Ga oorsuizen tegen met het juiste diet

Als je de intensiteit van het gesuis in je oren wilt verminderen, probeer dan eens cranberry’s in je dieet op te nemen. Deze besjes zijn daarnaast ook effectief tegen een hoge bloeddruk!
Ga oorsuizen tegen met het juiste diet

Laatste update: 14 november, 2018

Oorsuizen is volgens de American Academy of Otolaryngology een zeer veelvoorkomend probleem bij mensen over de hele wereld.

We hebben het in dit geval natuurlijk over tinnitus. Dit intense gesuis of de schijn van een piepend geluid kan een zeer vervelend probleem worden. Tinnitus kan komen en gaan en kan zowel in één oor of in beide oren aanwezig zijn. Dit probleem kan door een verscheidenheid aan factoren veroorzaakt worden, maar de meest voorkomende oorzaak is toch echt wel bruxisme of tandenknarsen.

Belangrijk is dat je weet dat gesuis in je oren niet meteen betekent dat je een bepaalde ziekte hebt. Het is eerder een symptoom van een probleem dat je moet achterhalen. Soms is er sprake van een probleem met het binnenoor of een oorontsteking. In andere gevallen wordt oorsuizen veroorzaakt door een voortdurende blootstelling aan harde geluiden.

Gelukkig bestaan er afhankelijk van de oorzaak ook meerdere manieren om dit probleem te verzachten en te voorkomen. In het geval het probleem veroorzaakt wordt door bruxisme, kan het helpen om ’s nachts een bitje te dragen. Als er sprake is van een gehoorprobleem, dan zal je audioloog in staat zijn om de beste behandeling voor te schrijven.

Desalniettemin is het handig om te weten dat ook het veranderen van je dieet dikwijls erg behulpzaam kan zijn. Zo kunnen voedingsmiddelen die in staat zijn om de bloeddruk te verlagen en ontstekingen te remmen bijvoorbeeld erg nuttig zijn.

Hieronder geven we een paar suggesties die handig zijn om te onthouden.

Voedingsmiddelen die kunnen helpen om oorsuizen tegen te gaan

Er bestaan meerdere technieken die behulpzaam kunnen zijn tegen tinnitus.

Sommige mensen ervaren verlichting door te luisteren naar ‘witte ruis’, terwijl anderen juist proberen om hun stressniveau te verlagen. Een verlaagd stressniveau kan zeker behulpzaam zijn om problemen die gepaard gaan met bruxisme te verminderen.

Ga op zoek naar de behandeling die het beste bij jou past.

Deze voedingstips zijn echter voor iedereen heel gunstig. Aangezien ze de bloedsomloop verbeteren, ontstekingen verminderen, een hoog cholesterolgehalte tegengaan en een ontspannende werking hebben.

Let op over welke voedingsmiddelen we het in dit geval hebben.

Ananas

 • Ananas is zo’n beetje de beste ontstekingsremmende vrucht die je maar kunt vinden. Dit komt doordat ananas een geweldig enzym bevat dat ook wel bromelaïne genoemd wordt.
 • Bromelaïne is zo effectief, dat het tegenwoordig ook wordt gebruikt om ontstekingen te remmen die gepaard gaan met tendinitis, verstuikingen, spierletsels en een zere keel en oorpijn.
 • In het geval het gesuis in je oren een dagelijks probleem is geworden, aarzel dan niet langer. Begin dan vanaf nu elke dag een beetje ananas te eten.
Ananas

Knoflook en uien

Zowel ui als knoflook kan helpen om infecties te verminderen. Het is daarom verstandig om kleine hoeveelheden rauwe ui of knoflook aan salades of andere maaltijden toe te voegen.

Bovendien hebben deze bolgewassen antibacteriële en antifungale eigenschappen die kunnen helpen om je immuunsysteem te versterken.

Cranberry’s

Een natriumarm dieet aanhouden kan niet alleen helpen om je bloeddruk te verlagen, maar zal er ook voor zorgen dat je probleem met oorsuizen zullen verminderen.

 • Als je bij jou in de buurt ergens verse cranberry’s kunt krijgen, dan zal je gezondheid hier een hoop profijt van kunnen hebben. Dit kleine en natuurlijke heerlijke superfood is rijk aan antioxidanten, kalium, calcium en magnesium en bevat helemaal geen natrium.
 • Al deze voedingsstoffen kunnen helpen om ontstekingen te verminderen, pijn te verzachten en je hart te verzorgen.
 • Het drinken van natuurlijk cranberrysap kan daarnaast helpen om angst en nervositeit tegen te gaan.

Misschien ook interessant: Vijf verrassende oorzaken van angst

Cranberrysap

Tarwekiem

Tarwekiem is in vrijwel elke natuurwinkel verkrijgbaar en tegenwoordig zelfs ook in sommige supermarkten. Een van de voedingsstoffen die tarwekiem bevat is vitamine F.

Vitamine F staat ook wel voor linolzuur, een essentieel vetzuur die je lichaam kan helpen om verschillende functies in balans te houden. Zo reguleert het de leverfunctie en de assimilatie van vetten en suikers. Daarnaast kan het ook helpen om je bloeddruk te verlagen.

Het hoge gehalte B-vitamines dat tarwekiem bevat kan helpen om je zenuwimpulsen te verbeteren. Deze geweldige groep voedingsstoffen helpt om je zenuwstelsel en de neurotransmitters die angst kunnen verminderen te reguleren.

Probeer daarom eens om een eetlepel tarwekiem toe te voegen aan smoothies of een bakje yoghurt.

Kamille

Drink elke avond voor het slapengaan een kopje kamillethee. Je zult zelf zien hoeveel verbetering dit zal bieden voor je slaapkwaliteit. Een klacht die je vaak hoort bij mensen die last hebben van tinnitus, is dat het gesuis gedurende de nacht heftiger wordt.

Naast het aanpassen van je dieet en het opvolgen van het advies van je dokter, kan het om te voorkomen dat dit probleem alleen maar erger wordt ook helpen om ontspannende activiteiten op te pakken. Ga bijvoorbeeld onder de hete douche, schrijf je in voor yogalessen of probeer eens een paar rustige lichamelijke oefeningen te doen… Dit zal allemaal zeer behulpzaam zijn.

Je kunt dit soort dingen het beste twee uur voor het slapengaan doen. Vervolgens kun je na een lichte avondmaaltijd een kopje kamillethee drinken.

Kamillethee

Van alle natuurlijke drankjes die je kunt kiezen om oorsuizen tegen te gaan, is kamillethee zonder twijfel het meest effectief.

Als je last hebt van oorsuizen, maak dan eerst een afspraak bij je dokter. Volg het advies dat hij je geeft op en doe er zelf alles aan om een zo gezond mogelijke levensstijl te ontwikkelen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Piñeiro, E. (2009). La bromelina de la piña, nuevo complemento dietético. Fundación Erosky, 2.
 • Roberts, L. E., Eggermont, J. J., Caspary, D. M., Shore, S. E., Melcher, J. R., & Kaltenbach, J. A. (2010). Ringing Ears: The Neuroscience of Tinnitus. Journal of Neuroscience.
 • Langguth, B. (2011). A review of tinnitus symptoms beyond ‘ringing in the ears’: a call to action. Current Medical Research and Opinion.
 • Ramírez, C. (2016). Efectos Terapéuticos del Ajo (Allium Sativum). Salud y Administración3(8), 39–47.
 • Srivastava, J. K., Shankar, E., & Gupta, S. (2010). Chamomile: A herbal medicine of the past with a bright future (review). Molecular Medicine Reports.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.