Het verschil tussen een koemelkallergie en lactose-intolerantie

Hoewel ze sommige symptomen delen, zijn koemelkallergie en lactose-intolerantie verschillende aandoeningen. Het is echter niet gemakkelijk om ze uit elkaar te houden. Daarom is het belangrijk dat je de verschillen kent.
Het verschil tussen een koemelkallergie en lactose-intolerantie
Minerva Camero Albella

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Minerva Camero Albella.

Laatste update: 16 september, 2022

Je hebt vast wel eens gehoord van zuivelproducten en van sommige aandoeningen die met hun consumptie te maken hebben. De meest genoemde zijn waarschijnlijk een koemelkallergie en lactose-intolerantie. Maar wat is het verschil?

Het is essentieel te bedenken dat, hoewel beide aandoeningen enkele symptomen gemeen hebben, ze toch verschillende effecten op het lichaam veroorzaken. Daarom is het essentieel te weten hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden.

Een koemelkallergie is eigenlijk een allergie voor het eiwit in koemelk, terwijl lactose-intolerantie moeilijkheden is met het opnemen van de suiker in melk, die lactose genoemd wordt.

Wat zit er allemaal in melk?

Een glas melk
Melk bevat belangrijke voedingsstoffen zoals eiwitten, koolhydraten, vetten en vitaminen.

Melk bevat verschillende voedingsstoffen:

  • Eiwitten, waaronder caseïne en wei
  • Koolhydraten, zoals lactose (bestaande uit glucose en galactose)
  • Vet en vitaminen
  • Water

Koemelkallergie of lactose-intolerantie?

Zoals een in het British Journal of Genera l Practice (Engelse link) gepubliceerde studie stelt, is koemelkallergie een aandoening die meestal veroorzaakt wordt door melkeiwitbestanddelen. Koemelk is de gebruikelijke oorzaak van een melkallergie. Maar ook schapen-, geiten-, buffel- en andere melk van zoogdieren kan deze reactie veroorzaken.

Daarentegen wordt lactose-intolerantie direct veroorzaakt door de koolhydraten of suiker in melk, lactose genoemd, die op zijn beurt bestaat uit glucose en galactose (het zijn enkelvoudige moleculen).

Wanneer iemand lijdt aan lactose-intolerantie, maakt zijn lichaam geen enzym aan dat verantwoordelijk is voor het afbreken en opnemen ervan.

Het fundamentele verschil is dat een allergie een reactie is die door het immuunsysteem van het lichaam gemedieerd wordt. Bij intolerantie komt er echter geen immuunreactie aan te pas. Koemelkallergie komt minder vaak voor dan lactose-intolerantie.

Het andere fundamentele verschil is dat elk van deze aandoeningen veroorzaakt wordt door een andere bestanddeel van melk. De ene wordt veroorzaakt door het eiwit en de andere door de suiker of koolhydraten. Lactose-intolerantie vereist een andere behandeling dan koemelkallergie.

Soms verbeteren de symptomen van intolerantie drastisch als de patiënt probiotica begint te nemen, aldus de meest recente wetenschappelijke studies (Engelse link).

Zorg ervoor dat je leest:
Tekenen dat je lactose-intolerant bent

De meestvoorkomende symptomen van een koemelkallergie en lactose-intolerantie

Veroorzaken deze aandoeningen verschillende symptomen? De meestvoorkomende tekenen en symptomen van melkeiwit-intolerantie of lactose-intolerantie zijn spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, of diarree na het consumeren van melk of zuivelproducten.

Bij een koemelkallergie kunnen de gevolgen echter zelfs fataal zijn, afhankelijk van de gevoeligheid en immuunsysteem reactie. Om te bepalen of een patiënt aan het een of het ander lijdt, moet de medisch deskundige hem vragen stellen en moet hij specifieke tests laten doen om zijn reactie op de consumptie van melk en zuivelproducten te observeren.

Mensen met een allergie moeten de consumptie van melk vermijden, want het is aangetoond (Engelse link) zeer schadelijk voor hun gezondheid te zijn. Lactose-intoleranten kunnen echter wel lactosevrije zuivelproducten consumeren.

Voorzorgsmaatregelen

Een vrouw die een glas melk afslaat
Er zijn enkele overeenkomsten tussen de symptomen van een koemelkallergie en lactose-intolerantie. In het geval van allergie kunnen ze echter fataal zijn, afhankelijk van de mate van gevoeligheid van de patiënt.

Als je gediagnosticeerd bent met een van deze aandoeningen, moet je de etiketten controleren, niet alleen van de voedingsmiddelen die je eet, maar ook van de medicijnen die je neemt.

Op veel verpakkingen van voedingsmiddelen kun je zeggen dat ze glutenvrij of veganistisch zijn. Maar als je de ingrediëntenlijst leest, kun je tot je verrassing ontdekken dat ze sporen van melk of lactose bevatten.

Zo ook bevatten sommige geneesmiddelen lactose als hulpstof. Om te weten welke het bevatten, is het een goed idee om dit uit te zoeken.

Lijders aan beide aandoeningen moeten een aangepast dieet volgen. Daarom moeten ze een voedingsdeskundige bezoeken. Deze deskundige zal belast zijn met het bepalen van hun dieet op basis van hun individuele behoeften.

Maak onderscheid tussen een koemelkallergie en lactose-intolerantie

Zoals je gezien hebt zijn er belangrijke verschillen tussen lactose-intolerantie en koemelkallergie, waarbij de laatste veel gevaarlijker is. Een vroege diagnose is belangrijk om je dieet aan je individuele behoeften aan te passen. Ook kan het zijn dat je zuivelproducten moet vermijden.

In het geval van mensen die aan lactose-intolerantie lijden, zijn er minder drastische oplossingen. Ze kunnen lactosevrij voedsel consumeren of lactase enzym pillen nemen om ervoor te zorgen dat hun lichaam deze suiker metaboliseert.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Walsh J., Differentiating milk allergy (IgE and non IgE mediated) from lactose intolerance understanding the underlying mechanisms and presentations. Br J Gen Pract, 2016. 66 (649): 609-611.
  • Oak SJ., Jha R., The effects of probiotics in lactose intolerance: a systematic review. Crit Rev Food Sci Nutr, 2019. 59 (11): 1675-1683.
  • Mousan G., Kamat D., Cow’s milk protein allergy. Clin Pediatr, 2016. 55 (11): 1054-63.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.