Borstvoeding en medicatie: geschikte geneesmiddelen

Je arts zal bevestigen dat de meeste medicatie met borstvoeding compatibel is. Laat het je er niet van weerhouden om je baby borstvoeding te geven en hem of haar van de voordelen van borstvoeding te laten genieten, tenzij het strikt noodzakelijk is.
Borstvoeding en medicatie: geschikte geneesmiddelen

Geschreven door Virginia Martínez

Laatste update: 07 november, 2022

Zwangere vrouwen dienen de medicatie-inname zoveel mogelijk te beperken en strikt alleen de medicijnen te gebruiken die door hun arts zijn voorgeschreven. De vraag rijst echter of ze dezelfde beperkingen tijdens het geven van borstvoeding moeten toepassen. Weet jij of er medicatie is die geschikt is als je borstvoeding geeft? Blijf lezen om erachter te komen.

Borstvoeding en medicatie

Baby ligt aan de borst

Er is geen betere manier om kinderen tijdens hun eerste levensmaanden te voeden. De vele voordelen van borstvoeding zijn bij de meesten bekend (Spaanse link. De voordelen zijn onder andere):

 • Bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen voor de juiste ontwikkeling van de baby.
 • Biedt antistoffen die tegen infecties, diarree, allergieën en andere aandoeningen beschermen.
 • Makkelijk verteerbaar.
 • Vermindert constipatie.
 • Bevordert levenslang een goede gezondheid.

Daarnaast komt borstvoeding ook de moeder ten goede (Spaanse link). Het kan het risico op het ontwikkelen van een aantal aandoeningen verminderen onder andere:

 • Borst- en eierstokkanker
 • Type 2-diabetes
 • Postnatale depressie
 • Bloedarmoede
 • Osteoporose

In veel gevallen bevelen gezondheidswerkers vanwege de voordelen voor de baby en de moeder ten zeerste aan om borstvoeding te geven. Om al deze redenen is het belangrijk dat moeders weten dat borstvoeding de beste optie is.

Is stoppen met borstvoeding aan te bevelen?

Nieuwe moeders moeten ook begrijpen dat ze niet met het geven van borstvoeding mogen stoppen, tenzij dit aan een ernstig probleem te wijten is. Het nemen van bepaalde medicijnen is dus geen excuus om met borstvoeding te stoppen.

We zijn er zeker van dat veel vrouwen denken dat wat ze binnenkrijgen tijdens het geven van borstvoeding aan de baby kan worden doorgegeven, net als wanneer ze zwanger zijn. Ze denken daarom dat de beste optie is om te stoppen met borstvoeding als ze medicijnen gebruiken.

Dit is echter een grote vergissing. Er zijn maar heel weinig medicijnen die de borstvoeding verstoren, dus het is volkomen veilig om ze in te nemen terwijl je je kind borstvoeding geeft.

Het is in ieder geval altijd aan de arts om te bepalen of de medicatie compatibel is met borstvoeding. Aarzel dus niet om je arts te vragen wat hij of zij denkt dat het beste is.

Houd er ook rekening mee dat we vaak onze toevlucht tot het gebruik van medicijnen nemen om ongemak te behandelen dat eigenlijk kan worden overwonnen zonder dat het nodig is om medicatie te nemen. Om die reden is het het beste om tijdens het geven van borstvoeding medicatie te vermijden, tenzij dit nodig is.

Welke medicatie is compatibel met borstvoeding?

Medicatie en borstvoeding

Een aantal medicijnen zoals paracetamol en bepaalde groepen antibiotica zijn met borstvoeding compatibel. Om te bepalen of het medicijn dat je gebruikt compatibel is met borstvoeding, raden we je aan om je arts te bezoeken en het hem te vragen. Zoals we eerder al zeiden, is het echter mogelijk om de meeste medicijnen tijdens het geven van borstvoeding in te nemen:

 • Paracetamol veroorzaakt geen problemen. Zoals je weet, wordt overmatige inname van geneesmiddelen echter niet aanbevolen. Het is daarom beter om het niet in te nemen, tenzij het absoluut noodzakelijk is.
 • Een aantal groepen antibiotica zijn ook met borstvoeding compatibel. In dat geval zal je arts je vertellen welk antibioticum je moet nemen om ervoor te zorgen dat het de borstvoeding niet verstoort.
 • Insuline veroorzaakt ook geen problemen. In feite kunnen tijdens deze maanden bijna alle hormonen worden toegediend, behalve oestrogeen, dat de productie van moedermelk zou kunnen verminderen. Vraag daarom je arts naar hormonale anticonceptie als je ermee wilt beginnen.
 • In de voorgeschreven doses zijn bijna alle antithyroid-, anti-epileptische, anti-reumatische, inflammatoire darmaandoeningen en verschillende immunosuppressiva ook compatibel.
 • Als je naar de tandarts moet, dan moet je weten dat de lokale anesthesie en de antibiotica en ontstekingsremmende medicijnen die ze voorschrijven ook geen invloed op de borstvoeding hebben.

Welke medicatie mag ik niet nemen?

De Spaanse Vereniging voor Kindergeneeskunde geeft aan dat tijdens het geven van borstvoeding het volgende aan medicatie niet mag worden ingenomen:

 • Een aantal anticoagulantia
 • Derivaten van ergotamine voor de behandeling van migraine, omdat ze prolactine remmen.
 • Antineoplastica
 • Psychofarmaca
 • Drugs (amfetaminen, cocaïne, alcohol, enz.)
 • Medicatie met een hoog jodiumgehalte
 • Chemotherapie

Gebruik van compatibele medicatie tijdens het geven van borstvoeding

Vrouw in overleg met arts

Als je twijfelt, vraag dan je arts naar het gebruik van medicatie tijdens het geven van borstvoeding. Hoewel de meeste medicatie niet gecontra-indiceerd is, moeten we altijd op het advies van onze arts vertrouwen om ervoor te zorgen dat er geen problemen of risico’s voor moeder of kind zijn. Daarbij dient ook rekening te worden gehouden met het volgende:

 • We moeten altijd voorzichtig zijn bij het innemen van medicijnen. Om deze reden is het het beste om niets in te nemen als je aan kleine kwalen en aandoeningen lijdt die overwonnen kunnen worden zonder toevlucht tot medicatie te nemen.
 • Als de baby of moeder bepaalde gezondheidsproblemen heeft (bijv. nierproblemen, glucose-6-fosfaat-DH-tekort), dan kan de lijst met medicatie die compatibel is met borstvoeding veel korter zijn. Je moet daarom je arts raadplegen.
 • Je mag geen zelfmedicatie toedienen, noch tijdens het geven van borstvoeding, noch tijdens een andere periode van je leven. Gebruik geen medicijnen die niet door een arts zijn voorgeschreven.
 • Stop niet met het geven van borstvoeding tenzij daar een goede reden voor is.

Kortom, borstvoeding biedt voor moeder en kind meerdere voordelen. Er is een lijst met medicijnen die je kunt gebruiken terwijl je borstvoeding geeft, dus raadpleeg je arts om er zeker van te zijn dat ze veilig zijn en blijf van de meest natuurlijke verzorging profiteren die mogelijk is: borstvoeding.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.