Het Ling Gu-punt: onmiddellijk rugpijn verlichten
In dit artikel gaan we het hebben over het Ling Gu-punt, wat onmiddellijke verlichting van pijn door ischias en rugpijnen kan bieden.
Op het gebied van acupunctuur zou je moeten weten dat er verschillende vitale punten zijn die een gevoel van welzijn bieden. Ze kunnen helpen om pijn en ziektes te verlichten wanneer je druk op deze punten uitoefent.
Alhoewel een volledige acupunctuursessie vaak op meerdere punten focust, zijn de onderstaande een aantal van de belangrijkste die je kunnen helpen om van verschillende soorten pijn af te komen.
Misschien ook interessant:
Last van pijn in de onderrug? Probeer deze tips!
Ling Gu: een punt om aandacht aan te besteden
Het Ling Gu-punt, wat ‘geest-bot’ betekent, kan dagelijkse gemanipuleerd worden om verschillende problemen te behandelen, waarvan de meeste gerelateerd zijn aan rugpijn.
Daarom is dit specifieke punt erg populair bij personen die kantoorbanen hebben waarbij ze de hele dag achter een bureau moeten zitten.
Dit acupunctuurpunt is ontdekt door meester Tung, een Chinese arts die in zijn land bekend staat om de resultaten die hij bij zijn patiënten bereikte dankzij de technieken die hij gebruikte.
Hij is anders dan andere acupuncturisten, omdat hij een kleine hoeveelheid naalden gebruikte om geweldige effecten te bereiken.
De punten die ontdekt werden door meester Tung waren gedurende verschillende generaties een familiegeheim, totdat hij besloot om ze te laten zien aan een groep leerlingen. Vanwege die beslissing hebben wij nu toegang tot hun voordelen.
Hoe werkt het?
Het Ling Gu-punt zit in het bovenste gedeelte van de hand. Om precies te zijn vind je het tussen je eerste en tweede middenhandsbeentje of tussen je duim en wijsvinger.
Net iets boven het zachte gedeelte dat je duim ‘onafhankelijk’ maakt van je andere vier vingers. Als je een vinger van je andere hand op dit punt plaatst, dan zal je een lege ruimte vinden.
Als je op de juiste manier met dit punt werkt, dan kan je snel pijn door ischias of rugpijnen verlichten. Deze verschrikkelijke pijn, die vaak geconcentreerd zit in de onderrug en in de benen, voorkomt dat personen normaal kunnen bewegen.
Om het gewenste effect te bereiken, zou de naald in het tegenovergestelde Ling Gu-punt geplaatst moeten worden.
Dus met andere woorden: als je pijn in je rechterbeen hebt, dan zou je met je linkerhand moeten werken. In 75% van de gevallen zal de persoon binnen een paar minuten al verlichting voelen.
Dit punt kan ook gebruikt worden om andere soorten pijn te behandelen, waaronder:
- andere soorten rugpijn
- hoofdpijn
- voetpijn
- menstruatiekrampen
- aangezichtsverlamming van Bell
Het punt is zo sterk dat het bij zwangere vrouwen niet eens aangeraakt mag worden, omdat het weeën kan veroorzaken.
Je kan al pijn verlichten door in de hand te knijpen
Volgens Ling Gu-experts (ook wel bekend als Hegu) kan je klachten verlichten wanneer je druk uitoefent op deze plek tussen de duim en wijsvinger. Denk hierbij aan:
- onrust
- rugpijn (vooral pijn door ischias)
- hoofdpijn
- kiespijn
Acupuncturisten gebruiken een naald om deze plek te behandelen, maar je kan er ook gebruik van maken door druk op het gebied uit te oefenen.
Van de meer dan 300 punten in het lichaam die ontdekt zijn door de Chinese acupunctuur, lijkt de behandeling van het Ling Gu-punt het effectiefst te zijn, vooral om wervel- en rugpijn te verlichten.
Alhoewel niet genoeg onderzoeken zijn uitgevoerd om te bewijzen of dit wel of niet waar is, heeft de traditionele Aziatische geneeskunde het al honderden jaren als hun ‘favoriete’ behandeling bestempeld.
Niemand weet exact hoe het Ling Gu-punt werkt. Een onderzoek naar behandelingen met acupunctuurnaalden in de handen lijkt aan te geven dat het de bloedstroom verhoogt en zodoende dus pijn verlicht.
Andere onderzoeken suggereren dat dit de productie van endorfines verhoogt, wat een type hormoon is dat bekend staat als een natuurlijke pijnstiller.
Hoe gebruik je het Ling Gu-punt zelf?
Acupuncturisten werken vaak met het Ling Gu-punt als onderdeel van een persoonlijke behandelingsplan voor het elimineren van pijn. Bij dit plan horen ook een aantal andere punten in het hele lichaam.
Zo zijn punten die bijvoorbeeld gebruikt worden voor een patiënt met een angststoornis anders dan degene om menstruatiekrampen te behandelen. Het Ling Gu-punt is echter zeer waarschijnlijk een belangrijk punt bij deze twee behandelingen.
- Acupuncturisten raden aan om één vinger op het vlezige gedeelte tussen je tegenovergestelde duim en wijsvinger te plaatsen, als je wilt proberen om je eigen Ling Gu-punt te bewerken.
- Plaats je wijsvinger op een kant van je hand en druk hard. Als je het goed doet, dan zal het pijn doen.
- Eén of twee minuten is mogelijk al genoeg, maar je zal echt de voordelen opmerken na een constante druk van twintig tot veertig minuten.
- Probeer het met de andere hand als je geen verlichting voelt nadat je al een tijdje gedrukt hebt.
Het idee is dat je deze techniek alleen uit kan voeren, het maakt niet uit of dit thuis, op het kantoor of tijdens de reis naar het werk in de bus is. We raden niet aan om naalden te gebruiken zonder de juiste kennis van het onderwerp of zonder toezicht van een deskundige.
Door druk uit te oefenen op het Ling Gu-punt zal je pijn in de rug en door ischias minimaliseren. Dat geldt daarnaast ook voor hoofdpijn en menstruatiekrampen.
Probeer tenminste dertig minuten druk uit te oefenen. Wacht niet totdat de pijn zo erg is dat je bijna niet meer kan bewegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cherkin, D. C., Sherman, K. J., Avins, A. L., Erro, J. H., Ichikawa, L., Barlow, W. E., … Deyo, R. A. (2009). A randomized trial comparing acupuncture, simulated acupuncture, and usual care for chronic low back pain. Archives of Internal Medicine. https://doi.org/10.1001/archinternmed.2009.65
- Thomas, K. J., MacPherson, H., Ratcliffe, J., Thorpe, L., Brazier, J., Campbell, M., … Nicholl, J. P. (2005). Longer term clinical and economic benefits of offering acupuncture care to patients with chronic low back pain. Health Technology Assessment. https://doi.org/10.3310/hta9320