Goedaardige en kwaadaardige tumoren: het verschil
Tegenwoordig is de mogelijkheid om kanker te hebben een zorg die bijna ons allemaal achtervolgt. Momenteel is kanker een van de belangrijkste doodsoorzaken in de wereld. Daarom is het normaal om bang te zijn om een tumor te hebben, of het nu om goedaardige of kwaadaardige tumoren gaat.
Echter, je moet je ervan bewust zijn dat niet alle tumoren daadwerkelijk kanker zijn. Een tumor verwijst naar een verzameling cellen uit elk weefsel in ons lichaam, die zich ongecontroleerd hebben vermenigvuldigd en zich gevormd hebben tot een abnormale massa.
Vanwege het belang van het probleem van kanker in de hedendaagse maatschappij zullen we in dit artikel uitleggen wat de belangrijkste verschillen zijn tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren.
De belangrijkste verschillen tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren
Zowel goedaardige en kwaadaardige tumoren zijn pathologieën die een uitgebreide studie door een groep artsen vereisen. Daarnaast moeten beide soorten met een vastgestelde behandeling worden bestreden. Dit gebeurt om mogelijke complicaties of grotere problemen later te voorkomen.
Verspreiding
Wat kwaadaardige tumoren vooral onderscheidt van goedaardige tumoren, is de verspreiding. Bij beide typen vermenigvuldigen de cellen zich ongecontroleerd. Bij goedaardige tumoren verspreiden ze zich echter niet naar andere delen van het lichaam.
Goedaardige tumoren zijn in de regel niet levensbedreigend. Er zit echter een nuance in, want als ze te groot worden en op nabijgelegen organen drukken, kunnen ze er invloed op hebben. In dergelijke gevallen is hun verwijdering vaak noodzakelijk.
Wat betreft kwaadaardige tumoren hebben deze het vermogen om zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden. In feite hebben ze ook de neiging om in die gebieden uit te groeien tot een abnormale massa, een fenomeen dat bekend staat als metastase. De verspreiding kan plaatsvinden door contiguïteit, via het bloed of door het lymfestelsel.
Op deze manier verspreidt een kwaadaardige tumor zich meestal en veroorzaakt andere tumoren in verschillende delen van het lichaam. Aan de andere kant verspreiden goedaardige tumoren zich meestal niet omdat hun cellen omgeven zijn door een membraan of wand die ze omvat.
Differentiatie
Een ander aspect dat het mogelijk maakt onderscheid te maken tussen goedaardige en kwaadaardige tumoren is de differentiatie. Differentiatie verwijst naar hoeveel de tumorcellen lijken op de cellen in het oorspronkelijke gezonde weefsel.
- Bij kwaadaardige tumoren lijken de cellen niet of nauwelijks op de oorspronkelijke. Dit maakt het mogelijk om de verschillende stadia van de kanker vast te stellen.
- Bij goedaardige tumoren lijken de cellen wel op die van het gezonde weefsel.
Het is ook belangrijk om te weten dat een goedaardige tumor gewoonlijk langzamer groeit dan een kwaadaardige. Ze kunnen zelfs stoppen met groeien. Bij kwaadaardige tumoren gebeurt dit echter niet.
Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Een simpele bloedtest zou een tumor kunnen lokaliseren
Wat houdt het diagnosticeren van kanker in?
Hoe eerder de diagnose van een tumor plaatsvindt, hoe groter de kans dat de behandeling effectief is. Bewustwording is daarom noodzakelijk. Zelfonderzoek om veranderingen van de huid, knobbeltjes en afwijkingen op te sporen, is een van de belangrijkste maatregelen voor vroege opsporing. Wees er echter niet geobsedeerd mee bezig!
Als je in het verleden problemen hebt gehad is het essentieel om regelmatig naar de dokter te gaan . Vanaf een bepaalde leeftijd is het raadzaam om periodiek een algemene controle te ondergaan. Dit soort maatregelen vormen de screeningsmethoden en maken een vroege opsporing van tumoren mogelijk. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende mogelijkheden:
- Bij vrouwen tussen de 50 en 75 is het erg belangrijk om iedere 2 jaar een mammogram te laten doen om de aanwezigheid van een borsttumor uit te sluiten.
- Voor mannen met klachten kan het onderzoeken van de prostaat door middel van een rectaal onderzoek door de arts essentieel zijn.
Naast vroege detectie zijn er andere technieken die het mogelijk maken om een tumor te diagnosticeren wanneer deze meer geavanceerd is. Beeldvormingstests, zoals computertomografie, maken het mogelijk om de locatie en grootte van de tumor te ontdekken. Magnetische resonantiebeeldvorming (MRI) is hiervoor ook nuttig.
De enige manier om het tumorweefsel goed te bestuderen, is na het nemen van een biopt door middel van een biopsie. Dit maakt het mogelijk om een stukje van de tumor te beoordelen. Door middel van microscopie is het mogelijk om het gedrag van de cellen te observeren. Zo kan de mate van differentiatie en de snelheid van proliferatie beoordeeld worden.
Misschien vind je dit artikel ook interessant:
Hoe kanker zich ontwikkelt: een gedetailleerde uitleg
De behandeling van goedaardige en kwaadaardige tumoren
De behandeling hangt af van het type tumor, de locatie, de afmetingen, enz. De meeste goedaardige tumoren kunnen operatief worden verwijderd. Bovendien is er meestal geen radiotherapie of chemotherapie nodig nadat de tumor operatief verwijderd is.
Aan de andere kant is de behandeling van kwaadaardige tumoren meestal complexer. In de meeste gevallen combineren artsen chirurgie met cycli van radiotherapie of chemotherapie. Soms worden deze zelfs beide ingezet om een optimaal resultaat te behalen. Dit kan nodig zijn om ervoor te zorgen dat kwaadaardige cellen in elk deel van het lichaam worden verwijderd.
Conclusie over goedaardige en kwaadaardige tumoren
In het geval van een tumor is vroege detectie zeer belangrijk voor het verdere verloop. Hierdoor kan een effectievere behandeling worden ingesteld. Dit is ook belangrijk bij goedaardige tumoren. Hoewel deze het leven meestal niet direct in gevaar brengen kan vroege detectie helpen om mogelijke latere complicaties te voorkomen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- El Cáncer de Piel. (n.d.). Retrieved July 18, 2019, from http://cancerdepiel.blogspot.com/
Tumores benignos y malignos. (n.d.). Retrieved July 18, 2019, from https://www.prevencion.adeslas.es/es/cuidadoscancer/masprevencion/Paginas/benigno-maligno.aspx - Cáncer y tumores | CuidatePlus.com. (n.d.). Retrieved July 18, 2019, from https://cuidateplus.marca.com/enfermedades/cancer/2009/03/30/cancer-tumores-2843.html
- Tumores: síntomas, diagnóstico y tratamiento. (n.d.). Retrieved July 18, 2019, from https://www.sanitas.es/sanitas/seguros/es/particulares/biblioteca-de-salud/cancer/son118245.html
- Plummer, M., de Martel, C., Vignat, J., Ferlay, J., Bray, F., & Franceschi, S. (2016). Global burden of cancers attributable to infections in 2012: a synthetic analysis. The Lancet Global Health, 4(9), e609–e616. https://doi.org/10.1016/S2214-109X(16)30143-7