Hematospermie of bloed in het sperma

Hoewel medische professionals de oorzaak van hematospermie meestal niet ontdekken, komt het vaak voor na een prostaatbiopsie of infectie.
Hematospermie of bloed in het sperma

Laatste update: 18 juni, 2020

Hematospermie, ook wel hemospermie genoemd, is de medische term die wordt gebruikt om de aanwezigheid van bloed in het sperma bij mannen te beschrijven. Wanneer het zich voordoet, dan is dat alarmerend en gaat iemand die er last van heeft zich zorgen maken.

Het komt vaker voor dan veel mensen denken en kan op elke leeftijd voorkomen. Deskundigen weten echter nog steeds niet hoeveel mannen het treft, aangezien velen geen arts raadplegen wanneer het hen overkomt.

In 75% van de gevallen manifesteert hematospermie zich spontaan, op een goedaardige en zelfbeperkende manier. Het hangt echter af van de oorzaak.

Mannen verwarren bloed in hun sperma vaak met bloed in de urine (meestal met andere aandoeningen) of met bloed van hun seksuele partner. Het is daarom belangrijk om alle details zorgvuldig te verifiëren.

Hoewel hematospermie meestal niet ernstig is, zoals we hierboven vermeldden, leggen we in dit artikel alles uit wat je erover moet weten. We leggen daarnaast uit waarom het kan gebeuren en wat je moet doen als het je overkomt.

Waarom komt bloed in het sperma voor?

Man bespreekt zijn klachten met een arts

Om te begrijpen waarom hematospermie optreedt, moet je eerst iets weten over hoe de mannelijke geslachtsorganen werken. Sperma is een samengestelde vloeistof die dankzij drie verschillende klieren ontstaat:

  • testikels
  • zaadblaasjes
  • prostaat

Het sperma passeert tijdens zijn reis van de testikels naar de urinebuis een reeks kanalen. Elke wijziging, zoals een ontstekingsproces of infectie tijdens deze verplaatsing kan hematospermie veroorzaken. De belangrijkste oorzaken zijn:

  • Prostaataandoening. Ten eerste moeten we vermelden dat de meest voorkomende oorzaak van hematospermie een prostaatbiopsie is. Deze procedure wordt uitgevoerd om prostaatkanker op te sporen. Een infectie, een goedaardige tumor of een prostaatvataandoening kan echter ook bloed in het sperma veroorzaken.
  • Problemen in de zaadblaasjes. Elke infectie in deze klieren wordt ook met hematospermie geassocieerd. Op dezelfde manier kan een tumor ook de aanwezigheid van bloed in sperma veroorzaken.
  • Elke verwonding van de urinebuis. Dit omvat urethritis, een ontsteking van de urinebuis. Het wordt meestal door een seksueel overdraagbare aandoening veroorzaakt. Zelfs urethrale poliepen of cysten kunnen hematospermie veroorzaken.
  • Trauma of shock in het testikelgebied of de penis.

In sommige gevallen kan een systemische ziekte, zoals hypertensie, dit veroorzaken. Mensen met stollingsproblemen, zoals patiënten met de ziekte van Von Willebrand, kunnen er ook last van hebben.

Misschien ook interessant om te lezen:
Heb je last van retrograde ejaculatie?

Tests om hematospermie vast te stellen

Man met pijn bij het plassen

Het is belangrijk om te vermelden dat, hoewel we de meest pathologische hoofdoorzaken hebben uitgelegd, veel patiënten geen van deze oorzaken hebben, vooral de jongere mannen.

Bij mannen onder de 40 proberen medische professionals meestal een infectie uit te sluiten. Om dit te doen, vragen ze de patiënt naar hun seksuele activiteit en of ze pijn hebben in een bepaald gebied. De arts moet ook weten of de patiënt koorts heeft gehad.

Aan de andere kant, als het gaat om patiënten van ouder dan 45, dan denken artsen misschien dat er een kankergerelateerd proces is. Talrijke studies tonen aan (Spaanse link) dat het vanaf deze leeftijd gebruikelijk is dat er een prostaattumor is, of deze nu kwaadaardig of goedaardig is.

Bepaalde aanvullende tests kunnen de arts helpen bij de diagnose. Ten eerste moeten ze de penis en het hele mannelijke genitale gebied goed onderzoeken.

Het is bovendien essentieel om volledig bloedonderzoek en onderzoeken te krijgen om seksueel overdraagbare aandoeningen uit te sluiten. Hiervoor kan de arts een spermakweek aanvragen. Op deze manier kunnen ze uitsluiten dat het bijvoorbeeld om een urethritis als gevolg van gonorroe gaat.

Bij patiënten ouder dan 45 jaar is het onderzoek doorgaans uitgebreider. Meestal vraagt de arts om een echografie, een rectaal onderzoek om de prostaat te controleren en bloed-PSA-waarden (Spaanse link).

Misschien ook interessant om te lezen:
Seksuele disfunctie bij diabeten

Conclusie

Hematospermie is de aanwezigheid van bloed in het sperma. Het komt meestal maar één keer voor en heeft vaak geen pathologische reden tot verdere bezorgdheid.

Het kan echter aan een infectie te wijten zijn of, in het geval van 45-plussers, aan een prostaatprobleem. Het is daarom belangrijk dat je bij twijfel je arts raadpleegt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.