Geen vetrollen meer op de rug

Behalve een gezond dieet en beweging, is het belangrijk dat je let op je houding om de vorming van vetrollen op de rug te voorkomen.
Geen vetrollen meer op de rug

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Als de dagen warmer worden, beginnen we aan vakanties en bikini’s te denken. Misschien hebben we tijdens de winter wat meer gegeten en willen we nu wat afvallen omdat die vetrollen op de rug er niet zo aantrekkelijk uit zien.

In dit artikel zullen we je laten zien hoe je af kunt komen van vetrollen op je rug die zich vormen als resultaat van een slechte houding en waardoor we geen bikini willen dragen.

Zeg maar dag tegen vetrollen op je rug

De rug heeft de neiging om vet te verzamelen, maar we zijn meestal niet gemotiveerd om er iets aan te doen totdat we onszelf zien in de spiegel van de lift of in een kleedkamer met spiegels aan alle kanten.

De zwembandjes die zich vormen aan de zijkanten van de ruggengraat, onder de oksels of onder de beha zijn niet mooi, dat kunnen we niet ontkennen.

Als je zwembandjes op je rug hebt en je wil je klaarmaken voor de zomer en het strand, zijn er een aantal oefeningen die je kunt doen om de verschijning te verminderen en er geweldig uit te zien.

Oefeningen om van vet op de rug af te komen

Oefeningen voor de rug

Deze oefeningen kosten niet meer dan vijftien minuten per dag en ze zullen helpen om je doel sneller te bereiken. Als je niet gewend bent om te bewegen, kun je het aantal herhalingen verminderen en aanvullen met hardlopen.

 • Oefening 1 om de lage rug te versterken: Ga op een mat liggen en strek je armen naar voren, waarbij je met je schouders je oren aan raakt. Zonder dat je handen de vloer raken, buig je je rug naar achter, waarbij je je benen stevig op de grond houdt. Ga terug naar de beginposititie. Dit is één herhaling. Doe minstens één set van tien herhalingen om te beginnen en later kun je twee sets doen.
 • Oefening 2 om van vetrollen op je rug af te komen: Neem dezelfde positie aan als hierboven, plaats de handpalmen achter je hoofd en til je torso op. Ga terug naar de beginpositie. Doe twee sets van vijftien herhalingen.
 • Oefening 3 om vet op de rug te verminderen: Met je handen achter je hoofd, buig je je rug naar links en daarna naar rechts. Doe twee sets van tien herhalingen aan iedere kant.
 • Oefening 4 om dag te zeggen tegen zwembandjes: Kniel en plaats de palmen van je handen plat op de mat (op handen en knieën) en ontspan de ruggengraat. Buig je rug omhoog, als een kat die zich uitrekt, en dan naar beneden alsof je de vloer wilt aanraken met je buik. Herhaal dit tien keer, zonder de rug te spannen.

Een dieet om zwembandjes op de rug te verwijderen

Mediterraans dieet

Als aanvulling op de oefeningen hierboven is het goed om een dieet te volgen om af te vallen. Het eten van veel vet is een van de redenen waardoor je rug er niet uitziet zoals je zou willen. Je moet een tijdje stoppen met het eten van verzadigde vetten.

J e moet ook de volgende voedingsmiddelen weren uit je voedingspatroon: rood vlees, worst, zuivelproducten, verwerkte voedingsmiddelen en witte suiker (en voedingsmiddelen die dit bevatten, zoals frisdrank). Al deze voedingsmiddelen kunnen ervoor zorgen dat vet zich verzamelt op delen van het lichaam.

Als je alleen beweegt bereik je niets; je moet ook een goed dieet volgen. Een dieet is belangrijk voor de gezondheid, niet alleen om slank te blijven. Je moet natuurlijke vetverbranders aan je dieet toevoegen, zoals:

 • Groene thee
 • Grapefruit
 • Wortel- en selderijsap
 • Tomatensap met aloë vera en citroen

Probeer voor het ontbijt één van de volgende om te helpen vet te verbranden:

 • Cranberrysap
 • Vers geperst citroensap
 • Malrovethee met citroen

Extra tips om van vetrollen op je rug af te komen

We hebben het al gehad over dieet en beweging. Vergeten we nog iets? Je kunt het resultaat altijd verbeteren met nog een aantal natuurlijke tips en middelen, zoals:

Massages

Massage

Als je zelf niet bij je rug kunt om hem te masseren, aarzel dan niet om een sessie te boeken bij een professionele masseur. Het zal je ontspannen en vermindert het verzamelde vet en vocht.

Massage met klei

Breng één keer per week een kleimasker aan op de rug en masseer met rustige, circulaire bewegingen. Als je er niet bij kunt, probeer dan een badspons met een handvat te gebruiken. Klei is goed voor het verwijderen van vet.

Let op je houding

Als je je rug kromt, zorgt dit ervoor dat je lichaam eruit ziet alsof het slap is geworden en vetrollen zich hebben gevormd. Als je rug strekt, zie je er slanker en sexier uit.

Ga zwemmen

Zwemmen is een een workout voor je lichaam die je rugspieren versterkt en voorkomt dat vet zich ophoopt.

Draag goed passende kleding

Als je een dieet volgt en aan beweging doet, zal het beter zijn goed passende of losse kleding te dragen, zodat je geen nadruk legt op de probleemgebieden. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Hussain SM, Urquhart DM, Wang Y, Shaw JE, Magliano DJ, Wluka AE, Cicuttini FM. Fat mass and fat distribution are associated with low back pain intensity and disability: results from a cohort study. Arthritis Res Ther. 2017 Feb 10;19(1):26.
 • Kim JY. Optimal Diet Strategies for Weight Loss and Weight Loss Maintenance. J Obes Metab Syndr. 2021 Mar 30;30(1):20-31.
 • Thomas M, Dsilva JA. Grading of “Back Rolls”: Guide to Treatment Options. Plast Reconstr Surg Glob Open. 2021 Oct 26;9(10):e3827.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.