Het kwartet van geluk: wat is dat precies?

We zijn allemaal wel eens gelukkig geweest, maar weet je wat het kwartet van geluk is? We gaan je aan de neurotransmitters voorstellen die dat gevoel van geluk naar een hoger niveau kunnen tillen.
Het kwartet van geluk: wat is dat precies?

Laatste update: 26 oktober, 2020

Het vermogen om de positieve effecten van serotonine, dopamine, oxytocine en endorfine (SDOE) te ontketenen, wordt ook wel het ‘kwartet van geluk’ genoemd, omdat het ons een aangenaam gevoel van warmte geeft. Ieder mens kan door middel van specifiek gedrag zijn geluk oproepen, omdat geluk een subjectief gevoel is.

Het meest merkwaardige aan het kwartet van geluk is dat het niets te maken heeft met de hoeveelheid geld die je hebt, je sociale status of je baan. Ieder mens kan op een eenvoudige manier op zijn eigen manier gelukkig zijn, zoals we later zullen uitleggen. Lees meer in dit artikel!

De rol van elke stof in het kwartet van geluk

De stoffen waaruit het kwartet van geluk bestaat, werken samen en hebben hun specifieke effecten. De neurotransmitters serotonine, evenals dopamine, oxytocine en endorfine, maken allemaal deel uit van een biologische formule die een gevoel van welzijn creëert.

Serotonine

Vrouw zit te schrijven

Serotonine is een neurotransmitter die de stemming, slaap, voedselinname en bepaalde cognitieve processen reguleert. Wanneer het aandeel serotonine in je zenuwstelsel in evenwicht is, dan voel je je gelukkig, tevreden en zie je de positieve kant van de dingen.

Wanneer serotonine echter ontbreekt, dan kan dit een depressie of verdriet, gebrek aan motivatie, gebrek aan energie en pessimisme veroorzaken. Het is daarom essentieel om voldoende serotonineniveaus voor neuronen te behouden.

Dopamine

Dit is een andere belangrijke neurotransmitter voor onze hersenen, omdat het aangename sensaties veroorzaakt. Het werkt wanneer we iets krijgen dat we willen, zoals een doel, om iets te eten dat we lekker vinden of om te kopen wat we al heel lang wilden.

Net als serotonine heeft het motiverende factoren, maar dan op een veel directere manier. Mensen met een laag dopaminegehalte vinden het moeilijker om plezier te hebben en voelen zich ontmoedigd.

Dopamine wordt uitgebreid bestudeerd bij patiënten met een depressie (Engelse link), omdat de ontoereikende niveaus het herstelproces van een depressieve situatie verstoren. Een aantal medicijnen remmen, terecht, de heropname van de neurotransmitter om deze in het lichaam te verhogen.

Oxytocine

Dit hormoon komt vrij via sociaal contact. We kunnen het bijvoorbeeld voelen bij onze partner, vrienden en familie, of een moeder met haar jonge kind. Het staat bekend als het hormoon van emotionele banden.

Het is erg belangrijk, omdat het de interactie met anderen aangenaam maakt. Mensen sociaal contact ontnemen kan de uitscheiding van oxytocine met een daaruit voortvloeiend tekort veroorzaken.

Endorfines

Endorfines zijn endogene opioïden die het menselijk lichaam aanmaakt en niet van externe factoren. Een van hun functies is om als een natuurlijke pijnstiller op te treden.

Hun actie bindt een soort aangenaam gevoel los dat fysieke pijn kan maskeren. We kunnen de effecten van endorfine bijvoorbeeld na intensief sporten voelen. Wie heeft er niet dat fijne gevoel in het lichaam gevoeld na een training?

Kun je op natuurlijke wijze het kwartet van geluk vergroten?

Vrouw geniet van sporten

Het antwoord is duidelijk ja. Geluk is voor een groot deel binnen handbereik. Het is onze verantwoordelijkheid, wat er ook om ons heen gebeurt. We kunnen de volgende stappen nemen om neurotransmitters te stimuleren:

  • Blootstelling aan zonlicht.
  • Slenter door leuke plekjes.
  • Denk aan toekomstige doelen en gelukkige herinneringen.
  • Beweeg.

Dopamine neemt met name toe als we onze prestaties vieren. We kunnen een geweldig einddoel in kleine doelen opdelen, om elke keer dat we een succesvolle stap zetten te vieren.

Met oxytocine moeten we nadenken en rond sociale relaties handelen om het te stimuleren. We moeten zoveel mogelijk fysiek contact krijgen, bijvoorbeeld door middel van knuffels. Geslachtsgemeenschap verhoogt van nature de oxytocinespiegel en is een uitstekende vorm van contact.

Tot slot is een bondgenoot voor endorfines een sport. We hebben het niet over extreme lichaamsbeweging, maar over regelmaat en training die ons plezier bezorgt alleen al door beweging. Ontspanning en meditatietechnieken zijn ook nuttig om ons naar geluk te leiden.

Het kwartet van geluk ontketenen

Kortom, het ontketenen van het kwartet van geluk ligt in jouw handen. Je kunt enkele van de genoemde activiteiten uitvoeren en je zult de voordelen van deze activiteiten voor je fysieke en emotionele welzijn opmerken.

Veranderingen gebeuren niet van de ene op de andere dag. Het belangrijkste is echter om op het goede spoor te komen en geluk een vast onderdeel van je leven te maken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Breuning, L. G. (2012). Meet your happy chemicals. System Integrity Press.
  • Salamone, J. D., & Correa, M. (2012). The mysterious motivational functions of mesolimbic dopamine. Neuron76(3), 470-485.
  • Young, S. N. (2007). How to increase serotonin in the human brain without drugs. Journal of psychiatry & neuroscience: JPN32(6), 394.
  • Goodale, Elizabeth P. “El papel de la norepinefrina y de la dopamina en la depresión.” Revista de Toxicomanías 50 (2007): 19-22.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.