen.
Misschien ook interessant om te lezen:
6 voedingsmiddelen die cellulite verergeren kunnen
Je gewicht onder controle houden om cellulite te voorkomen
- Drink vruchtensappen in combinatie met groenten: vergeet niet je koelkast met ananas, papaja, appels te vullen en pers ze samen met selderij, wortelen en plantenextracten in een sapcentrifuge. Op die manier kun je je lichaam reinigen en de ophoping van gifstoffen voorkomen om cellulite te verminderen.
- Behoud je ideale gewicht: snelle gewichtstoe- en afnames verergeren cellulite. Door deze plotselinge gewichtsveranderingen verliest het lichaamsweefsel zijn elasticiteit en wordt het gevoeliger voor slapheid en de ophoping van vet.
Tenslotte zijn er cosmetische behandelingen die met succes de sporen van cellulite uitwissen. Het beste wat je echter kunt doen, is het aanleren van deze 11 eenvoudige gewoonten om het ontstaan van cellulite te voorkomen.
Verander je eetgewoonten, blijf gehydrateerd, rust voldoende uit en houd je gewicht op peil. Op die manier versterk je je spieren, verbeter je het uiterlijk van je huid (Spaanse link) en bereik je een betere algehele gezondheid.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- sld.cu/galerias. 2008. Libro de celulitis. Extraído de: http://www.sld.cu/galerias/pdf/sitios/rehabilitacion-ejer/libro_de_celulitis.pdf
- Dra. Elia Roo. Academia españolal de dermatología. 2015. Celulitis: lo último para combatirla. Extraído de: https://aedv.es/wp-content/uploads/2015/04/celulitis_lo_ultimo.pdf
- Teresa Bonnin Sánchez. Dra. Conchita Llorens Tubau. 2017. Guía práctica de actuación desde la farmacia comunitaria. Extraído de: https://www.sefac.org/sites/default/files/2017-11/Guia_practica-celulitis.pdf