De voordelen van kaneel en honing

De voordelen van kaneel en honing

Laatste update: 08 oktober, 2018

Kaneel en honing zijn beide heel bekende voedingsproducten, zowel omwille van hun gezondheidsbevorderende eigenschappen als van de heerlijke smaak die ze toevoegen aan vele gerechten. Een combinatie van de twee verhoogt hun effecten en gaan ze helend werken voor heel wat aandoeningen als je ze dagelijks toevoegt aan je normale dieet.

Enkele positieve effecten van de combinatie van kaneel en honing zijn een versterkt immuniteitssysteem, gemakkelijker enkele kilo’s kwijtraken, de spijsvertering vlotter laten verlopen, pijn in gewrichten verzachten, beter slapen en het zou eveneens libidoverhogende invloed hebben en stress verminderen.

Voordelen van kaneel en honing

Hieronder volgt een opsomming van de gezonde effecten die kaneel en honing kunnen hebben op de algemene conditie als ze elke dag in het menu opgenomen worden:

Makkelijker enkele kilo’s afvallen

Deze mix stimuleert de verbranding en vermindert drang naar zoetigheid. Kaneel is eveneens in staat de bloedsuikerspiegel in het lichaam te reguleren en zorgt voor extra afdrijving van vloeistof en eliminatie van vet. Drink daarvoor dit mengsel met heet water tussen maaltijden door.

Versterken van het immuniteitssysteem

Dagelijks gebruik van honing en kaneelpoeder versterkt het immuunsysteem en beschermt het lichaam tegen bacteriële en virale aanvallen. Het staat bekend als hoog thermisch en werkt als een natuurlijk antibioticum, waardoor het verkoudheden en griep kan afweren.

Voorkomen en verzachten van keelinfecties

De antibiotische en ontstekingswerende eigenschappen maken het mengsel bijzonder geschikt voor het bestrijden van keelontsteking, slokdarmontsteking, amandelontsteking en problemen met de stem. Vermeng een eetlepel van het kaneel-honingmengsel met warm water, neem kleine slokjes en gorgel voor het doorslikken.

Bevordert de gezondheid van de gewrichten

Door de hoog thermische kwaliteit en de aanwezigheid van antioxidanten werkt deze natuurlijke remedie ook helend bij artrose en osteo-artritis. Artritispatiënten kunnen dagelijks, ‘s morgens en ‘s avonds, een kop heet water met twee lepels honing en een theelepeltje kaneelpoeder drinken. Als dat regelmatig wordt ingenomen, kan zelfs chronische artritis worden bestreden.

Het risico op hart- en vaatziekten vermindert

De bloedcirculatie wordt gestimuleerd en er is een vermindering van hoge cholesterolwaarden vastgesteld. Ook zorgt het voor een versterking en revitalisatie van de aderen, waardoor er een versterking van de hartslag en een gelijkmatiger hartritme ontstaat.

Verhoging van het libido

Zowel voor mannen als vrouwen wordt kaneel beschouwd als een van de belangrijkste natuurlijke middeltjes om de vitaliteit en zin in elkaar te verhogen. Het zou mogelijk een stimulerend effect hebben op de geslachtshormonen en het libido verhogen.

Kaneelstokjes

Bevordert de spijsvertering en voorkomt verzuring

Kaneelpoeder gestrooid op twee eetlepels honing, ingenomen voor de maaltijd, verlicht zuurvorming en helpt bij de vertering van de zwaarste maaltijden. Je kan ook na de maaltijd een infusie klaarmaken met honing, kruiden en kaneel.

Geeft extra energie en voorkomt stress

De tonische en thermische eigenschappen van beide producten geven het lichaam een ware energieboost als je tijdens de middagpauze een kopje hete thee neemt met kaneel en honing. Ook gedronken op de nuchtere maag zorgt dit voor een echte opkikker. Dit is daarnaast een goede remedie tegen stress.

Heeft een verjongend effect, zowel op de buitenkant als op de binnenkant van het lichaam

Men ziet een remmend effect op de slijtageslag van het ouder worden. Neem vier lepels honing met één lepel kaneelpoeder en drie koppen water. Doe ze samen en verhit deze ingrediënten om er thee van te maken.

Drink hiervan ¼ kop, drie tot vier keer per dag. Het houdt je huid elastisch en vertraagd het verouderingsproces. De aanwezige antioxidanten ontgiften, waardoor belastende afvalstoffen en gifstoffen afgevoerd worden.

Vermindert slapeloosheid

Als je een kopje hete thee neemt met kaneel en honing voor het slapengaan kan je slapeloosheid tegengaan.

Verhelpt puistjes

Maak een pasta van drie eetlepels honing en één theelepel kaneel. Breng deze pasta aan op de puistjes voordat je gaat slapen. Was het de volgende dag af met warm water. Als je dit twee weken lang doet, verdwijnen de puistjes.

Maagklachten

Honing met kaneelpoeder helpt bij maagpijn en heeft ook een helende werking op maagzweren. Volgens de wetenschap kan een maagzweer het gevolg zijn van een ontsteking met de Helicobacter-bacterie.

Honing heeft de mogelijkheid te zorgen voor heling door zijn antiseptische werking. Ook is het bewezen dat wanneer je honing neemt in combinatie met kaneelpoeder, de gasvorming in maag en darmen veel minder wordt.

Wat heb je nodig?

Je hebt enkel kaneel en honing nodig. Zorg er evenwel voor dat ze beiden van goede kwaliteit zijn.

Kies voor natuurlijke honing van organische oorsprong. Zo ben je er namelijk zeker dat er geen extra suiker of andere stoffen toegevoegd zijn. Neem daarom bij voorkeur rauwe honing of honing die niet blootgesteld is aan hoge temperaturen of kookprocessen om vloeibaar te blijven. De honing zal dan iets verharden bij koude temperaturen, maar kan au bain-marie vloeibaar gemaakt worden.

Koop kaneel van organische oorsprong en goede kwaliteit. Ga voor goede kwaliteit af op je neus! Je merkt het alvast door het sterke en heerlijke aroma.

Een druppel honing

Hoe bereid je een mix van kaneel en honing?

Vermeng vloeibare honing en kaneel tot een dikke pasta. Bewaar dit mengsel in een hermetisch afgesloten glazen pot of bak. Plaats die in de ijskast of op een koele plaats waar geen zon komt. De pasta blijft lange tijd houdbaar zonder enige bewaarmiddelen door de hoge kwaliteit van beide voedingsproducten.

Mengsel van honing en kaneel

Hoe kan je het kaneel-honingmengsel innemen?

Neem als standaarddosis een eetlepel van de mix per dag. Voor kinderen start je beter met een theelepeltje per dag. Je kan de lepel toevoegen aan heet water en hiermee een zoete infusie bereiden.

Of bijvoorbeeld in een glas gekoeld water, zodat je een frisse en opwekkende tonic kan drinken? Het mengsel is niet geschikt om aan warme bereidingen toe te voegen. Je kan het echt wel combineren met yoghurt, melk of sapjes.

Drankje met kaneel

Vergeet echter niet je aan de voorgeschreven dosis te houden. Denk eraan ook je arts te raadplegen alvorens natuurlijke gezondheidskuren te starten. Ook deze kunnen, net als medicatie, bijwerkingen hebben of afgeraden zijn bij bepaalde aandoeningen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.