Het is niet dat je geen tijd hebt; je hebt geen interesse

Probeer te laten weten wat je echt vindt, in plaats van te doen alsof je interesse hebt. Stop met liegen tegen andere mensen, en vooral, tegen jezelf. Het is niet dat je geen tijd hebt, je hebt geen interesse. En dat is oké.
Het is niet dat je geen tijd hebt; je hebt geen interesse

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 23 augustus, 2022

Zeg je vaak dingen af door aan te geven dat je geen tijd hebt? In werkelijkheid kun je altijd tijd maken voor de dingen die je wilt doen, maar mensen gebruiken soms het excuus van geen tijd hebben om dingen te vermijden. De werkelijke reden is: je hebt geen interesse.

Het kan zijn dat je uitgenodigd bent om te gaan eten met vrienden bijvoorbeeld, maar je hebt geen interesse om te gaan.

Als je geen interesse hebt

Misschien ben je moe of er zijn andere dingen die je liever doet. Misschien zeg je iets als:

“Oh, het spijt me heel erg, maar ik kan niet komen. Ik heb geen tijd.”

Je vrienden zouden kunnen denken dat dit de waarheid is.

Maar als dit antwoord een regelmatig excuus wordt, zullen ze in de gaten hebben dat er iets aan de hand is.

Doe niet net alsof je interesse hebt, als je eigenlijk geen interesse hebt

Mensen aan tafel die doen alsof ze interesse hebben

Doen alsof je interesse hebt in iets of iemand en dan een smoes verzinnen om niet te gaan of iets te gaan doen, schept een beeld van jezelf dat niet overeenkomt met wie je bent.

Je wilt een goede indruk maken op andere mensen. Dit is hoe je bent opgevoed: geen ‘nee’ zeggen. Je wilt je niet onttrekken aan iets dat in de ogen van andere mensen een hoge prioriteit heeft of aan dat wat het goede is om te doen.

Er kan echter een tegenstelling zijn tussen wat je wilt en wat de samenleving als goed beschouwt. Als je geen tijd wilt doorbrengen met je vrienden omdat je daar gewoon geen zin in hebt, zeg dat dan.

Verzin geen smoesjes.

Als ze echte vrienden zijn, dan zullen ze het begrijpen.

Het ergste van deze smoes is niet dat je weet hoe je ermee weg kunt komen. Dat is namelijk dat je begint met deze leugen zelf te geloven en dat het een deel wordt van wie je bent.

Dit is echter iets wat de nodige oefening vergt, want het is in feite zo dat je hebt geleerd om aan de behoeftes van anderen te voldoen, in plaats van aan die van jezelf. Dat is de les die je voorgehouden is sinds je een kind was.

Je kunt ‘nee’ zeggen zonder je slecht te voelen

Man die een lange neus krijgt omdat hij liegt

Het is je niet geleerd om te zeggen wat je wilt. Of om duidelijk te maken wat je nodig hebt, of om ‘nee’ te zeggen als het niet goed voor je is.

Het is je geleerd om ‘ja’ te zeggen tegen alles en om smoezen te verzinnen als het niet overeenkomt met je behoeftes. Je probeert je anders voor te doen terwijl je liegt tegen jezelf en tegen anderen.

‘Nee’ zeggen kan ervoor zorgen dat je je slecht gaat voelen. Het is namelijk zo dat je niet alleen iets afwijst, maar je maakt je ook zorgen om hoe mensen zullen reageren.

Creëer geen onrealistische wereld

Deze ontkenning van wat je wilt, zorgt ervoor dat je een onrealistische wereld creëert. In de eerste plaats geef je niet openlijk toe wat je behoeftes en verlangens van anderen zijn. Verder begin je te geloven dat waar je ook om vraagt, het antwoord altijd ‘ja’ zal zijn.

Onthoud: alleen het feit dat je opofferingen maakt, betekent niet dat anderen dat ook voor jou zullen doen. 

Het veroorzaakt veel problemen, als je ‘ja’ tegen iemand gezegd hebt en je dan vervolgens terugtrekt.

Is dit jou al eerder overkomen?

Als dat het geval is, zullen je vrienden zich beseffen dat eenmaal oké is en tweemaal misschien ook nog wel. Maar als het altijd gebeurt, dan is het een teken van gebrek aan interesse.

Hier zou je je slecht bij kunnen voelen, maar het is je teken dat het tijd is voor een verandering.

  • Jezelf bewust zijn van dit gedrag zal je helpen om je anders te gedragen.
  • Je hebt geen interesse in iets en zult geen smoezen verzinnen over dat je geen tijd hebt.
  • Je zult je beginnen te beseffen wat je echt wilt en voelt.

Begin om jezelf te zijn

Stop met je anders voordoen en wees jezelf

Je hebt geen interesse in een sociaal gebeuren, een persoon of een ander scenario, dat kan. Begin dan om dat te laten weten, wanneer je dat wilt. Je hoeft geen smoezen meer te verzinnen.

Bovendien hoef je je geen zorgen meer te maken dat je dezelfde smoes al eens gebruikt hebt; anders hebben ze je misschien door!

Je gebrek aan tijd was een goede schuldige, maar wordt het geen tijd om eerlijk te zijn? Onthoud dat je anderen misschien altijd vraagt om eerlijk tegen je te zijn, terwijl je zelf het tegenovergestelde doet.

Zeg ‘nee’

Zeg ‘nee’ als je daar zin in hebt en weiger om iets te doen als je er geen zin in hebt. Bovenal, wees eerlijk tegen de mensen die graag tijd met je willen doorbrengen, zodat je hen geen pijn doet.

Je hebt geen interesse, maar dat hoeft niemand te weten. En je hoeft ook niet te liegen tegen jezelf door te zeggen dat je geen tijd hebt. Het is beter dat je begint om jezelf te zijn, zonder angst.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.