Het verband tussen aambeien en zwangerschap

Aambeien komen vaak voor tijdens de zwangerschap en het is het beste om ze te voorkomen door een vezelrijke voeding, voortdurende hydratatie en frequente lichaamsbeweging. Het is ook essentieel om ze zo snel mogelijk te behandelen.
Het verband tussen aambeien en zwangerschap

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Aambeien zijn een ongemakkelijke en verontrustende aandoening die vaak voorkomt bij vrouwen tijdens de zwangerschap. Ze zijn het gevolg van een verwijding van de aderen in het rectale gebied.

Sommige vrouwen krijgen aambeien alleen tijdens de zwangerschap, maar anderen ook op andere momenten in hun leven. In ieder geval komen ze veel vaker voor tijdens de zwangerschap. Volgens schattingen heeft tot 50% van de zwangere vrouwen last van aambeien.

Deze aandoening ontwikkelt zich meestal vanaf het tweede trimester van de zwangerschap. Het verschijnt meestal tijdens en na de bevalling en veroorzaakt extreem ongemak, ook al brengt het een zwangerschap niet in gevaar. Ze zijn absoluut te voorkomen en te behandelen.

Wat zijn aambeien en wat is hun verband met zwangerschap?

Een vrouw heeft pijn aan haar onderrug

Dit zijn gezwollen bloedvaten in het rectum die eruit zien als gezwollen kussentjes in de anus of het onderste rectum. Dergelijke kussentjes bevatten veel aders en slagaders.

De gezwollen “bolletjes” variëren in grootte en veroorzaken meestal pijn en jeuk die toenemen tijdens de stoelgang. Aambeien hebben de neiging te bloeden en kunnen een bron van ongerustheid zijn bij zwangere vrouwen.

Deze laesies veroorzaken pijn en ongemak bij het zitten of lopen. Het kan zelfs moeilijk zijn om een comfortabele slaaphouding te vinden. Aambeien kunnen van twee types zijn en we zullen ze hieronder bespreken.

Soorten aambeien

Deze kunnen inwendig of uitwendig zijn. De eerste verschijnen binnen de anus, in het gebied waar de endeldarm begint. Als ze groot zijn, kunnen ze uit de anus komen en dan spreken we van verzakte aambeien.

Tenzij ze verzakken, zijn inwendige aambeien meestal minder pijnlijk dan uitwendige aambeien, maar ze hebben de neiging meer te bloeden. Uitwendige aambeien ontstaan buiten de anus en zijn meestal pijnlijker en ongemakkelijker.

Uitwendige aambeien zien eruit als pijnlijke knobbels rond de anus en veroorzaken veel ongemak bij het zitten. Ze kunnen ook bloeden of nog pijnlijker worden als ze worden gespannen.

Wat veroorzaakt aambeien tijdens de zwangerschap?

Verschillende factoren zijn van invloed op het ontstaan van aambeien tijdens de zwangerschap. Ten eerste wordt de baarmoeder groter door de groeiende foetus, waardoor de druk op de bloedvaten in de anus en het rectum toeneemt.

Daarnaast kan ook de toename van het hormoon progesteron tijdens de zwangerschap een rol spelen. Hierdoor ontspannen de wanden van de aderen, waardoor ze sneller opzwellen.

Uit schattingen blijkt ook dat tot 38% van de zwangere vrouwen last heeft van constipatie. Dit is te wijten aan de groeiende baarmoeder die druk uitoefent op de darmen en soms aan de inname van ijzersupplementen. Tegelijkertijd vertragen de zwangerschapshormonen de darmtransit.

Al met al wordt de ontlasting harder en komt deze meer onder druk te staan op de rectale aderen om deze te verwijderen. Dit leidt tot ontstekingen. Meestal krijgen vrouwen die dit probleem al voor de zwangerschap hadden, het ook tijdens de zwangerschap.

Beschikbare behandelingen

Aambeien gaan soms vanzelf over na zwangerschap en bevalling, zonder behandeling. Het is echter geen goed idee om ze onbehandeld te laten, omdat ze kunnen verergeren en ofwel de kwaliteit van leven aanzienlijk kunnen beïnvloeden of ernstige complicaties kunnen veroorzaken.

Het is gebruikelijk om eerst thuisbehandelingen te nemen, omdat die in de meeste gevallen effectief zijn. Als er geen verbetering optreedt, kunt je het beste naar de dokter gaan om een formelere behandeling te ondergaan. Wat is dus de beste manier om aambeien tijdens de zwangerschap te behandelen? Laten we eens kijken.

Thuis

Enkele van de dingen die je thuis kunt doen die kunnen helpen de zwelling te verminderen en de symptomen te verlichten zijn:

  • niet te lang zitten of staan en ongeveer elk uur een stukje lopen
  • een dagelijkse oefensessie van dertig minuten kan de bloedsomloop activeren
  • gebruik een kussen of een rond kussen om op te zitten
  • meerdere keren per dag een zitbad met warm water helpt de pijn te verlichten
  • koude kompressen of ijspakkingen op het gebied helpen de zwelling en pijn te verminderen
  • natte doekjes zijn te verkiezen boven toiletpapier, zelfs beter als ze toverhazelaar bevatten, maar geen parfum of alcohol
  • op de linkerzij liggen is niet alleen het beste om te slapen, maar je kunt dit meerdere keren per dag doen om het ongemak te verlichten
  • kegeloefeningen helpen niet alleen bij de voorbereiding op de bevalling, maar ook bij het verlichten van aambeien

Bij de dokter

Raadpleeg altijd een arts als je bloedverlies hebt tijdens de zwangerschap, zelfs als je er zeker van lijkt te zijn dat het komt door aambeien. Deze kan helpen bij de behandeling van aambeien.

Meestal zal hij een laxeermiddel of zetpillen voorschrijven om constipatie te behandelen. Hij kan ook pijnstillers of zalven voorschrijven die veilig zijn tijdens de zwangerschap om de ongemakken te verlichten.

Je arts kan ook een van de volgende behandelingen voorschrijven:

  • Afsluiting met een elastiekje. Een elastiekje wordt rond de basis van de aambeien geplaatst. Hierdoor stopt de bloedtoevoer en valt het bultje er na ongeveer 10 tot 12 dagen af. Er ontstaat een litteken dat voorkomt dat het probleem zich op dezelfde plaats herhaalt.
  • Sclerotherapie bestaat uit het injecteren van een chemische stof in de aambeien. Het helpt ze te krimpen en te genezen, maar ze kunnen na een tijdje weer terugkomen.
  • Een chirurgische ingreep om aambeien te verwijderen. Het wordt alleen aanbevolen in ernstige gevallen of bij complicaties vanwege de risico’s.
  • Geniete aambeienoperatie is een chirurgische ingreep waarbij nietjes worden geïmplanteerd om de aambeien in de anus terug te plaatsen als ze verzakt zijn.

Manieren om aambeien tijdens de zwangerschap te voorkomen

Een vezelrijke voeding en veel water drinken helpen aambeien te voorkomen. Idealiter moet men aambeien voorkomen in plaats van ze te behandelen. De beste manier om dit te doen is door constipatie te voorkomen. Hiervoor is het belangrijk om veel water te drinken en een vezelrijk dieet te volgen. Neem zo nodig een vezelsupplement.

Probeer ook een stabiel eetschema aan te houden, winderige en samentrekkende voedingsmiddelen te vermijden, voedsel langzaam en grondig te kauwen en regelmatig te bewegen.

Andere geschikte maatregelen zijn:

  • sla fietsen over
  • doe zo vaak als je kunt kegeloefeningen
  • wacht niet met naar het toilet gaan als je daar behoefte aan heeft
  • blijf niet te lang op het toilet zitten
  • probeer een stoelgang ook niet te forceren om overbelasting te voorkomen
  • sla de ijzersupplementen over
  • ga op je zij liggen als je slaapt, leest en tv kijkt
  • behoud je optimale gewicht

Misschien ook interessant:
Aambeien behandelen en voorkomen

Laatste aanbevelingen

Het is belangrijk om je huisarts te raadplegen als de aambeien een blauwachtige kleur aannemen of als de symptomen zodanig verergeren dat dagelijkse activiteiten worden bemoeilijkt. Ga ook naar de huisarts als er veel bloedingen zijn.

Vraag de arts in elk geval naar thuisbehandelingen voordat je ermee begint. Het is essentieel om vroeg met de behandeling te beginnen, omdat aambeien veel complicaties kunnen veroorzaken als ze zich verder ontwikkelen. Bovendien moeten zwangere vrouwen ook na de bevalling preventieve maatregelen nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Barrera, D., Ávila, E., & Díaz, L. (2007). Papel inmunológico de la progesterona en el mantenimiento del embarazo. Revista de investigación clínica, 59(2), 139-145.
  • De la Calle Fernández-Miranda, M. Estreñimiento y embarazo. Solicitada acreditación a la Comisión de Formación Continuada de las Profesiones Sanitarias de la Comunidad de Madrid-SNS, 63.
  • Silva, M. A., León, G., Castillo, V., Hernández, N., Gordillo, B., & Labastida, C. (2009). Enfermedad Hemorroidal como Complicación del Embarazo. Informe Médico, 11(4).
  • Sociedad Española de Ginecología y Obstetricia. (2013). DIAGNÓSTICO Y TRATAMIENTO DEL ESTREÑIMIENTO DURANTE EL EMBARAZO. https://www.samem.es/uploads/app/700/elements/file/file1558950550.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.