Gojibessen: wat zijn het en waarom zijn ze goed voor je

Gojibessen bevatten veel voordelen en er zijn studies die de kankerbestrijdende eigenschappen ondersteunen. Bovendien kunnen ze ons helpen bij het verbeteren van ons geheugen en het vertragen van vroegtijdige veroudering.
Gojibessen: wat zijn het en waarom zijn ze goed voor je

Geschreven door Katherine Flórez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het is zeer waarschijnlijk dat je wel eens iets gehoord hebt over gojibessen. Hun officiële naam is Lycium barbarum. Deze Oosterse remedie begint zijn weg te vinden in de Westerse wereld.

Houd in gedachten dat de kracht van de Westerse medicijnen is gebaseerd op gecommercialiseerde drugs die in fabrieken worden gemaakt. Met dank aan het proces van globalisatie, zijn de culturele verschillen langzamerhand aan het verdwijnen op een wereldwijd niveau.

Daarom neemt onze kennis van het verre Oosten toe en wordt deze steeds invloedrijker. Dit gaat gepaard met het nog beter begrijpen van gezonde voedingsmiddelen die gunstig voor je lichaam zijn, zoals gojibessen.

Wat zijn gojibessen?

Gojibessen

Deze bessen zijn een van de voedingsmiddelen die de meeste gunstige invloed hebben bij het ondersteunen om veroudering van de huid te bestrijden.

Gojibessen uit het Himalayagebergte worden al sinds de oudheid in China gebruikt. Deze vruchten worden ook gojikersen, de Tibetaanse gojibes of de kers van Tibet genoemd.

De belangrijkste componenten

Het succes van de bessen komt dus voor uit hun voedingskundige samenstelling. De bessen bevatten:

  • Vitamines (B1, B2, B6, C en E)
  • Bètacaroteen
  • Lycopeen
  • Mineralen (calcium, kalium, selenium, ijzer, zink, germanium)
  • Luteïne
  • Essentiële aminozuren

De eigenschappen van gojibessen

Schaaltje gojibessen

Deze bessen krijgen over de hele wereld steeds meer respect. Dit is voor een groot deel te danken aan de eigenschappen die ze hebben. Iedereen kan profiteren van de voordelen die deze bessen bieden, maar de grootste voordelen zijn voor vrouwen. Laten we eens kijken naar een aantal van de verrassende voordelen:

1. Ze kunnen je algemene gezondheid verbeteren

Het grootste deel van de componenten van deze bes zijn een aantal van de beste natuurlijke antioxidanten die in de hele wereld bekend zijn. Daarnaast bevatten ze meer bètacaroteen dan wortelen.

Deze voedingsstof biedt ondersteuning bij de bestrijding van schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen, die verantwoordelijk zijn voor cellulaire achteruitgang. Het eten van deze bessen kan ondersteunen bij het terugdraaien van de effecten van vroegtijdige veroudering.

Aan de andere kant kunnen ze de productie van groeihormonen stimuleren. Deze hormonen kunnen ondersteunen bij de vermindering van lichaamsvet. Daarnaast kunnen ze je slaap en je geheugen herstellen, en het herstel van je weefsels die zijn aangetast ondersteunen.

2. Ze kunnen de kans op kanker verminderen

Volgens een onderzoek dat in 2009 uitgevoerd is, blijkt dat het eten van gojibessen de cellulaire mutaties kan vertragen. Deze mutaties zijn verantwoordelijk voor het ontwikkelen van kanker.

Dit komt doordat ze antioxidanten en germanium bevatten. Bovendien kunnen de bessen je lever ondersteunen en beschermen. Dit kan ook het ontstaan van levercirrose voorkomen.

3. Ze kunnen helpen bij het reguleren van je cholesterolgehaltes

Zoals je al weet, wordt cholesterol meestal onderverdeeld in HDL  en LDL. Het HDL is goed cholesterol, het LDL slecht. Daarom raden we aan om een gezond eetpatroon te volgen dat deze beide soorten in balans houdt.

De voedingsmiddelen die je eet, kunnen je helpen om je cholesterol te reguleren. Dit werkt samen met andere zaken, zoals beweging en natuurlijk alternatieven die de vertering helpen te reguleren.

In het geval van cholesterol, kun je dit mogelijk reguleren met gojibessen. Dit is te danken aan hun bètasitosterol. Dit is een supergoed chemisch bestanddeel, dat zeer effectief kan zijn voor het behandelen van een onbalans van je cholesterol.

Bovendien bevatten de bessen flavonoïden. Deze kunnen ervoor dat je bloedvaten optimaal functioneren. Daarnaast kunnen ze voorkomen dat cholesterol geen kans heeft om aan elkaar te plakken.

4. Ze kunnen gewichtsverlies ondersteunen

Door de cholesterolspiegels in je lichaam te verlagen, word het vet dat in je lichaam is opgeslagen omgezet in energie. Dit vet wordt vervolgens op een dagelijkse basis door je lichaam gesynthetiseerd.

Het doel is dus om de inname van gojibessen te combineren met regelmatige beweging. Op deze manier kan je op een gezonde manier gewicht verliezen.

5. Ze kunnen je hart helpen

Hart

Het hart is een van de belangrijkste organen in het menselijk lichaam. In dit verband is het dus zeer belangrijk om je hart in de allerbeste conditie te houden die mogelijk is. Het regelmatig consumeren van gojibessen kan hierbij een goede ondersteuning zijn.

Ze kunnen je kransslagaderen versterken, doordat ze anthocyaan, een flavonoïde, bevatten. Ook bevatten deze bessen cyperone. Dit is een fytochemische stof die je kan helpen om de bloeddruk in je hart te reguleren.

6. Ze kunnen de gezondheid van je ogen bevorderen

Als je er even over nadenkt, zul je je realiseren dat je ogen een van je meest gebruikte organen is. Je stelt ze bloot aan diverse factoren. Het resultaat daarvan is dat ze aan slijtage onderhevig zijn. Over het algemeen mondt dit uiteindelijk uit in het gebruik van een bril voor het lezen of zelfs een operatie.

Deze bessen zijn dus een van de vele fantastische natuurlijke remedies die de gezondheid van je ogen mogelijk kan verbeteren. Hun bestanddelen kunnen ondersteunen bij het voorkomen van maculadegeneratie en staar.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Almajano, M. “Determinación de la actividad antioxidante de las bayas de goji.” Consorci Escola Industrial de Barcelona (2009): 1-12.
  • Araneda Gallardo, María José, Francisca Carolina Henríquez Díaz, and Marcela Daniela Romo Poblete. Incidencias de diferentes métodos, tratados con bayas de Goji, auriculoterapia y régimen hipocalórico, en personas adultas diabética, durante el período de octubre a diciembre del año 2015. Diss. UCINF, 2016.
  • Gálvez, Jhon Chalco. “Comparación de la capacidad antioxidante de las bayas de Goji, frente a otras bayas rojas, mediante el método ORAC.” REDUCA 4.10 (2012).
  • Salgado, Fernando. “La realidad sobre el “Gou Qi Zi” o bayas Goji (Fructus Lycii).” Revista Internacional de Acupuntura 5.2 (2011): 82-86.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.