De helende werking van nopal

· 21 juni 2015

Nopal is een plant uit de cactusfamilie, die in het wild groeit in Amerika. Het is niet moeilijk je eigen nopal te kweken, want je kan het in elke soort grond planten. Dat is één reden waarom het zo populair is daar. Het is bovendien bewezen dat nopal een heleboel stoffen bevat, die een natuurlijke remedie vormen voor verschillende ziekten. Kom in dit artikel meer te weten over de genezende werking van nopal.

Voedingswaarden van nopal

Deze plant is rijk aan calcium, fosfor, kalium en sodium. Nopal bevat koolhydraten, stikstofhoudende ingrediënten, vezels, vitaminen A, B, C en K, chlorofyl, riboflavine en proteïnen. Vele studies en onderzoeken zeggen dat nopal echt de gezondheid van mensen ondersteund, vooral hun klieren, zenuwstelsel, immuunsysteem en bloedcirculatie. Het helpt ook je vertering- en ademhalingsstelsel gezond te houden.

Ook uitwendig kan het je lichaam helpen. Het wordt gebruikt in cosmetica, crèmes en verzorgingsproducten voor huid en haar. Er bestaan ook verschillende zepen, shampoos, conditioners, hydraterende lotions en pommades met nopal. Sommige oogschaduwen bevatten zelfs nopal. In de traditionele geneeskunde gebruikt men nopal bij het helen van wonden of bij lichte brandwonden.

Nopal bladeren

Je kan het op verschillende manieren eten: als sappen, als sauzen, in poedervorm, als snoep, in stoofpotten, in salades, als confituur, als soepen, als bouillon of gecombineerd met granen, fruit of lijnzaad. Je kan nopal inmaken of samen met fruit in de blender tot smoothie vermengen.

Gezonde eigenschappen van Nopal

 • Een krachtig antibioticum: Het verhindert de groei of stelt de ontwikkeling uit van verschillende bacteriën. Nopal wordt gebruikt als een kompres om je huid, wonden en infecties te verzorgen.
 • Helpt bij atherosclerose: Deze cardiovasculaire ontsteking wordt veroorzaakt door verstopte bloedvaten. Omdat nopal zo’n uitstekende antioxidant is, wordt het vaak gebruikt om dergelijke ontstekingen te verhelpen. Door regelmatig vers nopalsap te drinken of het poeder te consumeren, kan je deze ziekte vermijden.
 • Stopt het verspreiden van kanker: Nopal bevat vele oplosbare en niet-oplosbare vezels. Niet-oplosbare vezels nemen water op en helpen om het voedsel gemakkelijker door het verteringssysteem te laten passeren. Het verbetert ook de opname van wat je eet en kan een kankerverwekkende celconcentratie in je dikke darm verdunnen, waardoor je minder kans maakt op kanker.
 • Helpt de cholesterol te regelen: Dankzij de aminozuren, vitamine B3 en vezels verhindert nopal een teveel aan suikers in het bloed en de omzetting naar vetreserves. Op deze manier wordt de hoeveelheid ‘slechte’ cholesterol en triglyceriden in je lichaam laag gehouden. Het verwijdert ook galzuren, die op hun beurt ook voor een hoge cholesterol kunnen zorgen.
 • Het versterkt de dikke darm:  De actieve ingrediënten in nopal zorgen ervoor dat het opnemen van vet of koolhydraten door je lichaam wordt uitgesteld. Het houdt ook je bloedsuikerspiegel in evenwicht en helpt je obesitas te controleren. Nopal bevat vezels, die glucose opnemen in je darm. Het houdt dus de dikke darm schoon en in gezonde conditie.

Nopal op bord

 • Het regelt diabetes: Nopal helpt de suikerspiegel in je bloed te regelen voor mensen met diabetes. Dankzij de achttien aminozuren in deze plant, zal je lichaam meer energie hebben en zal je je minder vermoeid voelen. Hierdoor zal de hoeveelheid glucose in je lichaam ook afnemen. Het versterkt de lever en pancreas en je gevoeligheid voor insuline neemt toe, zodat de glucose alle plaatsen in je lichaam bereikt. Het vermindert ook de opname van koolhydraten (die het aanmaken van insuline verhinderen).
 • Het bevordert de vertering: Nopal bevat heel wat antioxidanten: vitaminen B1, B2, B3 en C, calcium, kalium, magnesium, sodium en ijzer. Hierdoor vormt het een goede bescherming tegen gifstoffen en vertraagt het de gevaarlijke effecten van alcohol of andere ‘zware’ voeding.
 • Het vermijdt constipatie: De vezels in nopal helpen bij de vertering, zodat je geen moeilijkheden meer hebt in het kleinste kamertje.
 • Het helpt tijdens het vechten tegen obesitas: Door de enorme hoeveelheid vezels helpt nopal het verteringsproces te vertragen. Vloeistoffen worden op deze manier sneller in het bloed opgenomen, waardoor cellulitis kan worden verholpen. We raden daarom aan om nopal in sappen te vermengen (zoals sinaasappelsap).  De onverteerbare vezels geven je een voldaan gevoel, waardoor je ook minder gaat eten. Daarbij ondersteunt nopal de werking van je darmen, waardoor je met een gerust hart op de wc-pot kan gaan zitten.
 • Het versterkt het immuunsysteem: Dit komt omdat nopal verschillende vitaminen bevat, waaronder de meer complexe vitaminen A, B en C. Het bevat ook mineralen en vele aminozuren, die helpen bij het oplossen van gifstoffen in je lever of de slechte effecten van milieuvervuiling, rook van sigaretten, alcohol etc. Door de fytochemische stoffen kan je lichaam zich weer verdedigen tegen elke virusaanval of bacteriële aanval.
 • Het is uitstekend urineafdrijvend: Nopalsap verhelpt ontstekingen aan het urinestelsel en verzacht de pijn in je nieren of blaas.
Afbeeldingen eigendom van Razi Marysol Machay, Diógenes el Pacífico, David de la Luz, Javier Lastras, Roberto González en Luis Daniel Carbia Cabeza.