Gebruik en kenmerken van een verstelbare maagband

Er zijn weinig postoperatieve complicaties wanneer er een verstelbare maagband via een laparoscopie wordt ingebracht. Dit komt, omdat er meestal geen problemen met littekens of infecties zijn.
Gebruik en kenmerken van een verstelbare maagband

Laatste update: 07 juni, 2020

Een laparoscopisch verstelbare maagband is een opblaasbaar siliconen apparaat dat rond het bovenste deel van de maag is geplaatst. Het is voor de behandeling van obesitas en het doel is om de voedselconsumptie te verminderen, zodat mensen kunnen afvallen.

Obesitas is een chronische ziekte die door meerdere factoren wordt veroorzaakt. Het gaat niet alleen om een goed dieet. Obesitas verlaagt de levensverwachting en het verhoogd daarnaast het risico op andere ziekten zoals diabetes.

De behandeling van morbide obesitas alleen op basis van diëten heeft op lange termijn niet alle problemen als gevolg van deze ziekte onder controle. In sommige gevallen wordt daarom een maagband aanbevolen.

De plaatsing van een verstelbare maagband is niet alleen bedoeld om af te vallen en een ideaal gewicht te bereiken, maar ook om de gezondheid van mensen met morbide obesitas te verbeteren. In het artikel van vandaag leggen we uit waar de procedure uit bestaat.

Wat is een verstelbare maagband?

Een verstelbare maagband wordt met de laparoscopische operatie ingebracht. Dit betekent dat een chirurg het via een zeer kleine incisie inbrengt met behulp van een instrument dat naar binnen gaat en de binnenkant van de buik kan laten zien.

Na het maken van de incisie plaatsen ze een verstelbare band om de maag. Het werkt als een riem en comprimeert het bovenste deel van de maag, waardoor deze kleiner wordt. Op die manier kan slechts een bepaalde hoeveelheid voedsel per keer binnenkomen.

De maagband vertraagt ook de doorgang van voedsel naar de darm en helpt bij het afvallen. Het grootste voordeel van een verstelbare maagband is dat deze aan te passen is. In feite kan een arts dit op elk moment doen, zonder te opereren.

Wat zijn de voordelen van een verstelbare maagband?

Iemand staat zich te wegen

Zoals we al hebben vermeld, is dit een laparoscopische procedure. Dit betekent dat het niet nodig is om de buik open te snijden of invasieve technieken uit te voeren. Bovendien hoeven ze de anatomie van de maag niet te wijzigen. En, zoals we eerder al zeiden, is de maagband een omkeerbare procedure.

Een ander voordeel is dat het helpt om de rest van de gezondheidsproblemen die gepaard gaan met morbide obesitas te verminderen. Het is een oplossing die iemand moet combineren met een gezonde levensstijl. Het eten van een goed dieet en het nemen van voldoende lichaamsbeweging zijn essentiële vereisten om het succesvol te laten zijn.

De maagband geeft een gevoel van verzadiging en dit helpt mensen om niet meer aan eten te denken. Schattingen geven aan dat het patiënten helpt om ongeveer 50% van hun overgewicht te verliezen.

Een patiënt die een dergelijke operatie ondergaat, kan enkele uren na de ingreep weer naar huis. In feite is er nauwelijks postoperatieve pijn. Bovendien is het risico op een slechte genezing of infectie minimaal.

Misschien ook interessant om te lezen:
Obesitas bij kinderen, een groot probleem

Nadelen van de verstelbare maagband

Vrouw eet ongezond voedsel

Zoals bij alles zijn er enkele nadelen aan deze procedure. Interventies zijn meestal nodig bij zeer ernstig overgewicht op lange termijn. Dit komt, omdat de maagband kan gaan verzakken. Dat kan ertoe leiden dat de maag weer in volume toeneemt.

Ook koppelen veel onderzoeken de maagband aan gevallen van gastro-oesofageale reflux en oesofagitis. Mensen moeten zich er ook van bewust zijn dat gewichtsverlies langzamer verloopt dan bij andere procedures zoals een maagverkleining.

Er is een periode van aanpassing na het plaatsen van een maagband en sommige patiënten ervaren misselijkheid en braken. Het is daarom zeer belangrijk om alles wat ze eten en drinken te controleren.

Hoe verschilt het van andere technieken?

Er zijn andere technieken om morbide obesitas te behandelen. Onder hen is de maagballon, die bestaat uit het inbrengen van een ballon in de maag. Het vult zich met een oplossing en vermindert de maagcapaciteit met bijna de helft.

De ballon wordt via de slokdarm ingebracht en blijft meestal ongeveer zes maanden in de maag. Het is echter ook nodig om in die tijd de voedingsgewoonten te veranderen.

Een zogenoemde ‘sleeve’ is een wat ingewikkeldere techniek. Het bestaat uit het afsluiten van een deel van de maag. Dit doet de chirurg met behulp van nietjes, die het  volume van de maag aanzienlijk verminderen. Hierbij is echter wel een algehele anesthesie nodig.

Conclusie

De plaatsing van een verstelbare maagband is een chirurgische techniek die helpt bij de behandeling van morbide obesitas. Het is echter geen oplossing waarmee mensen door kunnen gaan met een leven vol excessen.

Het werkt het beste wanneer het wordt aangevuld met een goed dieet, voldoende lichaamsbeweging en een verandering van de mentaliteit van de patiënt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.