Het menselijk brein: 6 interessante weetjes
Over het belangrijkste orgaan van het menselijk lichaam zijn boeken vol geschreven: de hersenen. Hoe het werkt en het potentieel dat het kan hebben blijft desondanks echter een raadsel voor de wetenschap. In dit artikel zullen we enkele interessante weetjes over het menselijk brein delen die je niet kent.
In de loop van de jaren vordert wetenschappelijk onderzoek naar dit fascinerende orgaan en werpt het nieuw licht op de raadsels die de hersenen verbergen. Blijf lezen om interessante weetjes over het menselijk brein te ontdekken die je zullen verbazen!
6 interessante weetjes over het menselijk brein die je nog niet kende
Nieuwsgierigheid is een aangeboren eigenschap van onze hersenen die afhangt van onze hersenchemie.
1. Nieuwsgierigheid
Ben je een nieuwsgierig persoon? Waarschijnlijk ben je dat inderdaad en daarom lees je dit artikel over de hersenen. Je moet echter weten dat wat je hier heeft gebracht, een verklaring heeft.
Als iets je aandacht trekt, kan worden gezegd dat de chemie van je hersenen verandert. Op deze manier bereidt het je voor om meer informatie vast te houden en vergroot het je leervermogen dankzij het hormoon dopamine. Daarom is het altijd gemakkelijker om dingen te leren die je interesseren, blijkt uit onderzoek dat in 2014 is gepubliceerd in het tijdschrift Cell (Engelse link).
2. Het menselijk brein kan tot 5 minuten zonder zuurstof overleven
De hersenen hebben een constante toevoer van zuurstof en voedingsstoffen nodig om te kunnen functioneren. Heb jij je echter ooit afgevraagd hoe lang je zonder zuurstof in leven kunt blijven (cerebrale hypoxie)?
Volgens MedlinePlus zouden sommige hersencellen minder dan 5 minuten na het onderbreken van de zuurstofaanvoer beginnen af te sterven. Dit kan gebeuren door verschillende oorzaken bijvoorbeeld:
- als je rook inademt bij brand.
- door verstikking.
- je bent op grote hoogte.
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Een goede slaapkwaliteit kan hersenziekten voorkomen
3. De grootte van de hersenen
De grootte van de hersenen is tijdens de evolutie veranderd als gevolg van verschillende aanpassingen.
Over het algemeen zijn de hersenen van mannen ongeveer 10% groter dan die van vrouwen. Dit komt echter omdat je er rekening mee moet houden dat hun lichamen meestal groter zijn.
Een bepaald onderdeel van de hersenen is echter bij vrouwen meestal groter: de hippocampus. Dit heeft te maken met het geheugen. Dit wordt bevestigd door studies zoals die gepubliceerd in 2014 door het tijdschrift Neuroscience & Biobehavioral Reviews (Engelse link).
Een ander interessant weetje over de grootte van de hersenen is dat de Neanderthalers de grootste hersengrootte hadden die we kennen. Dit wordt bevestigd door onderzoek dat in 2012 is gepubliceerd in het tijdschrift Evolutionary Biology (Engelse link).
4. Het menselijk brein en GPS
Wist je dat het slecht voor je hersenen is om je GPS of navigator te gebruiken om je bestemming te vinden of te bereiken in plaats van je eigen richtingsgevoel?
Het gebruik van een GPS schaadt deze hersencapaciteit die mensen sinds de oudheid hebben ontwikkeld. Dit wordt bevestigd door onderzoek dat in 2017 is gepubliceerd door het tijdschrift Nature (Engelse link).
Met behulp van de MRI kon het team van onderzoekers dat deze studie uitvoerde veranderingen in bepaalde delen van de hersenen observeren die verband houden met oriëntatie.
Dit aangeboren vermogen is gebaseerd op bepaalde neurale verbindingen. Als dit betrokken deel van de hersenen niet regelmatig gebruikt wordt denkt het lichaam dat we het niet meer nodig hebben en ontwikkelen we het dus niet.
Hetzelfde kan gebeuren met andere mogelijkheden van de hersenen die tegenwoordig worden vervangen door verschillende technologische toepassingen.
5. De beste hersenleeftijd
De hersenen veranderen niet alleen tijdens de evolutie. De structuur verandert ook in de loop van iemands leven.
De hersenen beginnen te vertragen op de leeftijd van 24 jaar. Verbaast en verontrust je dat? Je moet ook weten dat verschillende cognitieve vaardigheden op verschillende leeftijden hun hoogtepunt bereiken. Dit wordt bevestigd door onderzoek dat in 2014 is gepubliceerd in het tijdschrift PLOS ONE (Engelse link).
De auteurs hebben een onderzoek uitgevoerd om de cognitieve prestaties tijdens de adolescentie en volwassenheid te bepalen in een steekproef van videogamespelers. Door middel van deze studie konden ze waarnemen dat vanaf de leeftijd van 24 jaar de reactietijd van de studiedeelnemers afnam.
6. De hersenen, dat mysterieuze orgaan
De hersenen zullen altijd het onderwerp van studie zijn en blijven. Waarschijnlijk zullen we nooit alle mysteries eromheen kunnen begrijpen, aangezien elke persoon uniek is en veel factoren de ontwikkeling van de hersenen beïnvloeden.
Wat we wel weten, omdat dit objectieve gegevens zijn, is dat de hersenen ongeveer 2% van ons totale lichaamsgewicht uitmaken, maar een vijfde van het totale energie- en zuurstofbehoefte van het lichaam verbruiken.
Het menselijk brein bestaat voor driekwart uit water. Met slechts 2% uitdroging kun je cognitieve problemen beginnen te krijgen. Vergeet daarom niet om gedurende de dag voldoende water te drinken, vooral buiten de maaltijden om en uiteraard als je veel zweet!
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Gruber, M. J., Gelman, B. D., & Ranganath, C. (2014). States of Curiosity Modulate Hippocampus-Dependent Learning via the Dopaminergic Circuit. Neuron. https://doi.org/10.1016/j.neuron.2014.08.060
- Grady, C. L., & Craik, F. I. (2000). Changes in memory processing with age. Current Opinion in Neurobiology. https://doi.org/10.1016/S0959-4388(00)00073-8
- Esiri, M. M. (2007). Ageing and the brain. Journal of Pathology. https://doi.org/10.1002/path.2089
- (2018). Retrieved 21 May 2020, from https://www.elsevier.com/es-es/connect/medicina/pesos-y-medidas-de-los-organos-del-cuerpo-humano
- cerebral, H. (2020). Hipoxia cerebral: MedlinePlus enciclopedia médica. Retrieved 21 May 2020, from https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/001435.htm
-
Gruber, M. J., Gelman, B. D., & Ranganath, C. (2014). States of curiosity modulate hippocampus-dependent learning via the dopaminergic circuit. Neuron, 84(2), 486-496.
-
Ruigrok, A. N., Salimi-Khorshidi, G., Lai, M. C., Baron-Cohen, S., Lombardo, M. V., Tait, R. J., & Suckling, J. (2014). A meta-analysis of sex differences in human brain structure. Neuroscience & Biobehavioral Reviews, 39, 34-50.
-
Leigh, S. R. (2012). Brain size growth and life history in human evolution. Evolutionary Biology, 39(4), 587-599.
-
Javadi, A. H., Emo, B., Howard, L. R., Zisch, F. E., Yu, Y., Knight, R., … & Spiers, H. J. (2017). Hippocampal and prefrontal processing of network topology to simulate the future. Nature communications, 8(1), 1-11.
-
Thompson, J. J., Blair, M. R., & Henrey, A. J. (2014). Over the hill at 24: Persistent age-related cognitive-motor decline in reaction times in an ecologically valid video game task begins in early adulthood. PloS one, 9(4).