In gewicht aankomen met kruiden

Dit artikel kijkt enerzijds naar wat de oorzaken van ondergewicht kunnen zijn en waarom het soms beter is een aantal kilo's bij te komen. Anderzijds kijken we naar hoe je kunt aankomen in gewicht op een gezonde en veilige manier.
In gewicht aankomen met kruiden
Maricela Jiménez López

Geschreven en geverifieerd door de arts Maricela Jiménez López.

Laatste update: 09 oktober, 2018

Gezond aankomen in gewicht is iets dat heel wat mensen bezighoudt. Soms wordt in gewicht bijkomen door de arts aanbevolen of soms voelen mensen zich gewoon te licht en oncomfortabel. 

Hoewel natuurlijk ook veel mensen ervan dromen gewicht te verliezen, kan te weinig wegen ook voor heel wat gezondheidsproblemen zorgen.

Ziekte of stress kan ervoor zorgen dat je te weinig weegt. Je kunt hierdoor namelijk heel wat meer gewicht verliezen dan wenselijk is. Het kan ook gewoon genetisch bepaald zijn, waardoor mensen van nature mager zijn. Gezond in gewicht aankomen kan dus ook voor heel wat mensen belangrijk zijn.

De vraag is hoe je die extra kilo’s kan aankomen op een gezonde en evenwichtige manier, zonder je vol te proppen met suiker en vet?

Er zijn veel voedingsdeskundigen die erkennen dat deze vraag vaak moeilijker te beantwoorden is dan hoe je makkelijk enkele kilo’s vermagert.

Bij aankomen in gewicht komen namelijk heel wat meer factoren kijken waar men rekening mee moet houden. Zo wil je vast en zeker geen verhoogde inname van calorieën via voorverpakte voedingsmiddelen. Deze veroorzaken op lange termijn enkel gezondheidsproblemen.

Ook het behouden van een goede eetlust en soms zelfs het oplossen van bijkomende spijsverteringsproblemen zijn items die regelmatig de kop opsteken als je enkele kilo’s wenst bij te komen.

In dit artikel bekijken we deze vragen van dichtbij. We zullen enkele natuurlijke remedies met planten voorstellen om op een makkelijke en gezonde manier aan te komen.

Waarom komen sommige mensen moeilijk aan?

 • Genetische oorzaak: Er zijn mensen die maar een heel beperkte hoeveelheid voeding kunnen eten. Zodra het voedsel de maag bereikt, scheidt het een reeks hormonen af die de eetlust afremmen en hen verhinderen om verder te eten.
 • Meer spierweefsel: Het kan eveneens genetisch bepaald zijn dat iemand over meer spierweefsel beschikt, waardoor de verbranding van het voedsel sneller verloopt en er meer energie verbruikt wordt dan gemiddeld, zelfs in rusttoestand. Dat maakt het heel moeilijk om in gewicht aan te komen.
 • Karakter en persoonlijkheid: Iemand die nerveuzer van aard of energieker is, zal vaker bewegen en op deze manier meer calorieën verbranden. Het continu bewegen zal eveneens het toenemen in gewicht verhinderen.
 • Moeite hebben om voedingsstoffen te absorberen: Wanneer je lichaam te weinig bouwstoffen ontvangt, is het moeilijker in staat zich te ontwikkelen en een gezond gewicht te behouden.
 • Bepaalde aandoeningen zoals hyperthyreoïdie, anorexia, chronische diarree of depressie kunnen ook de oorzaak zijn dat je aanhoudelijk te veel kilo’s verliest.

Kruiden die kunnen helpen bij het aankomen

Fenegriek

Kruiden die kunnen helpen bij het aankomen

Het klinkt niet zo bekend in de oren, maar fenegriek is een plant die vaak gebruikt wordt in de Oosterse keuken. Daar staat hij bekend om zijn eetlustopwekkende eigenschappen. Meer nog: het zou borsten en billen kunnen vergroten als je weet hoe het in je keuken toe te passen.

Fenegriek bevat namelijk stoffen die vrij gelijkaardig zijn aan vrouwelijk oestrogeen. Het is ook zeer rijk aan koper, ijzer en helpt bij het verlagen van cholesterol en het in evenwicht houden van de bloedsuikerspiegel. Door de talrijk aanwezige vezels is het ook heel erg geschikt voor preventie van constipatie. Maar hoe kan je deze vrij onbekende plant gebruiken?

 • Gebruiken van de zaadjes
 • Capsules of pillen die je kan kopen in de natuurwinkel
 • In de vorm van meel, waaronder het als Egyptisch brood bekend staat
 • Als poedertoevoeging in kruidenmixen
 • Als thee of infusie

De eenvoudigste manier om voldoende fenegriek op te nemen is met een thee of infusie van de zaadjes. Drink de thee bij het ontbijt en bij je tussendoortje in de namiddag.

Kook eerst een kop water met een vijftal zaadjes en laat dit enkele minuten intrekken. Drink eveneens voldoende water gedurende de hele dag. In combinatie met de thee zal dit namelijk de eetlust doen toenemen.

De aanwezigheid van saponine zorgt ervoor dat spijsverteringsenzymen geactiveerd worden en het maximum aantal calorieën opgenomen kan worden door het lichaam. Op deze manier kan een gezonde toename van gewicht plaatsvinden. Vergeet echter niet twee liter water per dag te drinken.

Paardebloem

Paardebloem kan helpen bij het aankomen

Paardebloem heeft in de eerste plaats een versterkende functie en werkt daardoor als een tonic die de eetlust zal doen toenemen. De zoete smaak stimuleert de aanmaak van gal, waardoor het de productie van spijsverteringsenzymen stimuleert.

Voor een optimaal effect raden we aan om driemaal daags paardebloemthee te drinken, beginnend bij het ontbijt. Kook een viertal bloemen in een kop water. Eventjes laten intrekken voor je de thee drinkt. Wacht vervolgens een half uur en eet nadien een banaan.

Het dagelijks eten van een banaan zal er namelijk ook voor zorgen dat je kan aankomen op een gezonde en evenwichtige manier.

Gentiaan

Gentiaan kan helpen bij het aankomen

Gentiaan is een zeer gezond en veelzijdig kruid, dat meestal gebruikt wordt als aansterkend middel bij zware ziekte. Het staat vooral goed aangeschreven als maagversterkend en galdrijvend middel. Daardoor helpt het om makkelijker op natuurlijke wijze aan te komen en een gezond figuur te verkrijgen en te behouden.

De bitterstoffen in het kruid zorgen ervoor dat meer maagzuur en gal wordt uitgescheiden. Ze werken daarom spijsverteringsbevorderend en verhogen de opname van voedinsstoffen in de maag en dunne darm.

Proteïnen en calorieën worden maximaal verwerkt, waardoor het lichaam erin kan slagen een maatje aan te komen. Bovendien bevordert gentiaan de peristaltiek van de ingewanden en is het darmgasverdrijvend. Daardoor heeft deze plant een volledig gezondheidsbevorderend effect op het volledige spijsverteringsstelsel.

Geef deze natuurlijke remedie de kans zijn werk te doen via infusies die je in elke natuurwinkel vindt en ontdek hoe je snel en op gezonde wijze makkelijk enkele kilo’s kan aankomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • García-Portilla M, Sáiz P, Bobes J. Aumento de peso y síndrome metabólico. Psiquiatría Biológica. 2015;22:3-9.
 • Abedinzade M, Nasri S, Jamal Omodi M, Ghasemi E, Ghorbani A. Efficacy of Trigonella foenum-graecum Seed Extract in Reducing Metabolic and Inflammatory Alterations Associated With Menopause. Iran Red Crescent Med J. 2015 Nov 16;17(11):e26685.
 • Valussi M. Functional foods with digestion-enhancing properties. Int J Food Sci Nutr. 2012 Mar;63 Suppl 1:82-9.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.