Gemberwater tegen migraine, maagklachten en pijn
Gemberwater heeft een krachtig ontstekingswerend effect en je kunt het daardoor gebruiken om kwaaltjes en pijn te verlichten. Natuurlijk moet je altijd je huisarts raadplegen als je regelmatig te kampen hebt met aanvallen van migraine of maag- en darmproblemen.
Gember is een aromatische plant die al eeuwenlang gebruikt wordt, niet enkel in de keuken, maar ook om medische redenen. Het is een pittige en veelzijdige knol die in duizenden keukens overal ter wereld bereidt wordt.
De wortel smaakt niet alleen heerlijk, maar bevat ook gingerol. Dit is het actieve element in de gemberwortel die geneeskrachtige eigenschappen heeft. Gingerol is namelijk een antioxidant met ontstekingsremmende en pijnstillende eigenschappen.
Het is ook een rijke bron van etherische oliën, vitaminen en aminozuren. Deze bieden het lichaam heel wat voordelen. Gember kan je niet alleen eten of drinken, maar ook extern op het lichaam aanbrengen.
Deze lekkere wortel wordt dan ook standaard gebruikt in vele Oosterse geneeswijzen. We gaan echter hoe langer hoe meer op zoek naar natuurlijke geneeswijzen en daardoor is het gebruik van gember als natuurlijke remedie nu over de hele wereld in gebruik.
In dit artikel sommen we de voornaamste voordelen van gember op. Je krijgt er bovendien een populair recept van gemberwater bij. Nu kan ook jij genieten van de genezende kracht van deze bijzondere plant.
Kijk gauw eens hieronder!
De voedingswaarde van gember
Wist je dat gember een fenomenale bron is van heel wat verschillende voedingsstoffen? Minuscule stoffen die ons lichaam beschermen en verschillende aandoeningen kunnen bestrijden.
- De wortel is rijk aan etherische oliën zoals limoneen, citronella en gingerol, die grotendeels verantwoordelijk zijn voor de helende eigenschappen van de plant.
- Gingerol, die de pittige smaak aan de gember geeft, heeft de krachtigste geneeskrachtige invloed. Het is een efficiënt ontstekingsremmend middel dat prima kan gebruikt worden als ondersteuning in de behandeling van aandoeningen zoals artritis en osteoartritis.
- Bovendien is het een rijke bron van vitamine C, vitamine B-complex en mineralen zoals calcium, chroom, aluminium en fosfor.
- Om het plaatje volledig te maken, vermelden we verder ook de actieve bestanddelen linolzuur, aminozuren zoals niacine en tryptofaan en de enzymen protease en zingibain.
Misschien ook interessant:
Gember-amandelsmoothie: lekker en nuttig
Voordelen van gemberwater
Gemberwater is een helende drank die alle geneeskrachtige stoffen van de gemberwortel combineert met deze van honing en citroen. Deze mix zorgt voor een indrukwekkend ontstekingsremmend, pijnstillend en kalmerend effect. We raden het aan voor het verlichten van hoofdpijn, migraine en stress-gerelateerde aandoeningen.
- Het is wetenschappelijk bewezen dat gember het effect van prostaglandines lijkt te blokkeren. Dit zijn de boosdoeners die het opkomen van een migraineaanval veroorzaken door ontsteking van de bloedvaten in de hersenen aan te wakkeren.
- Maar de gemberdrank is eveneens een uitstekende tonic die kan helpen om maag-, darmklachten te verlichten. Bij een opgeblazen gevoel, pijn en indigestie kan een glas gemberwater helpen deze klachten te verminderen.
- In het algemeen kunnen de actieve bestanddelen de bloedsomloop stimuleren, waardoor je ook bijvoorbeeld de vorming van spataderen kunt voorkomen.
- Heb je vaak te kampen met pijn in de spieren of gewrichten? Dan kan de mix ongetwijfeld ook helpen om deze vervelende pijn te verlichten. Gingerol kan namelijk ook ontstekingen in de gewrichten verlichten, waardoor je heel wat soepeler gaat bewegen en het vervelende, stramme gevoel je geen last meer zal bezorgen.
- Een matige hoeveelheid gemberwater zal vanaf nu ongetwijfeld je krachtige bondgenoot zijn als je reeds te maken had met symptomen geassocieerd met reumatoïde artritis, osteoartritis en andere chronische inflammatoire aandoeningen.
- Bovendien bevat dit lekkere drankje bijna geen calorieën. Het kan een prima optie zijn als je graag sneller vet wil verbranden om enkele kilo’s af te vallen.
Hoe maak je gemberwater?
Gemberwater maken vraagt geen grote culinaire inspanningen. Je hebt er geen dure of zeldzame ingrediënten voor nodig. Geen voedingsmiddelen die moeilijk verkrijgbaar zijn. Alles kan je zo om de hoek kopen.
Je maakt in een oogwenk een hydraterend, ontstekingsremmend drankje klaar dat uitstekend geschikt is om ontsteking en pijn aan te pakken die soms gedurende de dag de kop opsteekt.
Wat heb je nodig om gemberwater te maken?
- 5 eetlepels of 50 gram verse gember
- 750 ml water
- Het sap van een halve citroen
- 2 eetlepels biologische, rauwe honing
Instructies
- Neem een verse gemberwortel en was deze grondig. Rasp de gember met een rasp.
- Breng het water aan de kook en voeg daarna de verse gember toe.
- Laat het twee minuten verder sudderen op een laag vuurtje.
- Pers de halve citroen uit en voeg de biologische honing eveneens toe.
- Je kunt de drank meteen warm opdrinken, maar ook laten afkoelen in de koelkast. Je hebt dan een heerlijk, verfrissend drankje tijdens warme zomerdagen.
- Drink hiervan gerust twee of drie kopjes per dag.
Lees ook:
3 recepten voor gembershots
Contra-indicaties
Ondanks dat gemberwater vele voordelen heeft, zijn er toch een aantal situaties waarbij aangeraden wordt geen gemberwater te drinken.
- Heb je te maken met zweren in de darm of de ziekte van Crohn, dan kun je beter geen gemberwater drinken. Dit zal enkel de pijn in de darmstreek erger maken.
- Het eten of drinken van gember wordt eveneens afgeraden tijdens de zwangerschap. De vorming van het hormonaal stelsel van de foetus kan namelijk beïnvloed worden door bepaalde bestanddelen van de gemberwortel.
- Neem je geneesmiddelen tegen diabetes, dan wordt aangeraden eerst je specialist te raadplegen als je met een gemberkuur wil starten.
- Ook medicatie voor een betere bloedsomloop wordt beter niet in combinatie met gember gebruikt. De actieve stoffen in de wortel kunnen namelijk de werking van heel wat geneesmiddelen verstoren.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Cañigueral, S. (2016). Jengibre. OFFARM. https://doi.org/DOI 10.2320/jinstmet.71.570.
- Vásquez, O., Alva, A., & Marreros, J. (2001). Extracción y caracterización del aceite esencial de jengibre. Zengiber Officinali. https://doi.org/10.1016/S1474-4422(11)70152-1.
- Tello, M. (2014). Estudio de las aplicaciones terapéuticas Del jengibre. Botanic.