Het eten van varkenszwoerd: voordelen en risico's

Hoewel varkenszwoerd eiwitten bevat met een hoge biologische waarde, zijn er toch risico’s verbonden aan het eten van dit vette product. Lees meer in dit artikel.
Het eten van varkenszwoerd: voordelen en risico's
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Varkenszwoerd is een heel gewoon product. Hoewel het niet overal populair is, heeft het toch een interessante voedingswaarde. Je ziet het veel op Oost-Europese markten, waar het een delicatesse is. Vandaag gaan we ons richten op de voordelen en risico’s van het eten van varkenszwoerd.

Hoe wordt varkenszwoerd klaargemaakt?

Om varkenszwoerd te maken, wordt meestal het vette varkensvlees gefrituurd. Het buitenste deel van het varken wordt gebruikt om varkenszwoerd te maken. Als het eenmaal gefrituurd is, serveert men het als apart gerecht of als bijgerecht bij andere gerechten.

Men eet het in andere landen vaak als voorgerecht, maar sommige mensen eten varkenszwoerd graag als snack tussen de maaltijden door. Zoals je waarschijnlijk wel kunt raden, is varkenszwoerd erg calorierijk.

Voedingswaarde van varkenszwoerd

Zoals we hierboven al zeiden, is varkenszwoerd een gefrituurd product en dus erg calorierijk. Met elke 100 gram ervan krijg je 544 calorieën binnen. Daarom moet je voorzichtig zijn met het eten ervan, want als je meer calorieën eet dan je lichaam verbruikt, kom je aan. En gewichtstoename kan een negatieve invloed hebben op je algehele gezondheid (Engelse link).

  • Bovendien bevat varkenszwoerd een aanzienlijke concentratie vet, namelijk 31 gram vet per 100 gram.
  • Het bevat echter ook een goede hoeveelheid eiwitten: 61 gram per 100 gram.
  • Wat micronutriënten betreft, is het vermeldenswaard dat varkenszwoerd vitamine A en B bevat.
  • Ook bevat het calcium, magnesium en ijzer.

Mogelijke gezondheidsvoordelen van het eten van varkenszwoerd

Het eten van varkenszwoerd en de risico's ervan

Laten we nu eens kijken naar de mogelijke voordelen van varkenszwoerd voor de gezondheid, en wat de wetenschap erover zegt.

Verlaagd het risico op het ontwikkelen van bloedarmoede

Bloedarmoede is een pathologie die wordt veroorzaakt door een ijzertekort. Deze aandoening veroorzaakt chronische vermoeidheid als gevolg van een inefficiënte toevoer van zuurstof op cellulair niveau.

Volgens The Medical Clinics of North America (Engelse link) vermindert regelmatige ijzerconsumptie door het eten van vlees het risico op het ontwikkelen van deze ziekte.

Verbeterde ondersteuning van de spieren

De eiwitten in varkenszwoerd hebben een hoge biologische waarde en zijn gemakkelijk te verteren voor het lichaam. Het eten van dit product levert eiwitten die kunnen helpen om de gezondheid van je spieren te verbeteren. Het kan dus bijdragen aan de ontwikkeling van spiermassa en kan helpen bij het herstel van je spieren.

Mogelijke risico’s die gerelateerd zijn aan de consumptie van varkenszwoerd

Het grootste risico bij het eten van varkenszwoerd heeft te maken met de manier waarop het wordt bereidt. Hoewel het eten van verzadigde vetten en cholesterol een minder groot probleem lijkt dan we dachten, zijn transvetachtige lipiden niet aan te raden.

Je moet in gedachten houden dat varkenszwoerd bijna altijd wordt gefrituurd. Dit proces veroorzaakt een verandering in de ruimtelijke ordening van vetten, waardoor ze van cis- naar trans-configuratie gaan.

Volgens onderzoek, gepubliceerd in het blad Diabetes & Metabolic Syndrome (Engelse link), kan het regelmatig consumeren van deze vetten je risico op het ontwikkelen van chronische ziekten verhogen.

De populariteit van het keto-dieet

Mensen die het keto-dieet volgen nemen varkenszwoerd vaak op in hun voedingsplan

Vanwege de hoge voedingsdichtheid, hebben mensen die een keto-dieet volgen de neiging om zwoerd in hun dieet op te nemen. De samenstelling helpt om de honger te stillen, dus het kan je helpen om je aan verschillende soorten diëten te houden. Dat is te danken aan de eiwitten.

Het is dan ook een van de goedgekeurde ketogene voedingsmiddelen. Er zijn echter nog steeds veel risico’s verbonden aan het zeer regelmatig eten van varkenszwoerd, vooral op de middellange en lange termijn. Nogmaals, dit is het gevolg van frituren.

De aanbevolen manier om varkenszwoerd te eten

Hoewel we het frituren van de varkenshuid afraden, kunnen andere bereidingswijzen het gezonder maken. Die alternatieven zorgen natuurlijk niet voor hetzelfde knapperige en vettige oppervlak, maar het is wel veel beter voor je gezondheid. Bovendien zijn er recepten waarbij het varkensvlees wordt gestoofd of bij een lage temperatuur wordt gekookt. Beide opties geven je een gerecht van veel hogere kwaliteit.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen is varkenszwoerd in bepaalde streken een veel gegeten voedingsmiddel met een hoge calorische dichtheid.

Als je ervan houdt maar bezorgd bent over de risico’s die het eten ervan met zich meebrengt, kun je het beste kiezen voor een minder agressieve bereidingswijze dan frituren. Op die manier kun je  genieten van een gerecht met een lager percentage transvetzuren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Ortega FB, Lavie CJ, Blair SN. Obesity and Cardiovascular Disease. Circ Res. 2016 May 27;118(11):1752-70. doi: 10.1161/CIRCRESAHA.115.306883. PMID: 27230640.
  • DeLoughery TG. Iron Deficiency Anemia. Med Clin North Am. 2017 Mar;101(2):319-332. doi: 10.1016/j.mcna.2016.09.004. Epub 2016 Dec 8. PMID: 28189173.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.