Heb jij deze 7 giftige voorwerpen in je huis?

Je kan niet zeker zijn dat je alle gevaarlijke materialen uit je huis verwijderd hebt. Maar je kan wel proberen om ze zo weinig mogelijk te gebruiken. Op die manier beperk je hoe vaak je eraan blootgesteld wordt.
Heb jij deze 7 giftige voorwerpen in je huis?

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

In bijna elk huis vinden we bepaalde voorwerpen die giftig zijn. Toch blijven ze in vele huizen aanwezig. In dit artikel willen we je aandacht vestigen op enkele giftige voorwerpen die je waarschijnlijk thuis hebt. Let dus goed op en hou er rekening mee.

7 giftige voorwerpen

1. Producten gemaakt van houtsnippers

Waarom zijn producten met houtsnippers (vooral karton) gevaarlijk?

Houtkrullen en zaagsel worden meestal bijeen gelijmd met harsen van ureumformaldehyde. Dat is een soort giftige stof die rechtstreeks je luchtwegen en ogen aantast.

Ook dieren kunnen door dit gif problemen krijgen.

Het risico stijgt nog verder als deze producten ouder zijn. Dat komt omdat de nieuwere producten onderhevig zijn aan strengere normen. Bovendien worden nu niet altijd giftige harsen gebruikt.

Wat kan je doen?

  • Je kan dus op zoek gaan naar meubelen die veilig zijn. Je moet dan nagaan of het product de garantie biedt dat het aan internationale normen voldoet. Controleer ook de materialen waarmee het hout gemaakt is, enzovoort.
  • Onthoud bovendien dat ze moeten behoren tot de emissieklasse E1, en niet hoger.

2. Tapijten en vloerkleedjes

Giftige voorwerpen zoals tapijt

Waarom is je tapijt gevaarlijk?

Tapijten zijn met verschillende lijmen en verfstoffen gemaakt. Deze producten geven vluchtige biologische bestanddelen af. Die stoffen kunnen hoofdpijn, allergieën en vermoeidheid veroorzaken.

Vooral tapijt kan schade veroorzaken. Dat komt omdat het, in tegenstelling tot een vloerkleed, de volledige vloer bedekt en eraan vastzit. Dit maakt het zelfs nog moeilijker om huisstofmijten te verwijderen. Die mijten kunnen ook allergieën en astma veroorzaken.

Wat kan je doen?

  • Als je tapijt heel oud is, dan is het misschien een goed idee om een nieuw tapijt te kopen. Kies dan voor een tapijt uit natuurlijke materialen die niet behandeld zijn.
  • Het is ook beter om grote tapijten te vermijden. Want kleinere zijn gemakkelijker schoon te maken.

3. Laserprinters

Laserprinters scheiden fijne stofdeeltjes in de lucht af. Die zijn afkomstig van het printpoeder. Deze deeltjes dringen de longen binnen. Ze kunnen tot verscheidene longziekten en cardiovasculaire aandoeningen leiden. Dat betekent dus dat het eigenlijk giftige voorwerpen zijn.

Wat kan je doen?

  • Als je thuis een laserprinter hebt, zorg er dan voor dat je het in een kamer plaatst die goed geventileerd wordt.

4. Zuigflessen

Giftige voorwerpen zoals zuigflessen

Zuigflessen zijn meestal gemaakt van polycarbonaat kunststof. Men creëert dit type plastic door gebruik te maken van een chemisch element bekend als bifenol A (BPA).

Het is een soort plastic dat een structuur heeft die veel gelijkt op menselijk oestrogeen. Het is bekend geworden als de “hormonale vernietiger”. Want dit plastic kan bij kinderen ernstige hormonale stoornissen veroorzaken.

Wat kan je doen?

Het beste wat je kan doen, is alternatieve producten zoeken. Kies voor voorwerpen die met veilige materialen gemaakt zijn. Controleer vooraf de etiketten en check de samenstelling van het product.

5. Matrassen

Vele matrassen bevatten grote hoeveelheden polygebromeerde difenylether. Dat is een product dat gezondheidsproblemen kan veroorzaken, wanneer je eraan blootgesteld wordt.

Dit materiaal is vooral voor kinderen gevaarlijk.

Wat kan je doen?

  • Bij oude matrassen is de kans veel groter dat ze deze bestanddelen bevatten. Als je dus je matras al een lange tijd niet vervangen hebt, dan is het tijd om het te vervangen voor een matras dat met natuurlijke producten gemaakt is.

6. Tupperware

Giftige voorwerpen zoals tupperware

Tupperware is een typisch product dat met plastic gemaakt is. Dit betekent dat het waarschijnlijk materiaal bevat met talrijke chemische bestanddelen, zoals ftalaten. Het zijn dus giftige voorwerpen.

Die elementen kunnen je endocriene systeem en je voortplantingsstelsel aantasten. Bovendien veroorzaken ze een hoge bloeddruk en een resistentie voor insuline.

Wat kan je doen?

  • Probeer plastic Tupperware zo veel mogelijk te vervangen door glazen of keramische schalen.
  • Een andere manier is te kiezen voor schalen die gemaakt zijn uit polyethyleen of polypropyleen.
  • Vergeet ook niet dat je nooit voeding in de magnetron mag opwarmen in een schaal of bakje van dun plastic.

We raden je ook dit artikel aan: Ben jij bekend met de gevaren van plastic?

7. Wasverzachter

Wasverzachters voor je kleding zullen er inderdaad voor zorgen dat je kledingstukken zachter zijn. Maar eigenlijk bedekken ze de kleding met een dun laagje giftige chemische stoffen.

Deze stoffen kunnen huidirritatie, ademhalingsproblemen en hoofdpijn veroorzaken.

Wat kan je doen?

  • Misschien gebruik je niet meer dan de aanbevolen hoeveelheid wasverzachter. Maar toch is het beter dat je ze voor de kleding van de kinderen niet gebruikt.
  • Je kan altijd een natuurlijke methode gebruiken om de geur van je kleding te verbeteren.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bustamante-Montes, P., Lizama-Soberanis, B., Olaíz-Fernández, G., & Vázquez-Moreno, F. (2001). Ftalatos y efectos en la salud. Revista Internacional de Contaminacion Ambiental. https://doi.org/10.1021/jp811282f
  • Goloubkova, T., & P, M. S. (2000). Bisfenol ­ A. Scientific Eletronic Library Online. https://doi.org/10.1063/1.1146042
  • Covarrubias Velázquez, H. E., Galindo, A. S., & Facio, A. O. C. (2016). RESINAS TERMOESTABLES DE FENOL-FORMALDEHÍDO. Rev. Iberoam. Polímeros.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.