Ga artritis tegen met cassave

Cassave is soortgelijk aan aardappelen, vandaar dat de twee groenten vaak verwisselbaar zijn in meerdere recepten. Cassave kan pijn, zwelling en stijfheid veroorzaakt door artritis helpen te verlichten.
Ga artritis tegen met cassave

Laatste update: 17 februari, 2019

Cassave, ook wel maniok, is een eetbare wortelknol en groeit vooral in gebieden als Amerika, Azië en Afrika. Tegenwoordig kun je cassave over de hele wereld verkrijgen.

In dit artikel leggen we uit waarom cassave meer is dan alleen een product met een interessante voedingswaarde – cassave kan namelijk ook zeer goed worden gebruikt om op natuurlijke wijze artritis tegen te gaan.

Over cassave

Deze groente ziet er op het eerste gezicht uit als een houten stok, maar groeit eigenlijk aan een struik en bevat een hoog gehalte complexe koolhydraten, waardoor het je lichaam kan voorzien van veel energie.

Vanwege de textuur, smaak en vergelijkbare voedingswaarde wordt cassave vaak vergeleken met aardappelen en zoete aardappelen. Je kunt de drie groenten dan ook vaak met elkaar verwisselen in bepaalde recepten.

Een bakje met cassave

Waarom kan cassave helpen artritis tegen te gaan?

Meerdere studies tonen aan dat cassave een bestanddeel bevat dat bekend staat als saponine. Dit bestanddeel is in staat de pijn die gepaard gaat met artritis te verlichten en de achteruitgang te vertragen.

Nog een voordeel van cassave is dat je geen risico loopt op bijwerkingen, zoals problemen met de spijsvertering, in tegenstelling tot het gebruik van conventionele medicijnen.

Het dagelijks eten van cassave kan de pijn, zwelling en stijfheid veroorzaakt door artritis helpen te verlichten.

Waarom zou je cassave moeten eten?

Cassave is buitengewoon populair in landen waar het makkelijk verkrijgbaar is. De wortelknol is ook veel goedkoper dan andere producten, waardoor het een vast onderdeel uitmaakt van het dagelijkse dieet van de mensen die in deze gebieden wonen.

Cassave staat vooral bekend om de de grote hoeveelheid energie die het vruchtvlees bevat, waardoor het ideaal is voor kinderen, volwassenen, atleten en mensen die zwaar lichamelijk werk doen.

Daarnaast is de groente makkelijk verteerbaar en kan het zelfs heilzaam zijn voor mensen die last hebben van spijsverteringsproblemen als maagzuur, maagzweren of gastritis.

Cassave

Hoe kun je cassave bereiden?

Je kunt cassave in maaltijden verwerken of innemen in de vorm van een supplement.

  • Als je ervoor kiest om een supplement in te nemen, doe dit dan drie maanden achtereenvolgend, waarna je drie maanden achtereenvolgend pauze neemt voordat je weer begint het supplement in te nemen. Je kunt cassavesupplementen ook innemen wanneer je last hebt van een acute aanval van artritis.
  • Kies je er liever voor om cassave te verwerken in je maaltijden, dan kun je dit doen door de wortelknol op dezelfde manier te bereiden als je zou doen met aardappelen. Voeg cassave toe aan je omelet, stoofpot, bak de knol op zichzelf in de oven, bak het in de pan als patat etc.

Cassave is niet alleen glutenvrij, maar wordt ook vaak gebruikt in recepten voor mensen die gediagnosticeerd zijn met coeliakie.

Cassavemeel kan worden gebruikt om brood en gebak te bakken, die dezelfde heerlijke smaak zullen hebben als wanneer je ze bakt met gewone bloem.

Cassavebroodjes

Ingrediënten

  • 1 ½ kop water (300 ml)
  • 1 kop extra vierge olijfolie
  • 3 eieren
  • 2 theelepels zeezout (10 g)
  • 200 g kaas
  • 500 g cassavemeel
  • Optioneel: knoflook, paprikapoeder, gemalen peper etc.

Bereiding

  • Verwarm de oven op 180 graden Celsius.
  • Mix vervolgens alle ingrediënten met elkaar tot je een glad, homogeen beslag hebt.
  • Verdeel daarna het beslag over de kuiltjes in een muffinpan, waarbij je de kuiltjes halfvol maakt. Vergeet niet om de kuiltjes van te voren eerst in te vetten met olie, zodat de broodjes niet blijven plakken. Je kunt ook siliconen bakvormpjes gebruiken. In dat geval heb je minder olie nodig.
  • Bak de broodjes 25 minuten op 180 graden onder in de oven, zodat ze makkelijker kunnen rijzen.
  • Eet ze wanneer ze nog warm zijn.

Nog meer heilzame producten

Gesneden uien

Onderstaande producten kunnen ook helpen om de symptomen van artritis tegen te gaan.

  • Kurkuma: Dit specerij is geweldig om ontsteking en pijn tegen te gaan.
  • Zout water: Dit water is rijk aan mineralen die botten en gewrichten sterker kunnen maken.
  • Broccoli: Deze groente gaat ontsteking en kanker tegen, is een antioxidant en bevordert genezing. Probeer broccoli zo kort mogelijk te koken, zodat het net zacht is, maar toch zijn groene kleur behoudt. Anders verliest de groente namelijk zijn heilzame eigenschappen.
  • Zoethout: Dit kruid is een soort natuurlijke cortisone, die je in staat stelt de bijwerkingen van conventionele medicijnen te vermijden.
  • Ui: Uien zijn ontstekingsremmend en verwijderen tegelijkertijd gifstoffen uit de nieren.
  • Knoflook: Knoflook heeft een geneeskrachtige werking op meerdere ziektes, waaronder ook artritis. De traditionele Tibetaanse behandeling met knoflook is een geweldige manier om knoflook te gebruiken om ziektes tegen te gaan. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alhambra-Expósito MR, Arjonilla-Sampedro ME, Molina-Puerta MJ, Tenorio-Jiménez C, Manzano-García G, Moreno-Moreno P, et al. Recomendaciones dietéticas en la artritis reumatoide. Revista Española de Nutrición Humana y Dietética 2013; 17 (4): 165-171. Available at: http://maxconn.renhyd.org/index.php/renhyd/article/view/28. Accessed 01/15, 2019.
  • Bernal LGB, González LVA, Lagunas LLM, Ramírez JR, Sandoval-Torres S. Caracterización física y nutricional de frutos de yuca (” Yucca mixtecana”). Agrociencia 2018; 52 (3): 347-359. Available at: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=6423183. Accessed 01/15, 2019.
  • Yadira Maribel Yumisaca Hidalgo. Determinación de la actividad antiinflamatoria de los flavonoides del extracto de la hoja de yuca (Manihot esculenta). Quito: Universidad Central de Ecuador; 2018. Available at: http://www.dspace.uce.edu.ec/handle/25000/16719. Accessed 01/15, 2019.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.