Ik hield van je totdat mijn waardigheid mij stopte
Waardigheid is een persoonlijk en emotionele grens die werkt als een soort van psychologisch schild. Afhankelijk van waar we deze grens leggen, zullen zowel onze intieme als onze sociale relaties genieten van een betere gezondheid en balans.
Waardigheid in hechte relaties doet niet aan uitstelling of concessies. Het moment dat we toegeven aan anderen, begint dit bijzondere en waardevolle schil af te breken.
Als je de tijd neemt om erover na te denken, zul je je realiseren dat er maar heel weinig momenten zijn dat je over deze intieme en belangrijke dimensie van je leven hebt nagedacht.
W e denken er ten eerste niet over na, want we zijn opgegroeid met het idee dat als we van iemand houden, we hen alles moeten geven zonder iets terug te verwachten.
Op bepaalde momenten is het heel moeilijk om onderscheid te maken tussen oprechte affectie en emotionele manipulatie. Dit is belangrijk om in gedachten te houden. Zo bescherm je namelijk je eigen waardigheid. In dit artikel gaan we dieper op dit onderwerp in.
Waardigheid is het respect dat je voor jezelf hebt
Ik hield van je tot mijn waardigheid mij stopte. Als je je ooit zo hebt gevoeld, dan zal je je het interne proces kunnen herinneren dat ertoe heeft geleid dat liefde soms een grens heeft. Je waardigheid is die grens.
Kijk ook naar:
Hoe reageer je op ontrouw?
Waardigheid en zelfvertrouwen
Mensen helpen je gedurende je hele leven bij het opbouwen zelfvertrouwen. De manier waarop we zijn opgevoed heeft zonder twijfel veel invloed, maar het is niet de beslissende factor.
We hebben allemaal ervaringen die er na verloop van tijd voor kunnen zorgen dat onze interne afweersystemen verzwakken, bijvoorbeeld:
- banen waarbinnen we niet worden gerespecteerd
- ingewikkelde relaties
- ongelukken, traumatisch verlies en verraad
Er zijn veel situaties die ons zelfvertrouwen kunnen beschadigen. Daarbij denken we soms ook dat we onverslaanbaar zijn. Soms denken we dat niets ons kan schaden en dat we alles kunnen, maar we denken dit alleen omdat we niet uit onze comfortzone stappen. Als externe factoren er voor zorgen dat we dit zelfcontrole verliezen, verliezen we alles
Blindelings relaties aangaan
Soms geven we ons hart zomaar weg. We springen dan blindelings in het diepe omdat we het gevoel hebben dat dit op dat moment goed voor ons is. Dit is allemaal begrijpelijk, zolang we onze waardigheid maar niet in gevaar brengen tijdens dit proces.
Soms zien we namelijk geen grenzen in intieme relaties. We geven alles zonder iets terug te verwachten. Iedere moeite draagt bij aan het versterken van de relatie voor beide partijen.
Tot we ons op een dag bewust worden van een diepe leegte in ons. Het is dan niet zo dat er iets is misgegaan, maar alles lijkt kapot. Er is geen harmonie in de relatie en alle energie en inspanning zijn gericht op één persoon. Terwijl de één biefstuk eet, probeert de ander een maaltijd van kruimels te maken. En die persoon ben jij.
Er zijn momenten in ons leven waarin het zijn vruchten afwerpt als je dapper bent en risico’s neemt. Maar denk aan wat je te verliezen hebt: je zelfvertrouwen, je waardigheid en je recht om gelukkig te zijn. Het moment dat ieder van deze dingen wordt bedreigd, is het tijd om een beslissing te nemen.
Je gedachten geven je macht
Als je je in een emotioneel moeilijke situatie bevindt en je waardigheid opnieuw moet versterken, herhaal dan de volgende zinnen. Door op deze woorden te reflecteren, kun je een reeks ideeën internaliseren die twee essentiële emoties in je wakker maken: moed en dapperheid.
Kijk maar eens, hier zijn ze:
- Niemand kan me vertellen hoe ik mijn leven moet leven.
- Ik ben het niet verplicht om iedereen te behagen.
- Iemand die echt van me houdt, zal me nooit manipuleren of me chanteren.
- Een goede partner versterkt je zelfbeeld en vernietigt het nooit.
- Iedereen die van me houdt, zal elke dag voor me zorgen.
- Ik zal bovenal de mensen waar ik van hou verdedigen. Ik vraag echter ook dat de mensen die van mij houden me respecteren, verdedigen en waarderen, zoals ik verdien.
- Samenleven vereist dat je weet hoe je moet samenwerken als een team. Iemand die alleen aan zichzelf denkt, weet niet hoe hij met een ander samen moet leven.
- Ik heb het recht om mijn gedachten uit te drukken, om precies te zeggen wat ik wel en niet wil.
- “Nee” zeggen op iets is geen egoïstische daad. Het is het verdedigen van mijn waardigheid.
- Ik verdien het om geliefd te zijn.
- Ware liefde begint bij zelfliefde. Als alles om me heen me laat voelen alsof ik waardeloos ben, dan betekent dit dat er iets mis is en dat ik hier iets aan moet doen.
- Ik ben in staat om en zal de controle nemen over mijn eigen realiteit. De wensen en verlangens van anderen zijn niet het belangrijkste in mijn leven.
- Ik ben een mooi, sterk, moedig persoon en heb net zo veel recht op geluk als iemand anders. Ik ben de architect van mijn eigen leven en wensen.
Persoonlijke waardigheid is een heel belangrijk onderwerp dat meer aandacht verdient. Het geeft ons het geluk dat iedereen elke dag moet kunnen ervaren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Navet, Georges. (2018). De la dignidad en la Declaración Universal de los Derechos Humanos de 1948. https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0718-43602018000100153