Waarom je geen VapoRub voor kinderen onder de 2 jaar moet gebruiken

VapoRub is een zalf die van oudsher wordt gebruikt om symptomen van verstopte neus en griep te behandelen. Maar Vicks VapoRub voor kinderen onder de 2 jaar gebruiken, is geen goed idee. Baby's kunnen een allergische reactie of een ergere hoest ontwikkelen.
Waarom je geen VapoRub voor kinderen onder de 2 jaar moet gebruiken

Laatste update: 21 januari, 2019

Je hebt waarschijnlijk een pot Vicks VapoRub op je nachtkastje of misschien smeerden je ouders of grootouders het op je borst om de griep te verlichten. Het gebruik is universeel bekend. Het gebruik ervan blijft echter niet alleen beperkt tot verkoudheid. Het kan ook worden gebruikt voor andere doelen zoals het afweren van muggen. Het lijkt logisch dat sommige ouders denken dat het ook zal helpen om hun baby beter te laten ademen. Het is tenslotte een zalf die vaak van generatie op generatie wordt gebruikt. Desondanks waarschuwen gezondheidsexperts dat het gebruik van Vicks VapoRub voor kinderen jonger dan 2 jaar meer problemen kan veroorzaken dan het oplost.

In tegenstelling tot kinderen vanaf 5 jaar en volwassenen, zijn de luchtwegen van baby ‘s veel kleiner. Hierdoor raken ze ontstoken wanneer Vicks VapoRub voor kinderen jonger dan 2 jaar wordt gebruikt. Dat geldt ook voor het inademen van soortgelijke producten. Wanneer dit gebeurt, produceert het een grotere hoeveelheid afscheiding van vocht en slijm. Vervolgens wordt hun vermogen om te adem te halen slechter.

Er zijn ook specialisten die waarschuwen dat sommige kinderen moeite hebben met ademhalen, zelfs als ze niet ziek zijn. Dat komt door het gebruik van Vicks VapoRub voor kinderen jonger dan 2 jaar. Daarom bevelen ze aan dat ouders de aanwijzingen op de verpakking volgen. Op het etiket staat vermeld dat het niet onder of in je neusgaten mag worden aangebracht. Op dezelfde manier staat op het etiket van VapoRub het advies om met een arts te praten voor dat het gebruikt wordt bij kinderen jonger dan 3 jaar of bij zwangere vrouwen.

Als je kindje symptomen van hoest of griep vertoont, raden we de onderstaande natuurlijke remedies aan.

Alternatieven voor Vicks VapoRub voor kinderen onder de 2 jaar

1. Reinig de neus van je kindje met een zoutoplossing

Een zoutoplossing gebruiken als alternatief voor Vicks VapoRub voor kinderen

Het eerste en belangrijkste ding watje moet doen wanneer je kind verkouden is, is ervoor zorgen dat de verstopping van de neusholten wordt opgelost.

Om dit te doen, kunt je een zoutoplossing of gesteriliseerd zeewater gebruiken. Zuig vervolgens het slijm uit de neus met een speciale neuspeer voor kinderen. Dit zal hen helpen om beter te ademen, ook al is het in het begin een beetje onplezierig.

2. Hydratatie en zoutoplossingen

Om een ​​hoestprikkel te kalmeren, is het beste voor je kindje om hem of haar te verlossen van slijm. Om dit te doen, moet je kindje goed gehydrateerd zijn. Op deze manier heeft je kindje minder uitscheiding van slijm. Bovendien zal de ontsteking afnemen. Daarom moet je kindje voldoende vloeistoffen drinken.

 • Zoutoplossingen worden aanbevolen vanwege hun vermogen om je kind elektrolyten en noodzakelijke mineralen te geven.
 • Dit zal hun organen, spieren en zenuwen stimuleren zodat ze correct blijven functioneren.

3. Ventileer het huis

Het huis ventileren

De omgeving speelt een belangrijke rol in de gezondheid van jongere kinderen. Een vochtige omgeving met stof en zelfs haar van huisdieren kunnen allergieën veroorzaken. Dit kan zowel op hun huid als in hun keel en neus voorkomen. Het is heel belangrijk om je huis schoon en hygiënisch te houden.

Soms kiezen mensen ervoor om luchtbevochtigers te gebruiken die de omgeving reinigen en bevochtigen als je een droge hoest hebt. Als je een andere vorm van hoesten hebt, worden deze juist niet geadviseerd. Als je een luchtbevochtiger gebruikt, raden wij je aan om deze dagelijks te reinigen. Gebruik ze bovendien niet te veel, zodat schimmelgroei op de muren wordt voorkomen.

4. Voldoende rust

Vergeet niet dat het belangrijk is voor kinderen om te rusten als ze ziek zijn. Dit is belangrijk, omdat hun lichaam ontspannen moet zijn om snel te genezen.

Als het baby’s zijn, zal het aantal uren dat ze nodig hebben om te slapen hoger zijn.

 • Een pasgeborene moet bijvoorbeeld gemiddeld 16 uur slapen, verspreid over de dag.
 • Op dezelfde manier heeft een kind van 2 jaar ’s nachts ongeveer 12 uur slaap nodig en een paar uur overdag voor een dagelijks middagdutje.

5. Overleg met een kinderarts

Overleg met een arts over alternatieven voor Vicks VapoRub voor kinderen

Soms komt een hoest of de griep voorbij. Dagelijkse verzorging samen met een gezond dieet is voldoende om je kind te helpen snel over de ziekte heen te komen.

Je moet echter een kinderarts raadplegen als de gezondheid van je kind verslechtert. Alleen een arts of verpleegkundige heeft de juiste kennis om een ​​ziekte te diagnosticeren en bepaalde medicijnen voor te schrijven.

Met welke symptomen moet je overwegen om een kinderarts te bezoeken?

 • Als de hoest gepaard gaat met vermoeidheid en veel moeite met ademhalen.
 • Wanneer je vreemde, scherpe geluiden hoort wanneer ze lucht inademen.
 • Als de hoest langer dan 2 of 3 weken aanhoudt.
 • Als ze aanhoudende koorts hebben.
 • Wanneer je veranderingen ziet in de kleur van hun lippen en gezicht (als ze er blauw uitzien).

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Noiles, K., & Pratt, M. (2010). Contact dermatitis to Vicks VapoRub. Dermatitis : Contact, Atopic, Occupational, Drug. https://doi.org/10.2310/6620.2010.09101
 • Cordoba Torres, I. T., Marino-Nieto, J., Barkin, H. B., Fort, A. C., & Cobas, M. (2018). Vicks® VapoRubTM intoxication: An unusual presentation of multiorgan failure. Journal of Clinical Anesthesia. https://doi.org/10.1016/j.jclinane.2018.04.017
 • Dronov, I. A., & Malakhov, A. B. (2013). Treatment of acute respiratory infections in children: General principles and medicine for external use. Voprosy Prakticheskoi Pediatrii.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.