Het doel van kleurcorrigerende make-up

Kleurcorrigerende make-up verbergt onvolkomenheden in de huid en helpt je om je gezicht er onberispelijk uit te laten zien. Er zijn verschillende tinten, dus zoek uit welke het beste bij jouw huidskleur past. Het artikel van vandaag geeft je ook enkele trucs om er het maximale uit te halen.
Het doel van kleurcorrigerende make-up

Laatste update: 24 augustus, 2022

Kleurcorrigerende make-up benadrukt de natuurlijke schoonheid van een gezicht. Eenvoudige make-up helpt, hoewel er als gevolg van puistjes, vlekken, littekens, donkere kringen, roodheid en andere voor de hand liggende ‘onvolkomenheden’ vaak onzekerheden zijn.

Dit soort make-up camoufleert door de delen van de huid te pigmenteren die extra dekking nodig hebben. Voor dit doel zijn er concealers in stick-, vloeistof-, crème- of poedervorm waarmee een homogene huidtint wordt bereikt. Ze variëren in tint en de keuze hangt van het resultaat af dat je zoekt.

De functie van elke kleurcorrigerende make-up

Grote pukkel

Voor elke situatie is er een kleurcorrector. Het geheim is om het tegenovergestelde te selecteren van de aandoening die je probeert te dekken. Je zult bereiken zien die op je huid lijken of lichter of donkerder zijn, waarmee je behalve ‘perfectioneren’ ook nadruk en contouren geeft.

Er zijn andere kleuren die als pre-correctors bekend staan. Schoonheidsspecialisten gebruiken deze voordat ze de foundation aanbrengen om de huidtinten gelijkmatig te maken.

De toepassing begint met de voorbereiding van de huid, die schoon en gehydrateerd moet zijn om de producten beter te kunnen opnemen. Verdeel de concealer met lichte aanraking en breng dan de foundation aan.

Gebruik niet te veel, want deze producten hebben een hoge dekkracht. Verspreid het gewoon met je vingers of met sponzen en kwasten. Deze werken het beste met vloeistof of poeder, terwijl sponzen beter voor romige producten zijn. Kies de textuur van de concealer naar wens. Wat betreft kleur, bekijk het onderstaande palet en ontdek waar elk voor is.

1. Groen

Nee, je gezicht groen kleuren is niet gek, vooral omdat niemand het ooit zal opmerken! Deze kleur is een aanvulling op rood in het kleurenwiel, dus het is de sterkste kandidaat om het te verminderen.

Het verbergt bijvoorbeeld roodheid als gevolg van zonnebrand, acne of een andere aandoening (Engelse link). De resultaten zijn bijzonder gunstig op een lichtere huid, vooral onder de neus, jukbeenderen, het midden van het voorhoofd en rond de neusgaten.

  • Breng het rechtstreeks op het gewenste gebied aan en blend het vervolgens met precisie zodat het niet meer opvalt.
  • Breng vervolgens de foundation erover aan.
  • Je kunt met een groene primer ook extreme roodheid egaliseren.

2. Oranje

Een concealer van deze kleur is voor zichtbare aderen, blauwe plekken, vlekken, sproeten en grijsachtige donkere kringen geschikt. Het vervaagt blauwachtige of bruinachtige tinten, die vaak rondom de ogen voorkomen. Het is een geweldig assortiment voor donkere en gemiddelde donkere huiden.

  • Meng het geleidelijk totdat de verkleuring niet meer waarneembaar is.
  • Ga dan verder met de foundation.

Gebruik deze producten echter niet te veel, aangezien de oranje concealer voldoende bedekt. Te veel ervan gebruiken, samen met de foundation, zal een dikke laag creëren die uiteindelijk zal barsten.

3. Geel

Deze kleur verbergt mee-eters, lichte roodheid, paarse vlekken, zon en ouderdomsvlekken. Make-upartiesten raden het aan om het gezicht te verlichten, en het verbergt ook spataderen.

  • Verdeel het rechtstreeks over het gebied dat je wilt egaliseren, altijd vóór de foundation.
  • De gele concealer kan worden gebruikt om in combinatie met een gouden ondertoon een donkere huid te accentueren.

4. Wit

Het doel van het gebruik van deze kleur is om het gezicht te verlichten. Het maskeert geen onvolkomenheden, maar vult expressielijnen in. Je kunt het gebruiken om volume aan het bovenste deel van het jukbeen en de boog van de wenkbrauw te geven.

  • De toepassingsgids is vergelijkbaar met die van andere concealers: zorgvuldig, zonder misbruik en met de juiste hulpmiddelen.

5. Paarse kleurcorrigerende make-up

Paarse concealers balanceren geelachtige schaduwen. Ze matteren een licht gebruinde teint en verbeteren het olijfachtige uiterlijk. Professionele make-upartiesten zijn het erover eens dat deze kleur doffe tinten nieuw leven inblaast en zo aan de warmte van de huid bijdraagt.

  • De manier om het te gebruiken is door een klein beetje over de vlek te mengen. Het blijft onder de foundation en je kunt het op elk deel van het gezicht gebruiken.

6. Blauw

Net als bij paars, camoufleert turkooisblauw oranje en gele gebreken. Schoonheidsspecialisten brengen het gewoonlijk aan rond de ogen, op bleke huidskleuren en op medium huidtinten. De effecten zijn aangenaam als je een beetje te ver met je kleurtje bent gegaan.

  • Plaats de blauwe concealer op het gebied van je keuze en smeer het vervolgens uit en verzegel het met foundation.

7. Roze

Roze concealer is geweldig voor het neutraliseren van groenachtige aderen, donkere kringen en blauwe plekken op een gele huid. Mannen gebruiken het soms om het asgrauwe uiterlijk van hun stoppels te verbergen.

Het verlicht ook de oogcontour en verbetert het gezicht in het algemeen, omdat het een ontspannen en gezonde uitstraling geeft. Het pigmenteert het te verbergen gebied, zet het uit en voltooit het met de foundation voordat de make-up wordt aangebracht.

8. Perzik

Deze kleur verbergt donkere vlekken in diepe huidtinten. Ze zijn een mix van rood, geel en oranje, dus corrigeren ze verkleuring met een neiging tot paars, blauw of groen, wat vaak bij een olijfkleurige of gebruinde teint voorkomt.

  • Breng het voor een stralende teint met een roze pre-base aan.

9. Bruin

Deze kleur voegt diepte aan de contouren van het gezicht toe. De effecten zijn geweldig zolang het met natuurlijke concealers en highlighters overeenkomt.

  • Vul een penseel met het product en omcirkel het gezicht.
  • Meng het vervolgens en breng de foundation aan.

10. Natuurlijke tinten

Deze zijn het populairst en worden op gebieden gebruikt die eerder met een kleur geneutraliseerd zijn. Je kunt bijvoorbeeld groene concealer op een brandwond blenden en deze vervolgens met een natuurlijk getinte concealer afmaken. Deze reeks licht op en geeft volume. De magie is om een tint te kiezen die iets lichter is dan je huidskleur.

Kun je kleurcorrigerende make-up mengen?

Het antwoord is ja. Mensen met verschillende huidaandoeningen mengen vaak verschillende tinten, te beginnen met een pre-corrector, vervolgens over te gaan op foundation en uiteindelijk een natuurlijke tint te gebruiken.

Het is normaal dat twee kleuren harmoniëren. Neem bijvoorbeeld een gelige huid met violette kringen onder de ogen en mee-eters. Hoe los je het op? Breng een perzikkleurige concealer aan onder de ogen, groen op de puistjes en maak het af met een foundation.

Aanbevelingen voor het kiezen van kleurcorrigerende make-up

Verschillende kleuren make-up

Het is gemakkelijker om voor elk geval het juiste product te kiezen als je eenmaal het assortiment en de effecten ervan kent. Houd echter wel rekening met het volgende:

  • Raadpleeg de winkeladviseurs op het moment van aankoop om een alternatief te kiezen dat beter met de foundation, schaduwen, blush en de rest van je make-up integreert.
  • Kies voor een long lasting, er zijn veel merken en hun kwaliteit varieert, vandaar het belang om advies te vragen.
  • Kijk of ze componenten bevatten om de huid te voeden (vitamine B3, C en E staan op de etiketten vermeld, evenals collageen).
  • Zoek naar concealers die bescherming tegen de zon bieden en een beschermingslaag tegen ultraviolette (UV) straling bieden.

Kleurcorrigerende make-up en zelfrespect

Dit soort product is dus geweldig om onvolkomenheden op de huid te verbergen die het gevoel van eigenwaarde aantasten. Make-up verbetert inderdaad het uiterlijk, hoewel het soms verder gaat dan esthetiek en zelfs als een therapeutisch hulpmiddel werkt (Spaanse link). Je kunt het dus camoufleren als je je er beter door voelt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.