Gele vaginale afscheiding: 5 oorzaken en behandeling
Vaginale afscheiding is een natuurlijk mengsel van vaginale afscheidingen en baarmoederhalsslijm. Iedere gezonde vrouw produceert het in meer of mindere mate. De kleur en de geur variëren van geval tot geval, hoewel het over het algemeen als normaal wordt beschouwd. Sommige episodes, zoals gele vaginale afscheiding, kunnen echter wijzen op een onderliggende aandoening.
Het hangt allemaal af van de kenmerken van de afscheiding. Voor de menstruatie hebben sommige vrouwen waarschijnlijk een gelige afscheiding, omdat hormonale veranderingen de samenstelling ervan beïnvloeden.
Als het echter de eerste keer is dat je het hebt, moet je het nooit over het hoofd zien. Vandaag vertellen we je alles wat je moet weten over gele vaginale afscheiding.
Oorzaken van gele vaginale afscheiding
Zoals we al hebben uitgelegd, ondergaat vaginale afscheiding veranderingen in kleur en geur door hormonale veranderingen. Vaginale afscheiding helpt onder andere om infecties te voorkomen, het gebied tijdens geslachtsgemeenschap te smeren en de vagina schoon te houden.
Onder normale omstandigheden is de afscheiding licht van kleur, heeft geen geur en kan variëren in viscositeit. Ook de hoeveelheid die wordt afgescheiden varieert in intensiteit door allerlei factoren (gebruik van voorbehoedsmiddelen bijvoorbeeld). De verandering is natuurlijk, dus niet altijd reden tot alarm.
Als er geen geschiedenis van kleurveranderingen is, is het waarschijnlijk een symptoom van een onderliggende aandoening. Indien de afscheiding lichtgeel is, geen geur heeft, en niet gepaard gaat met andere verschijnselen, moet het geen reden tot zorg zijn. Als er een verandering in de geur is en je andere symptomen ontwikkelt, kan het aan het volgende liggen.
1. Candida sp. infectie
Vaginale candidiasis is een schimmelinfectie veroorzaakt door de schimmel Candida albicans (gist). Volgens onderzoekers(Engelse link) wordt tot 90% van alle vaginale infecties veroorzaakt door dit micro-organisme. Het komt zo vaak voor dat Harvard Health (Engelse link) schat dat 75% van de vrouwen minstens één episode in hun leven zal hebben.
Symptomen zijn onder andere veranderingen in de kleur van de vaginale afscheiding. Hoewel de afscheiding vaak een bleekwitte kleur aanneemt, kan ze ook een gelige tint krijgen. Meestal heeft ze geen geur, of een geur van zeer geringe intensiteit.
Deze verandering van de vaginale afscheiding gaat ook gepaard met jeuk en een branderig gevoel in de vagina, ongemak bij het plassen, pijn of ongemak bij geslachtsgemeenschap, ontsteking van de vulva en roodheid. De meeste gevallen zijn mild en duren een paar dagen tot twee weken.
Lees hier meer over het onderwerp:
Bruine vaginale afscheiding: wat betekent dit?
2. Pelvic inflammatory disease
Pelvic inflammatory disease (PID) is een aandoening die gekenmerkt wordt door ontsteking van het baarmoederslijmvlies, de eileiders of het buikvlies. Het gebeurt in het algemeen wanneer micro-organismen uit de vagina opstijgen en hun weg volgen door de baarmoeder. Bacteriële oorzaken verklaren dus de meeste gevallen.
Het Office on Women’s Health (Engelse link) meldt dat tot 5% van de Amerikanen PID heeft. Bij deze aandoening gaat de veranderde kleur van de vaginale afscheiding gepaard met een vieze geur, die zeer intens kan worden. Andere symptomen zijn de volgende:
- Pijn bij het plassen
- Pijn in de onderbuik
- Koorts
- Onregelmatige menstruatie
- Ongemak bij seksuele gemeenschap
- Abnormale baarmoederbloeding
Deze aandoening is goed te behandelen en moet zo snel mogelijk behandeld worden om complicaties te voorkomen. Het kan bijvoorbeeld chronische pijn, onvruchtbaarheid of problemen tijdens de zwangerschap veroorzaken.
3. Chlamydia
Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die meestal geen symptomen veroorzaakt. Daarom varieert volgens onderzoekers (Engelse link) het percentage ongediagnosticeerde vrouwen zonder symptomen van 1,7% tot 17%. Enkele tekenen die je kunt ontwikkelen zijn de volgende:
- Pijnlijk plassen
- Abnormale vaginale afscheiding (qua kleur en geur)
- Pijn tijdens geslachtsgemeenschap
- Bloedingen tussen de menstruaties door
- Koorts en misselijkheid (alleen als de infectie zich heeft verspreid)
Als de infectie niet op tijd wordt behandeld kan ze je baarmoeder of eileiders bereiken. Daardoor kun je PID ontwikkelen en problemen krijgen met de vruchtbaarheid of tijdens de zwangerschap. Gelukkig is het behandelbaar en, als het op tijd gebeurt, zijn de gevolgen vrijwel nihil.
Je bent misschien ook geïnteresseerd in dit artikel:
Vaginale dermatitis: symptomen en behandeling
4. Trichomoniasis
Hoewel trichomoniasis een van de meest voorkomende SOA’s is, zijn de meeste mensen niet bekend met de symptomen ervan. Volgens onderzoeken (Engelse link) is deze aandoening de meestvoorkomende niet-virale SOA ter wereld. Dat klopt: het is een ziekte veroorzaakt door een parasiet en niet door een virus.
Over het algemeen veroorzaakt de infectie geen symptomen, hoewel sommige vrouwen het volgende kunnen ontwikkelen:
- Gele, bruine, grijze of groene vaginale afscheiding met een vieze geur
- Pijn bij geslachtsgemeenschap
- Pijnlijk plassen
- Roodheid en branden van de genitaliën
De infectie is gemakkelijk te behandelen, hoewel het afhangt van hoe ver het gevorderd is. Indien niet tijdig behandeld, kan het de kans op het oplopen van HIV vergroten en leiden tot onvruchtbaarheidsproblemen of complicaties tijdens de zwangerschap.
5. Gonorroe
Een andere veelvoorkomende seksueel overdraagbare infectie van tegenwoordig is gonorroe. Volgens een publicatie van de Mayo Clinic (Engelse link) wordt het veroorzaakt door de bacterie Neisseria gonorrhoeae en kan het zowel mannen als vrouwen treffen. In het laatste geval wordt het gekenmerkt door aantasting van de baarmoederhals, zodat vaginale symptomen veel voorkomen:
- Een toegenomen hoeveelheid afscheiding, die gelig kan worden (met of zonder geur)
- Kleine hoeveelheden bloedingen die geen verband houden met de menstruatie
- Af en toe pijn in het bekken
- Branden tijdens het plassen, vooral als de plasbuis erbij betrokken is.
Verschillende risicofactoren verhogen de kans op het ontwikkelen van deze aandoening, die bij veel van dit soort aandoeningen voorkomt. Twee daarvan zijn het hebben van onbeschermde seks of meerdere seksuele partners.
Is gele vaginale afscheiding te voorkomen?
Omdat er zoveel verschillende aandoeningen zijn die gele vaginale afscheiding kunnen veroorzaken, is het belangrijk in gedachten te houden dat er niet één universele maatregel is om het te voorkomen. Een combinatie van al deze praktijken kan echter veel helpen:
- Zorgen voor intieme hygiëne door het gebruik van douches en sprays te vermijden, omdat die de normale bacteriële flora en pH veranderen.
- Condooms gebruiken, vooral bij nieuwe partners
- Vermijden van andere risicovolle activiteiten die het risico op SOA’s vergroten, zoals promiscuïteit
- Geen strakke broeken of ondergoed dragen, want het is altijd nodig om het gebied te ventileren. Bovendien moet ondergoed bij voorkeur van katoen zijn.
Behandeling van gele vaginale afscheiding
De aandoeningen die we je gebracht hebben zijn slechts een selectie van enkele van de oorzaken van gele vaginale afscheiding. In het algemeen zijn de meeste gevallen te wijten aan een infectieus proces, een proces dat gemakkelijk behandeld kan worden met antibiotica of antischimmelmiddelen. Topische crèmes kunnen ook gebruikt worden om de symptomen te verlichten.
Het is echter het beste om naar een specialist te gaan voor een nauwkeurige diagnose. Het gebruik van antibiotica is bijvoorbeeld nutteloos tegen een schimmelinfectie, terwijl antischimmelmiddelen niet zullen helpen om een infectieproces veroorzaakt door parasieten of virussen te stoppen.
De specialist zal ook de omvang van de schade bepalen, om mogelijke problemen in je voortplantingssysteem uit te sluiten, of te bevestigen. Het zal je ook de gemoedsrust geven te weten dat de behandeling in handen is van een professional. Als je denkt dat de gele vaginale afscheiding een symptoom is van iets ernstigers, aarzel dan niet om een deskundige te raadplegen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Aduloju, O. P., Akintayo, A. A., & Aduloju, T. (2019). Prevalence of bacterial vaginosis in pregnancy in a tertiary health institution, south western Nigeria. Pan African Medical Journal, 33(1). https://www.ajol.info/index.php/pamj/article/view/208339
- Curry, A., Williams, T., & Penny, M. (2019). Pelvic inflammatory disease: diagnosis, management, and prevention. American family physician, 100(6), 357-364. https://www.aafp.org/pubs/afp/issues/2019/0915/p357.html
- Gazal, L., Terraciano, P., Wolf, N., Dos Santos, F., de Almeida, I., & Pandolfi, E. (2022). The correlation between Chlamydia trachomatis and female infertility: a systematic review. Revista Brasileira de Ginecologia e Obstetrícia/RBGO Gynecology and Obstetrics, 44(06), 614-620. https://www.thieme-connect.com/products/ejournals/html/10.1055/s-0042-1748023
- Kissinger, P. (2015). Trichomonas vaginalis: a review of epidemiologic, clinical and treatment issues. BMC Infectious Diseases, 15, 1-8. https://bmcinfectdis.biomedcentral.com/articles/10.1186/s12879-015-1055-0
- Mohseni, M., Sung, S., & Takov, V. (2019). Chlamydia. StatPearls Publishing: Treasure Island https://europepmc.org/article/nbk/nbk537286
- Nieto, J., Dávila, F., Intriago, A., & Campusano, J. (2021). Diagnóstico y tratamiento de la gonorrea. Reciamuc, 5(1), 78-89. https://www.reciamuc.com/index.php/RECIAMUC/article/view/595
- Reekie, J., Donovan, B., Guy, R., Hocking, J., Kaldor, J., Mak, D., Preen, D., Ward, J., & Liu, B., (2019). Risk of ectopic pregnancy and tubal infertility following gonorrhea and chlamydia infections. Clinical Infectious Diseases, 69(9), 1621-1623. https://academic.oup.com/cid/article/69/9/1621/5335756?login=false
- Van Gerwen, O., & Muzny, C. (2019). Recent advances in the epidemiology, diagnosis, and management of Trichomonas vaginalis infection. F1000Research, 8. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6758837/
- Van Gerwen, O., Craig‐Kuhn, M., Jones, A., Schroeder, J., Deaver, J., Buekens, P., Kissinger, P., & Muzny, C. A. (2021). Trichomoniasis and adverse birth outcomes: a systematic review and meta‐analysis. BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology, 128(12), 1907-1915. https://obgyn.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/1471-0528.16774
- Vázquez, F., Fernández, A., & García, B. (2019). Vaginosis. Vaginal microbiota. Enfermedades infecciosas y Microbiología Clínica (English ed.), 37(9), 592-601. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2529993X19301698