Gemakkelijke, efficiënte trucs om een toilet te ontstoppen zonder ontstopper

Hoe kun je een toilet ontstoppen zonder ontstopper? Natuurlijk is het mogelijk, en we laten je zien hoe je het moet doen!
Gemakkelijke, efficiënte trucs om een toilet te ontstoppen zonder ontstopper

Laatste update: 05 juni, 2023

Hoe je een toilet moet ontstoppen zou algemeen bekend moeten zijn. Daarom is het een goed idee om te weten hoe je dit veel voorkomende probleem op een eenvoudige en zeer snelle manier kunt oplossen – zelfs als je geen ontstopper hebt.

Als je de trucs kent die we voor je hebben, kom je uit de problemen en kun je geld besparen omdat je geen extra uitgaven hoeft te doen voor loodgieterswerk. Lees verder, neem kennis van deze tips, en je zult nooit meer last hebben als je met deze situatie wordt geconfronteerd!

Zelfgemaakte trucs om een toilet te ontstoppen zonder ontstopper

Toiletten kunnen om verschillende redenen verstopt raken en verschillende niveaus van verstopping hebben. Wat je geval ook is, je moet weten dat er heel eenvoudige zelfgemaakte opties zijn om dit probleem op te lossen zonder veel geld uit te geven en zonder een ontstopper te hoeven gebruiken.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
4 alternatieve oplossingen voor een verstopte gootsteen

1. Gebruik heet water

Water koken
Je kunt 2 liter water koken en rechtstreeks in het toilet gieten om het gemakkelijk te ontstoppen.

De eerste van de trucs om een toilet te ontstoppen zonder ontstopper is de eenvoudigste ter wereld: je hebt er alleen een beetje heet water voor nodig. Deze tip is erg handig als de verstopping is ontstaan door toiletpapier of iets dat gemakkelijk verdund kan worden.

Dit is wat je moet doen:

 • Breng twee liter water aan de kook.
 • Zet het vuur uit en giet de vloeistof met kracht over het toilet. Wees heel voorzichtig dat je je niet verbrandt.
 • Laat het water een paar minuten inwerken en spoel het toilet door om te controleren of de verstopping is verholpen.
 • Als het nog steeds niet goed werkt, doe dan een beetje zuiveringszout direct in het toilet en herhaal de heetwaterprocedure.

2. Een mengsel van baking soda en azijn

Voortbordurend op de zelfgemaakte opties om het toilet te ontstoppen zonder ontstopper, kunnen we een perfect en onvermijdelijk paar vinden uit ons huishoudelijk schoonmaakgereedschap: baking soda en azijn.

In dit geval zal het mengsel dienen om verstoppingen op te lossen die niet worden veroorzaakt door vaste voorwerpen. Dus, wat moet je doen? Dit is wat je moet doen:

 • Doe 3 eetlepels zuiveringszout in een kom.
 • Voeg vervolgens 2 kopjes azijn toe en laat de reactie plaatsvinden.
 • Giet dit nieuwe product in het toilet en laat het 5 minuten inwerken.
 • Spoel het reservoir door en controleer of de verstopping is verdwenen.

3. Vloeibaar afwasmiddel

Vloeibaar afwasmiddel is erg handig voor het ontstoppen van je toilet, omdat het de leiding smeert, waardoor de verstopping voor eens en altijd verdwijnt.

 • Giet een half kopje vloeibare afwasmiddel in het toilet.
 • Laat het een paar minuten inwerken en controleer of de truc heeft gewerkt.

Als je geen vloeibare zeep hebt, maak je dan geen zorgen. Je kunt ook stukjes vaste handzeep gebruiken. Volg in dat geval de onderstaande stappen:

 • Hak de vaste zeep fijn.
 • Voeg de stukjes vervolgens toe aan twee kopjes water en laat ze uiteenvallen.
 • Met handschoenen aan gebruik je je handen om de zeep goed uit elkaar te laten vallen.
 • Leg het resultaat in het toilet en laat het inwerken.

4. Gebruik een draadhaak

Kleerhangers
Als je een draadhaak hebt die je niet voor kleding gebruikt, kun je die voor deze taak gebruiken.

Een van de gemakkelijkste manieren om zonder ontstopper een toilet te ontstoppen als je te maken hebt met een vast voorwerp dat in het toilet is gevallen, is met een draadhaak. Het enige wat je hoeft te doen is het volgende:

 • Demonteer de draadkledinghaak en maak hem recht.
 • Neem een lap om de haak steviger vast te pakken en vast te zetten.
 • Met je gebruiksvoorwerp klaar, ga je hard duwen op het voorwerp dat het probleem genereert. Doe dit in een cirkelvormige beweging.
 • Trek aan de ketting en controleer of deze zelfgemaakte truc al heeft gewerkt.

We denken dat je misschien ook dit artikel wilt lezen:
Je toilet schoonmaken met baking soda doe je zo

5. Cola soda kan ook een geweldige bondgenoot zijn om een toilet te ontstoppen

Gemakkelijke, efficiënte trucs om een toilet te ontstoppen zonder ontstopper
Cola soda kan gebruikt worden om een toilet te ontstoppen zonder een ontstopper te gebruiken.

De laatste van de zelfgemaakte tips om een toilet te ontstoppen zonder ontstopper omvat een bekend drankje dat een ongelooflijke werking heeft als het gaat om het ontstoppen van leidingen – en niet alleen die van de badkamer. Cola soda heeft koolzuur en fosforzuur, die alles wat je toilet van een goede werking afhield uit elkaar zullen halen.

Het toevoegen van deze vloeistof aan je toilet zal ook helpen om de roest die veel voorkomt in leidingen te elimineren. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het natriumbenzoaat in deze soda werkt als een corrosieremmer.

Zo gebruik je het:

 • Meet 2 kopjes van dit product af en giet het in het toilet.
 • Laat het een paar minuten inwerken en controleer of alles in orde is.

Hoe voorkom je toiletverstoppingen

Nu je weet hoe je een toilet kunt ontstoppen zonder ontstopper, is het tijd om te leren hoe je vervelende verstoppingen in de eerste plaats kunt voorkomen. Onthoud daarvoor het volgende:

 • Verzorg je toilet zodat er geen voorwerpen in vallen die het kunnen verstoppen. Het beste is om geen producten bovenop de tank te hebben om het risico op verstoppingen te minimaliseren.
 • Telkens als je je toilet schoonmaakt, herhaal je de truc van heet water met zuiveringszout om het vuil dat aan de leidingen kleeft te verwijderen.
 • Houd het toiletdeksel omlaag, vooral als je kleine kinderen hebt, om ervoor te zorgen dat er niets vreemds in valt.
 • Houd goede rubberen handschoenen in de buurt van je toilet, zodat je alles wat erin valt zo snel mogelijk kunt verwijderen.

Wist je hoe je een toilet kunt ontstoppen zonder een ontstopper te gebruiken?

Een toilet ontstoppen zonder ontstopper is mogelijk, eenvoudig en heel goedkoop. Veel van de producten waar we het hier over hebben gehad heb je vast al thuis liggen. Al met al zullen ze je zowel tijd als geld besparen.

Probeer, voordat je de loodgieter belt, enkele van de trucs die we hier met je gedeeld hebben. Als de verstopping echter extreem is en niets anders werkt, dan moet je je tot een vakman wenden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.