Gemengde voeding voor baby's: alles wat je moet weten
Borstvoeding is de meest gebruikelijke manier om baby’s te voeden. In veel gevallen kan deze voeding van de baby echter worden gecombineerd met flesvoeding. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over gemengde voeding bij baby’s.
De aanbeveling van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is dat moeders alleen borstvoeding zouden moeten geven tot de leeftijd van 6 maanden, aangezien moedermelk alle voedingsstoffen bevat die nodig zijn voor de ontwikkeling van de baby. Na deze tijd kunnen ouders beginnen met aanvullende voeding.
In veel gevallen is dit echter niet mogelijk en geven de ouders de baby gemengde voeding. Met andere woorden, de baby wordt gevoed met zowel borst- als flesvoeding.
Waarom vindt gemengde voeding plaats?
Veel situaties en omstandigheden kunnen ervoor zorgen dat moeders gemengde voeding moeten geven aan hun baby’s. Enkele voorbeelden van deze situaties zijn onder andere:
- Moeders geven aan dat de baby niet vol raakt van de melk die ze produceren. Daarnaast zijn ze zich vaak niet bewust van de voordelen van moedermelk.
- Gebrek aan stimulatie voor een goede melkproductie.
- Gebrek aan kennis over de juiste manier van afkolven en het goed gekoeld bewaren van de melk.
- Het is praktisch, aangezien borstvoeding tijd en een geschikte ruimte vereist.
Lees ook eens:
Situaties waarin je borstvoeding geven moet vermijden
Wat zijn de voordelen van gemengde voeding bij baby’s?
Verbeteren van spijsverteringsproblemen
In veel gevallen vereisen bepaalde spijsverteringsproblemen het gebruik van speciale flesvoeding, omdat ze sommige problemen helpen oplossen. Denk bijvoorbeeld aan prematuren of aan kinderen met een neiging tot reflux. In deze gevallen helpen deze speciale soorten flesvoeding om de symptomen te verbeteren, omdat ze zijn ontworpen om ze te voorkomen.
Het gewicht van de baby onder controle houden
Wanneer de baby moeite heeft om aan te komen, is het het beste om na te denken over de juiste voeding, wat vaak betekent dat de meest geschikte flesvoeding moet worden gebruikt. Baby’s hebben namelijk gecontroleerde hydratatie nodig, en verschillende soorten flesvoeding voor baby’s zijn daarvoor zeer geschikt.
Gemengde borstvoeding door medicatie
Het kan zijn dat de moeder bepaalde medicatie moet nemen, die het kenmerk hebben dat ze in de moedermelk terechtkomen. In deze gevallen is het soms het beste om te stoppen met het geven van borstvoeding en uitsluitend gebruik te maken van flesvoeding totdat de moeder de medicatie niet langer hoeft in te nemen.
De problemen met gemengde voeding
Gemengde voeding kan bepaalde nadelen met zich meebrengen. Daarom is het het beste om zoveel mogelijk borstvoeding te geven gedurende de eerste 6 maanden, de tijd die wordt aanbevolen door de WHO. Ook moet een kinderarts of consultatiebureau toezicht houden op het gebruik van flesvoeding om complicaties voor de baby te voorkomen.
Wat kan het gebruik van flesvoeding veroorzaken? We zullen dat in de onderstaande alinea’s verduidelijken.
De baby kan een voorkeur krijgen
Over het algemeen wijst de baby de fles in eerste instantie af, omdat borstvoeding niet alleen voor voeding zorgt, maar ook voor binding. Het tegenovergestelde kan echter ook het geval zijn, omdat de baby de voorkeur begint te geven aan de fles omdat er minder kracht nodig is om te zuigen.
In veel gevallen weigert het kind zelfs de borst omdat het moeilijker voor hem is om te drinken. Om dit te voorkomen, zijn er kunstmatige tepels die het voor de baby net zo moeilijk maken om uit de fles te drinken als aan de borst.
De hoeveelheid moedermelk komt niet overeen met de groei van de baby
Wanneer de behoeften van de baby in de loop van de tijd toenemen, is het gemakkelijker om de hoeveelheid flesvoeding te verhogen in plaats van te wachten tot de moedermelkproductie toeneemt. Daarom zal met het verstrijken van de maanden de hoeveelheid moedermelk die de baby drinkt minder zijn in vergelijking tot de hoeveelheid flesvoeding die ze drinken.
Lagere productie van moedermelk
Zoals eerder vermeld, vermindert minder borstvoeding geven de stimulering van de melkproductie, waardoor het exclusief geven van borstvoeding mogelijk eerder dan gepland moet worden beëindigd. Om dit te voorkomen, moet flesvoeding zo min mogelijk worden aangeboden. Geef dit alleen af en toe als de situatie er om vraagt.
Mondproblemen
Verschillende onderzoeken suggereren (Spaanse link) dat wanneer de baby flesvoeding krijgt, hij de fysiologische bewegingen van de kaak niet kan uitvoeren. Dat komt omdat hij de hoeveelheid melk die hij binnenkrijgt moet controleren om verstikking te voorkomen en te kunnen slikken.
Dit probleem treedt niet op als de baby borstvoeding krijgt. Het ontbreken van de juiste spierbeweging vermindert de stimulatie van de groei en de vorm van de mond en draagt bij aan het ontstaan van toekomstige problemen.
Gemengde voeding bij baby’s: wat te onthouden
We mogen niet vergeten dat borstvoeding tot 6 maanden van het leven van de baby belangrijk is voor de groei van baby’s. Maar ook vanwege de voordelen ervan bij de bescherming tegen infectieuze aandoeningen en aandoeningen van de luchtwegen.
De combinatie van borstvoeding met flesvoeding kan echter enkele voordelen hebben, zoals hierboven vermeld, op voorwaarde dat het alleen in specifieke gevallen wordt gebruikt.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Merino Morras1 E. Lactancia materna y su relación con las anomalías Dentofaciales. Revisión de la literatura. Acta Odontológica Venezolana. 2003;41(2):154-8.
- Todo lo que necesitas saber sobre la lactancia mixta [Internet]. Natalben. [citado 27 de abril de 2020]. Disponible en: https://www.natalben.com/lactancia-mixta
- Velásquez-Barahona G. Comparing the weight gain of premature babies fed exclusively on breast milk (emphasising hindmilk) to that of those receiving mixed breastfeeding and those fed on human breast milk substitutes. Rev FACMED. 2014;62:29-34.