Heupartrose: kenmerken en symptomen

Heupartrose ontwikkelt zich langzaam en kan beide heupen aantasten. Pijn is het meest terugkerende symptoom en kan worden verlicht door te rusten.
Heupartrose: kenmerken en symptomen
Alejandro Duarte

Beoordeeld en goedgekeurd door de biotechnoloog Alejandro Duarte.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Heupartrose is de slijtage van het hyaline kraakbeen dat aanwezig is aan elk uiteinde van een gewricht. Dit kraakbeen bedekt het bot om het te beschermen tegen wrijving tegen de andere botdelen en vermindert ook de impact van eventuele belastingen.

Een onbalans als gevolg van trauma, genetisch defect en zelfs misbruik van het gewricht vermindert het vermogen om water in het kraakbeen vast te houden. Dit resulteert in progressieve slijtage van het gewricht totdat de botten vervormd raken. Het leidt vervolgens tot pijn en verlies van mobiliteit.

Heupartrose: oorzaken en risicofactoren

We negeren wereldwijd nog steeds de oorzaak van heupartrose, hoewel er verschillende aandoeningen zijn die tot het optreden ervan leiden. Er is bijvoorbeeld een genetische factor waardoor men artrose kan ontwikkelen.

Misvormingen van ledematen zijn ook een predisponerende factor, vooral in de onderste ledematen die het lichaamsgewicht dragen. Overgewicht geeft een nog grotere belasting van de heupen en knieën, waardoor de kans op degeneratie toeneemt.

Het beoefenen van intensieve sporten en bepaald zwaar werk kan ook het optreden van artrose bevorderen, vooral in de onderste ledematen. Bepaalde valpartijen en stoten kunnen ook tot een vroeg begin leiden, aangezien een breuk de vorm van het gewricht kan aantasten.

Over het algemeen manifesteert deze aandoening zich bij volwassenen ouder dan 50-60 jaar. Het komt echter soms ook voor bij jonge mensen. Dit zijn echter uitzonderlijke gevallen.

Symptomen van heupartrose

Pijn in de heupen

Pijn is het belangrijkste symptoom en die manifesteert zich vaak:
  • In de lies
  • In de dijbenen
  • Aan de binnenkant van de dijen
  • In de knieën

Het kan ook invloed hebben op beide heupen. Meestal is er echter maar één pijnlijk. De pijn is meestal gebonden aan activiteit en kan worden verlicht door rust. Het is een soort “mechanische pijn,” hoewel het behoorlijk verschilt van inflammatoire gewrichtspijn. Dit komt omdat inflammatoire gewrichtspijn zelfs tijdens het nemen van fysieke rust aanhoudt.

Een ander symptoom van heupartrose is het verlies van bewegingsmogelijkheden, waardoor het steeds moeilijker wordt om de gewone dagelijkse bezigheden uit te voeren.

Zowel de pijn als de beperkingen zijn progressief, hoewel de ontwikkeling ervan per persoon anders is. Kreupelheid is een ander symptoom van heupartrose en manifesteert zich als een karakteristieke schommelbeweging van het lichaam wanneer het beide gewrichten aantast.

Heupartrose evolueert progressief in de loop van de jaren, afhankelijk van het activiteitenniveau. Veel mensen kunnen een normaal leven leiden als ze de juiste behandeling volgen.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in: hoe snel beschadigd kraakbeen te herstellen 

Diagnose van heupartose

Artsen stellen een diagnose door patiënten te vragen naar hun symptomen en beperkingen. Daarnaast doen ze een onderzoek van het heupgewricht en de bewegingsmogelijkheden. Dit is hoe een specialist de mate van artrose kan beoordelen die een patiënt op dat moment heeft.

Daarnaast laten ze een röntgenfoto van de heup maken om de diagnose te bevestigen. Hierdoor kunnen ze de typische veranderingen observeren die worden veroorzaakt door heupartrose. Dit stelt hun in staat om de tekenen van slijtage in het heupgewricht te bekijken en de mate van ernst vaststellen.

Er is geen directe relatie tussen de intensiteit van degeneratie en de symptomen. Een zwaar versleten heup kan dus pijnloos zijn, ook al is deze misschien stijver, en vice versa.

Lees ook dit artikel: avasculaire necrose van de heup

Behandeling van heupartrose

Een hand met pillen

De behandeling van artrose is gericht op het verlichten van pijn en het behandelen van functionele beperkingen. Om deze reden kan de arts ervoor kiezen om bepaalde medicijnen aan de patiënt voor te schrijven.
  • Pijnstillers, waarvan paracetamol de meeste gebruikte soort is, zijn de meest voorgeschreven medicijnen. Ze verminderen pijn en verbeteren gewrichtsstijfheid .
  • NSAIDS zijn niet-steroide ontstekingsremmers en worden gebruikt wanneer de pijn niet te bestrijden is met paracetamol.
  • Chondroprotectors bestaan uit bestanddelen van gewrichtskraakbeen en het innemen ervan kan helpen bij het verminderen van de pijn. Glucosamine en chondroïtinesulfaat maken deel uit van deze groep.
  • Interarticulaire therapie of infiltraties bestaat uit het toedienen van ontstekingsremmende stoffen in het gewricht. In de meeste gevallen injecteren ze glucocorticoïden en hyaluronzuur.

Bovendien zal een arts aanbevelen om een gezondere levensstijl aan te nemen en, indien nodig, enkele maatregelen te nemen om ongemak te verlichten – zoals het aanbrengen van koude kompressen en fysiotherapie.

Volgens dr. Alexandra Villa-Forte kan de toepassing van koude kompressen (bijvoorbeeld ijs) de pijn helpen verlichten die wordt veroorzaakt door de ontsteking in het gewricht.

Goede gewoontes zijn de beste ondersteuning

Het aannemen en behouden van een goede houding, het vermijden van overmatig of verkeerd gebruik van de gewrichten, regelmatig sporten, maatregelen nemen om zwaarlijvigheid te voorkomen of om te keren en het dragen van geschikt schoeisel zijn enkele van de meest aanbevolen maatregelen door experts voor het welzijn van patiënten met heupartrose.

Onthoud dat de mogelijkheden voor beoefening van een lichamelijke activiteit van persoon tot persoon zal verschillen. Daarom moeten mensen met heupartrose altijd hun eigen arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Márquez Arabia, Jaime, & Márquez Arabia, Wiliam. (2014). Artrosis y actividad física Arthrosis and physical activity Arthrose et activité physique. Revista Cubana de Ortopedia y Traumatología.

  • Márquez Arabia J.J., & Márquez Arabia W.H. (2014). Artrosis y actividad física.

  • Guillemain, J.-L. (2013). Rehabilitación de la cadera operada. EMC – Kinesiterapia – Medicina Física. https://doi.org/10.1016/s1293-2965(13)65157-9


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.