Gebrek aan eetlust tijdens de zwangerschap
Als vrouwen aan een zwangerschap denken dan zijn ze het meest bang voor gewichtstoename, maar een gebrek aan eetlust komt vaker voor dan we denken. Er zijn echter redenen voor en er zijn manieren om ermee om te gaan en ervoor te zorgen dat we eten wat ons lichaam en onze baby’s nodig hebben.
Het kan zelfs zijn dat we net na het grote nieuws niet eens in staat zijn om langs ons favoriete restaurant te lopen. Onze angst wordt dan vervangen door: ik heb geen honger en ik moet voor twee eten.
Tijdens de 40 weken zwangerschap ervaren we verschillende symptomen en sensaties. We voelen niet alleen de hik van de baby of andere bewegingen in onze buik. De hormonen en de veranderingen die je lichaam doormaakt, kunnen je eetgewoonten ook beïnvloeden.
Gebrek aan eetlust tijdens de zwangerschap…waarom kan ik niet eten?
Elke vrouw is anders en daarom is elke zwangerschap anders. Misschien heb je last van hunkeringen en eet je vreemde combinaties van voedsel zoals gelei met linzen.
Misschien merk je zelf de veranderingen niet op. Je hoeft je echter geen zorgen te maken als je tijdens de zwangerschap aan een gebrek aan eetlust lijdt, dit komt waarschijnlijk door natuurlijke oorzaken.
Redenen voor een gebrek aan eetlust tijdens de zwangerschap kunnen van het ene uiterste tot het andere verschillen. Gedurende negen maanden ervaren we zoveel verschillende fysieke, chemische en emotionele veranderingen.
Nummer één: hormonen
Hormonale veranderingen variëren ook de manier waarop de zwangerschap onze eetlust beïnvloedt. Het zogenaamde zwangerschapshormoon, humaan choriongonadotrofine of HCG (Engelse link), komt alleen tijdens de zwangerschap in ons bloed voor.
Het is verantwoordelijk voor het veroorzaken van misselijkheid en braken. Deze aandoeningen zijn waarschijnlijk de belangrijkste oorzaken van een slechte eetlust tijdens de zwangerschap, vooral tijdens het eerste trimester.
HCG zorgt ook voor de aanmaak van andere hormonen, zoals oestrogeen en progesteron. De laatste kan ook een factor zijn bij het veroorzaken van een gebrek aan eetlust, omdat het bekend is dat het het verteringsproces vertraagt.
Veranderingen van binnen en buiten
Wanneer het lichaam zich voorbereidt om een baby te dragen, begint de spierstructuur van de buik te ontspannen. Dit is nog een reden waarom we tijdens de zwangerschap last kunnen hebben van een slechte eetlust. Algemeen ongemak en vermoeidheid kunnen het ook beïnvloeden.
Tussen het tweede en derde trimester vertraagt bovendien het spijsverteringssysteem. De druk tegen de dunne darm veroorzaakt door de groei van de baarmoeder en de grootte van de foetus kan de spijsvertering ook vertragen, wat op zijn beurt je eetlust kan beïnvloeden.
Sommige vrouwen hebben last van obstipatie of gas, wat maagklachten en een trage spijsvertering veroorzaakt. Dit kan ook de eetlust verminderen. Maagzuur kan er ook voor zorgen dat we onze eetlust verliezen.
Zomermaanden
We hebben meer last van de warmte, wanneer we een kindje in onze buik dragen. Als we er rekening mee houden dat een deel van onze zwangerschap tijdens de zomermaanden en bij warmer weer kan vallen, dan is het waarschijnlijk dat we niet willen eten.
Daarnaast hebben we meer kans op aandoeningen die door seizoensveranderingen worden veroorzaakt zoals voorjaarsmoeheid. Die ‘inzinking’ die we aan het begin van de lente voelen, kan symptomen zoals vermoeidheid veroorzaken.
Als het emoties beïnvloedt
Alle hormonale veranderingen die we ervaren, maken ons gevoeliger. Als we rekening houden met de stress en angst die we ervaren wanneer we vol verwachting zitten te wachten tot onze baby geboren wordt, dan kunnen zwangere vrouwen van een overvloed aan emoties last hebben.
Deze emotionele vlaag kan een psychologische reden achter ons gebrek aan eetlust zijn. Stemmingswisselingen kunnen ons er ook toe brengen om onze favoriete maaltijden over te slaan.
Wat te doen als je tijdens de zwangerschap je eetlust verliest?
Zoals je kunt zien, zijn de meeste oorzaken aan normale en natuurlijke redenen te wijten. Er zijn daarom eenvoudige manieren om ermee om te gaan, zodat we van onze zwangerschap en van eten kunnen genieten, zonder ons gestrest of geschokt te voelen.
Ga eerst naar een dokter
Het eerste dat we moeten doen, is een arts raadplegen die andere belangrijke factoren uit kan sluiten. Je kunt eenvoudige medische tests laten uitvoeren om te controleren of de moeder en de baby de juiste hoeveelheid vitamines en mineralen krijgen die voor een goede gezondheid nodig zijn.
De arts kan ook bepalen of je iets specifieks als aanvulling op je dieet nodig hebt. Het is belangrijk om te onthouden dat we in dit stadium meer bewust moeten zijn van wat we eten. Het is dus het beste om het advies van een specialist op te volgen.
Traag maar zeker
Weinig en vaak eten is ideaal. We raden aan om om de twee en een half tot drie uur iets lichts te eten. Je moet je maag voorbereiden zodat je niet te veel eet. Het kan ook helpen om de spijsvertering en het metabolisme te activeren en de zuurgraad te vermijden.
Als je last hebt van ochtendmisselijkheid, dan is het raadzaam om wat brood of crackers bij je bed te zetten om de misselijkheid te beteugelen, wat je bij het opstaan zal helpen.
Do’s en don’ts
Kies voedingsmiddelen die je spijsverteringssysteem kan verdragen. Bij voorkeur gezonder voedsel voor jou en je baby. Leer de voedingsmiddelen te identificeren die je het meeste ongemak bezorgen, verwijder ze van je boodschappenlijstje en vermijd ze wanneer je uit eten gaat.
Probeer ook degenen te identificeren die je kunt verdragen, die geen afkeer of een opgeblazen gevoel veroorzaken, en neem ze in je dieet op. Zorg ervoor dat het natuurlijke of onverwerkte voedingsmiddelen zijn.
De voor de hand liggende zijn zwaar, zout voedsel met veel saus, verzadigde vetten en gefrituurd voedsel. De beslissingen die je in de eerste paar maanden met betrekking tot je dieet neemt, zijn van vitaal belang om je eigen fouten te overwinnen.
Misschien ook interessant om te lezen:
Is pilates tijdens de zwangerschap een goed idee?
Fruit en groente
Je dieet moet met veel groenten en fruit gevuld zijn. Ze bieden de meeste voedingsstoffen, veroorzaken het minste ongemak en zorgen voor de vloeistoffen die aan de behoeften van je lichaam voldoen.
Er is een grote verscheidenheid aan peulvruchten en groenten. Er zijn dus geen excuses om ze van je dieet uit te sluiten. Een stuk fruit is de beste optie als tussendoortje. Je kunt dit onderweg eten. Fruit is een energiebooster en bevat veel vezels, wat de spijsvertering helpt te verbeteren.
Plan vooruit
Het is een goed idee om een wekelijks maaltijdplan te maken, of op zijn minst de avond ervoor een dagelijkse maaltijd te bereiden. Als je opstaat weet je dus wat je als tussendoortje eet, als ontbijt en voor de rest van de dag.
Maak een goed ontbijt, eet minder tijdens de lunch en eet ‘s avonds tijdens de koelere uren van de avond. Zorg dat je altijd een lichte snack bij je hebt om te vermijden dat je helemaal niet eet of junkfood gaat kopen. Probeer om de drie uur iets te eten, ook als je geen trek hebt.
Bereid maaltijden die in de koelkast kunnen worden bewaard. Vermijd overdreven complexe recepten, omdat de geur je waarschijnlijk misselijk zal maken. Varieer met je maaltijden, zoek naar verschillende manieren om voedsel te bereiden, zodat ze je niet gaan vervelen.
Blijf gehydrateerd
Je arts zal je vertellen om tijdens de zwangerschap goed gehydrateerd te blijven, om goed functionerende nieren te behouden en vochtretentie te voorkomen. Dit is ook een goede manier om het gebrek aan eetlust tijdens de zwangerschap aan te pakken.
Kies altijd voor:
- Water
- Kruidenthee
- Sappen met weinig suiker
Als je tijdens je zwangerschap last hebt van oververhitting, probeer dan de volgende opties in je maaltijden en snacks op te nemen: gazpacho of smoothies die veel groenten bevatten.
Vermijd een zittende levensstijl
Beweging, zelfs als deze matig is, zal je tijdens de maaltijden veel voordelen opleveren. Je spijsvertering zal beter werken door:
- Te wandelen
- Yoga te beoefenen
- Te trainen met weinig impact
De juiste houdingen helpen je daarnaast bij het zitten, het eten en ook bij het verteringsproces. Beweging verhoogt meestal de eetlust, iets waar je tijdens de zwangerschap mee om moet gaan.
Het gaat natuurlijk niet om te veel trainen. Respecteer en waardeer je momenten en rustdagen. Als je gaat liggen, is het beter om half te zitten, niet volledig achterover te leunen, om reflux en een branderig gevoel in de maag te voorkomen.
Lees ook:
Lichaamsbeweging tijdens de zwangerschap
Laatste aanbevelingen
Het is dus belangrijk om te onthouden dat je lichaam natuurlijke veranderingen ondergaat die voor de goede ontwikkeling van je zwangerschap en baby nodig zijn.
De zwangerschapsmisselijkheid waarmee je tijdens het eerste trimester wordt geconfronteerd en waardoor je niet van eten kunt genieten, gaat snel voorbij. Je kunt uit het eerste trimester komen met een “frisse” eetlust, die met goede eetgewoonten onder controle moet worden gehouden.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Alemany-Garcia, Cristina, and A. Molinero. “Factores que influyen sobre el apetito: revisión bajo un prisma evolutivo.” Rev Divulg e Investig en Ciencias Nat. 2 (2014): 1-8.
- Guerrero, Maria de las Mercedes Izquierdo. Estudio de hábitos alimentarios y conocimientos nutricionales en embarazadas de distintas áreas de salud de la Comunidad de Madrid. Diss. Universidad Complutense de Madrid, 2016.
- Manakova, E. “Supresores del apetito en el embarazo.” Neuro Endocrinol Lett 33 (2012): 179-82.