Het grijs worden van haar: waarom gebeurt het?

Het grijs worden van haar gebeurt door fysische en chemische processen die loskomen wanneer je haar zijn natuurlijke pigment verliest. Er zijn echter verschillende onderzoeken gaande en ze zeggen dat de resultaten in de nabije toekomst tot een omkering van dit proces kunnen leiden.
Het grijs worden van haar: waarom gebeurt het?

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het grijs worden van haar is voor de meeste mensen onvermijdelijk. Het is een natuurlijk biologisch proces dat met veroudering gepaard gaat. Het kan echter ook aan andere factoren te wijten zijn.

Grijs haar heeft vooral veel invloed op esthetiek. Om deze reden raken veel mensen in paniek wanneer ze grijs haar zien en allerlei dingen proberen om het te verbergen. Anderen verven het voordat het zelfs maar verschijnt.

De kans op grijs haar neemt met ongeveer 10 tot 20% toe gedurende elk decennium van je leven na je 30e levensjaar. Er zijn echter mensen met grijs haar die jonger zijn dan 30 jaar. Wat veroorzaakt dan dit natuurlijke proces? Blijf lezen om erachter te komen.

Het grijs worden van haar

Vrouw zoekt naar grijs haar

Grijs haar verschijnt meestal geleidelijk naarmate we ouder worden. Onthoud echter dat we allemaal wit haar hebben voordat we geboren worden, aan het begin van ons leven. Tijdens het foetale ontwikkelingsproces begint het kleuren te krijgen door melanine, een pigmentstof. Er zijn twee soorten melanine:

Beide combineren soms en geven aanleiding tot andere haartinten zoals bruin, rood, enz. Melanine vormt zich in cellen die melanocyten worden genoemd en waarvan de functie is om het haarpigment te produceren. Wanneer er grijs haar naar buiten komt, dan komt dat omdat melanocyten geen pigment meer produceren.

Dit kan op elke leeftijd gebeuren, maar komt zelden voor bij mensen onder de 20 jaar. Wanneer het vóór de leeftijd van 30 jaar optreedt, dan noemen we dat voortijdige vergrijzing.

Misschien ook interessant om te lezen:
Henna: de natuurlijke manier om je haar te verven

Waarom verschijnt grijs haar?

Er zijn enkele veelvoorkomende mythen over de redenen waarom haar grijs wordt. De wetenschap heeft echter slechts twee volledig bewezen oorzaken van het grijs worden van haar ontdekt.

  • Genetica: hoewel de genen die verantwoordelijk zijn voor dit proces nog niet zijn geïdentificeerd, weten we dat genetica een doorslaggevende rol speelt. Het bepaalt onder andere de leeftijd waarop het haar zijn pigment begint te verliezen en grijs wordt. Er zijn ook meer gevallen van vroegtijdige vergrijzing onder blanken en Aziaten.
  • Ziekten: aandoeningen zoals vitiligo zijn aan verlies van pigment te wijten. Pernicieuze anemie, gebrek aan vitamine B 12, hypothyreoïdie en het syndroom van Werner hebben een vergelijkbaar effect.

Een aantal mensen suggereert dat andere factoren het vergrijzingsproces bevorderen of versnellen. Er is echter geen bewijs dat dit het geval is, hoewel er aanwijzingen zijn voor de invloed ervan. Dit zijn:

  • Stress: De verandering van het metabolisme en de hormonen veroorzaakt door stress kan de productie van melanine beïnvloeden. Mensen die herhaaldelijk moeilijke tijden doormaken, lopen een grotere kans om sneller grijs te worden.
  • Een onevenwichtig dieet: sommige onderzoekers suggereren dat het lage verbruik van antioxidanten en minerale vitamines de mate van vergrijzing beïnvloedt.
  • Giftige stoffen: Sommigen zijn van mening dat roken en alcoholgebruik en drugsgebruik tot grijs haar kunnen leiden. Er is echter nog steeds geen hard bewijs voor deze bewering.

Nieuwe gegevens

Man met grijs haar

Een groep Duitse wetenschappers voerde een onderzoek uit waarin ze ontdekten dat de lage productie van melanine aan een overmatige aanwezigheid van waterstofperoxide in de capillaire cellen te wijten is. De manier om dit te voorkomen is door voedingsmiddelen te eten die rijk zijn aan catalase, zoals avocado’s, prei, uien en runderlever.

Op dezelfde manier concludeerde professor Desmond Tobin van de University of Bradford (Engelse link) in het Verenigd Koninkrijk dat er een soort biologische klok in de haarzakjes zit. Dit is wat bepaalt wanneer de melanocyten stoppen met het produceren van haarpigment. De nieuwigheid hier is dat er bewijs is dat het vergrijzingsproces zelfs omkeerbaar is.

Ondertussen ontdekte een onderzoek aan de Universiteit van Caïro, Egypte, (Engelse link) onder leiding van professor Irini Samuel, dat er een verband bestaat tussen het proces van vergrijzing en coronair risico bij mannen. Grijs haar op jonge leeftijd kan hier een duidelijk teken van zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Castaño, C., Lorente, C., Martins-Froment, N., Olivero, E., & Thomas, A. (2014). Degradación de hormona estimulante de melancitos fotosensibilizada por pterina. Investigación Joven, 1(2).
  • Montaudié, H., Bertolotto, C., Ballotti, R., & Passeron, T. (2014). Fisiología del sistema pigmentario. Melanogénesis. EMC – Dermatología. https://doi.org/10.1016/s1761-2896(14)66800-x
  • Buendía, Agustín Mazuecos, J. C. F. (2018). Anatomía y fisiología de la piel. Manual de Dermatología.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.