Gezond met honing en kaneel

20 september 2015

Kaneel en honing zijn beide heel bekende voedingsproducten, zowel omwille van hun gezondheidsbevorderende eigenschappen als van de heerlijke smaak die ze toevoegen aan vele gerechten. Gecombineerd verhoogt hun effect en werken ze helend voor heel wat aandoeningen als je ze dagelijks toevoegt aan je normale dieet.

Enkele positieve effecten van de combinatie van kaneel en honing zijn een versterkt immuniteitssysteem, gemakkelijker enkele kilo’s kwijtraken, de spijsvertering vlotter laten verlopen, pijn in gewrichten verzachten, beter slapen en het zou eveneens libidoverhogende invloed hebben en stress verminderen.

Voordelen van honing en kaneel

Hieronder volgt een lijstje van de gezonde effecten die honing en kaneel kunnen hebben op de algemene conditie als ze elke dag in het menu opgenomen worden:

 • Makkelijker enkele kilo’s afvallen: Deze mix stimuleert de verbranding en vermindert drang naar zoetigheid. Kaneel is eveneens in staat de bloedsuikerspiegel in het lichaam te reguleren en zorgt voor extra afdrijven van vloeistof en eliminatie van vet. Drink daarvoor dit mengsel met heet water tussen maaltijden door.
 • Versterken van het immuniteitssysteem: Dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuunsysteem en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. Het staat bekend als hoog thermisch en werkt als een natuurlijk antibioticum, waardoor het ook koude in het lichaam verdrijft en verkoudheden en griep kan afweren.
 • Voorkomen en verzachten van keelinfecties: De antibiotische en ontstekingswerende eigenschappen maken het mengsel bijzonder geschikt voor het bestrijden van keelontsteking, slokdarmontsteking, amandelontsteking en problemen met de stem. Vermeng een eetlepel van het kaneel-honingmengsel met warm water, neem kleine slokjes en gorgel voor het doorslikken.
 • Bevordert de gezondheid van de gewrichten: Door de hoog thermische kwaliteit en de aanwezigheid van antioxidanten werkt deze natuurlijke remedie ook helend bij artrose en osteo-artritis. Artritispatiënten kunnen dagelijks, ’s morgens en ’s avonds, een kop heet water met twee lepels honing en een theelepeltje kaneelpoeder drinken. Als dat regelmatig wordt ingenomen, kan zelfs chronische artritis worden bestreden.
 • Het risico op hart- en vaatziekten vermindert: De bloedcirculatie wordt gestimuleerd en er is een vermindering van hoge cholesterolwaarden vastgesteld. Ook zorgt het voor een versterking en revitalisatie van de aderen, waardoor er een versterking van de hartslag en een gelijkmatiger hartritme ontstaat.
 • Verhoging van het libido: Zowel voor mannen als vrouwen wordt kaneel beschouwd als een van de belangrijkste natuurlijke middeltjes om de vitaliteit en zin in elkaar te verhogen. Het zou mogelijk een stimulerend effect hebben op de geslachtshormonen.
Kaneelstokjes

 • Bevordert de spijsvertering en voorkomt verzuring: Kaneelpoeder gestrooid op twee eetlepels honing, ingenomen voor de maaltijd, verlicht zuurvorming en helpt de zwaarste maaltijden beter verteren. Je kan ook na de maaltijd een infusie klaarmaken met honing, kruiden en kaneel.
 • Geeft extra energie en voorkomt stress: De tonische en thermische eigenschappen van beide producten geven het lichaam een ware energieboost als je tijdens de middagpauze een kopje hete thee neemt met honing en kaneel. Ook gedronken op de nuchtere maag zorgt dit voor een echte opkikker.
 • Heeft een verjongend effect, zowel op de buitenkant als op de binnenkant van het lichaam: Men ziet een remmend effect op de slijtageslag van het ouder worden. Neem vier lepels honing met één lepel kaneelpoeder en drie koppen water en verhit dat om er thee van te maken. Drink hiervan ¼ kop, drie tot vier keer per dag. Het houdt je huid elastisch en remt het verouderingsproces af. De aanwezige antioxidanten ontgiften, waardoor belastende afvalstoffen en gifstoffen afgevoerd worden.
 • Vermindert slapeloosheid: Als je een kopje hete thee neemt met honing en kaneel voor het slapengaan.
 • Verhelpt puistjes: Maak een pasta van drie eetlepels honing en één theelepel kaneel. Breng deze pasta aan op de puistjes voordat je gaat slapen en was het de volgende dag af met warm water. Als je dat twee weken lang doet, verdwijnen de puistjes.
 • Maagklachten: Honing met kaneelpoeder helpt bij maagpijn en heeft ook een helende werking op maagzweren. Volgens de wetenschap kan een maagzweer het gevolg zijn van een ontsteking met de Helicobacter-bacterie. Honing heeft de mogelijkheid te zorgen voor heling door zijn antiseptische werking. Ook is het bewezen dat wanneer je honing neemt in combinatie met kaneelpoeder, de gasvorming in maag en darmen veel minder wordt.

Wat heb je nodig?

Je hebt enkel honing en kaneel nodig. Zorg er evenwel voor dat ze beiden van goede kwaliteit zijn.

Kies voor natuurlijke honing van organische oorsprong. Zo ben je er namelijk zeker van dat de oorsprong zuiver is en er geen extra suiker of andere stoffen toegevoegd werden. Neem daarom bij voorkeur rauwe honing of degene die niet blootgesteld werd aan hoge temperaturen of kookprocessen om vloeibaar te blijven. De honing wordt dan iets harder bij koude temperaturen, maar kan au bain-marie vloeibaar gemaakt worden.

Koop kaneel van organische oorsprong en goede kwaliteit. Ga voor goede kwaliteit af op je neus! Je merkt het alvast door het sterke en heerlijke aroma.

Honing

Hoe bereid je een mix van honing en kaneel?

Vermeng vloeibare honing en kaneel tot een dikke pasta. Bewaar dit mengsel in een hermetisch afgesloten glazen pot of bak. Plaats die in de ijskast of op een koele plaats waar geen zon komt. De pasta blijft lange tijd houdbaar zonder enige bewaarmiddelen door de hoge kwaliteit van beide voedingsproducten.

Mengsel van Kaneel en Honing

Hoe kan je het kaneel-honingmengsel innemen?

Neem als standaarddosis een eetlepel van de mix per dag. Voor kinderen start je beter met een theelepeltje per dag. Je kan de lepel toevoegen aan heet water en hiermee een zoete infusie bereiden. Of waarom niet eens in een glas gekoeld water, zodat je een frisse en opwekkende tonic kan drinken? Het mengsel is niet geschikt om aan warme bereidingen toe te voegen, maar je kan het wel combineren met yoghurt, melk of sapjes.

Kaneeldrank

Vergeet echter niet je aan de voorgeschreven dosis te houden en denk eraan ook je arts te raadplegen alvorens natuurlijke gezondheidskuren te starten. Ook deze kunnen, net als medicatie, bijwerkingen hebben of afgeraden zijn bij bepaalde aandoeningen.

Afbeeldingen dankzij HealthHomeHappy.com, alsjhc, ion-bogdan dumitrescu and sweetbeetandgreenbean
Bekijk Ook