Het serotoninedieet: wat is het en wat zijn de voordelen?

Dit dieet zal ervoor zorgen dat je je angst om te eten verliest, zodat je op een gezonde manier kunt afvallen.
Het serotoninedieet: wat is het en wat zijn de voordelen?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Serotonine is een neurotransmitter. Het heeft een grote invloed op onze eetlust en op ons humeur. Daarom wordt een tekort aan serotonine beschouwd als de oorzaak van depressies. Bovendien kan het angst veroorzaken. Dit treedt vooral ‘s middags op, wanneer het lichaam vraagt om zoet eten. Dit alles kan voorkomen worden door het volgen van het serotoninedieet.Meestal zijn we overdag in staat om een gezond eetpatroon aan te houden. Ook een dieet volgen lukt meestal wel. In de namiddag krijgen we echter vaak de drang naar zoetigheden. Het zal dan ook zeer moeilijk zijn om niet toe te geven aan de verleiding. Dit komt doordat het serotoninegehalte in ons lichaam aanzienlijk vermindert.

Het serotoninedieet: voeding

In feite is er geen voeding die rijk is aan serotonine. Er bestaat zelfs geen voeding die serotonine bevat. Het aminozuur tryptofaan is echter de precursor (voorloper) van serotonine. Daarom is het consumeren van voedsel dat rijk is aan tryptofaan cruciaal. Het serotoninedieet is dus de ideale manier om de productie van serotonine veilig te stellen.

Het serotoninedieet: molecule
Je moet er ook voor zorgen dat je eetpatroon veel vitamine C, B1, B6, B9, B12, calcium en zink bevat. Deze zijn nodig voor de omzetting van tryptofaan tot serotonine.

Daarom is het cruciaal dat je eetpatroon rijk is aan volkorenproducten. Ook sardines in olie, noten, zaden en seizoengroenten moet je frequent eten. De synthese van serotonine wordt bovendien geactiveerd door zuurstof. Dus fysieke activiteit activeert de productie ervan en stimuleert endorfines. Dit zijn natuurlijke stoffen die kalmeren en een algemeen gevoel van welbehagen veroorzaken.

Voorbeelden van voeding

Hier volgen enkele voedingsmiddelen die de productie van serotonine kunnen verhogen:

  • Zalm: deze vis is rijk aan tryptofaan, zink en omega 3-vetzuren die de synthese van serotonine stimuleren.
  • Vlees: kies bij voorkeur voor mager vlees zoals kip, kalkoen of konijn. Deze bevatten immers veel tryptofaan en B-vitamines.
  • Eieren: vooral de dooiers zijn bijzonder rijk aan tryptofaan en B-vitamines.
  • Zuivel: zuivelproducten voorzien in tryptofaan, calcium en magnesium.
  • Peulvruchten: bonen, sojabonen en linzen zijn de peulvruchten die het meeste tryptofaan bevatten.
  • Volkoren granen: koolhydraten stimuleren de omzetting van tryptofaan tot serotonine. Bovendien zijn volkoren granen een goede bron van B-vitamines.
Het serotoninedieet: volkoren granen
  • Noten en zaden: pistachenoten en amandelen bevatten zeer veel tryptofaan. Noten zijn ook rijk aan magnesium. Zaden (zoals de pitten van pompoenen, zonnebloemen en pijnboompitten) zijn dan weer bijzonder rijk aan zink.
  • Seizoengroenten- en fruit: deze zitten vol vitamines, calcium en magnesium. Vooral ananas en bananen bevatten zeer veel tryptofaan.
  • Pure chocolade: chocolade eten is een goede manier om magnesium en tryptofaan binnen te krijgen. Eet chocolade wel altijd met mate.

Dit artikel moet je zeker ook lezen:  8 redenen waarom je zou moeten beginnen met sporten

Hoe kun je op een natuurlijke manier meer serotonine produceren?

Naast het volgen van het serotoninedieet kunnen we nog enkele zaken doen om meer serotonine aan te maken. Middenrifademhaling bijvoorbeeld kan veranderingen in de hersenen veroorzaken. Dit stimuleert immers de productie van hormonen zoals serotonine en endorfines. Bovendien stemt het de beide hersenhelften beter op elkaar af.

Het serotoninedieet: middenrifademhaling
Ook kunnen we 15 minuten per dag intensief sporten. Dit zal het gehalte aan serotonine in ons lichaam verhogen. Ook ontspanningstechnieken zoals yoga kunnen hierbij van pas komen.

Naar buiten gaan en in de zon liggen zal hetzelfde effect hebben. De zon is zeer belangrijk voor ons lichaam bij de productie van serotonine. Probeer daarom om in de winter geen of een lichte zonnebril te dragen. Zo kunnen je ogen meer zonlicht opnemen. Probeer bovendien om jezelf meer aan zonlicht bloot te stellen. Al deze dingen samen zorgen ervoor dat we meer serotonine zullen produceren.

Probeer ook om per nacht ten minste acht uur te slapen. Ontspan je om een goede nachtrust te krijgen. Hierdoor blijft de serotonine en melatonine in je lichaam in evenwicht. Deze hormonen veranderen wanneer we niet voldoende slapen. Ook zullen we dan meer honger hebben. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.