Etherische pijnboomolie om verkoudheid te verlichten
De meeste gevallen van verkoudheid kunnen thuis worden behandeld met wat basiszorg en rust. Echter, kun je natuurlijke alternatieven zoals etherische pijnboomolie proberen te versnellen het genezingsproces en helpen verlichten je symptomen sneller.
Je kunt profiteren van de eigenschappen van etherische pijnboomolie door zalven om op de huid aan te brengen of met aromatherapie. Door de vluchtige verbindingen die deze olie bevat vergemakkelijkt etherische pijnboomolie de ontlasting van de luchtwegen en helpt het om hoofdpijn te verlichten.
In feite wordt gedacht dat etherische pijnboomolie ook antivirale eigenschappen heeft die directer kunnen bijdragen aan de behandeling van je infectie. Er is echter meer bewijs nodig om deze effecten te bevestigen. Toch zullen we je binnenkort vertellen hoe je etherische pijnboomolie effectief kunt gebruiken.
Hoe etherische pijnboomolie kan verkoudheid helpen behandelen
Etherische pijnboomolie is een essentiële olie en net als vergelijkbare producten zoals eucalyptusolie, is het een krachtig decongestivum en slijmoplossend middel om verkoudheidssymptomen te helpen behandelen.
Etherische pijnboomolie is een product gewonnen uit de naalden van de Pinus sylvestris. Het is niet nieuw in de medische wereld en wordt zelfs in de farmaceutische sector gebruikt. De samenstelling is vergelijkbaar met die van tea tree olie en eucalyptusolie.
Vanwege het bovenstaande is het geen verrassing dat etherische pijnboomolie actieve ingrediënten heeft met antiseptische, antibacteriële en pijnstillende eigenschappen.
Dankzij de fenolen die het bevat, is het zelfs een uitstekende optie om sommige micro-organismen te bestrijden die het ontstaan van een verkoudheid beïnvloeden.
Inhaleren en op de huid aanbrengen kan helpen de verstopte neus en borst te verminderen. Bovendien maakt het je slijm vloeibaarder en stimuleert het de verwijdering van pathogene agentia. Zelfs als het geen wonderen doet tegen ademhalingsproblemen, kan het toch een goede bondgenoot zijn om je symptomen te verlichten.
Ontdek ook het volgende artikel:
De verschillen tussen verkoudheid en griep
Hoe gebruik je etherische pijnboomolie bij verkoudheid?
Er zijn veel manieren om te profiteren van de eigenschappen van etherische pijnboomolie voor de behandeling van verkoudheid. Inhalatie is echter een van de eenvoudigste en meest effectieve manieren. Dit kan door een paar druppels op een stuk katoen of een doek te doen, verdund met water.
Deze behandeling helpt je neusgaten schoon te maken, vooral als je een teveel aan slijm produceert. Het kan je ook helpen stress te verminderen om een herstellende slaap te bevorderen. Andere manieren om etherische pijnboomolie te gebruiken zijn onder meer:
- in een diffuser, om de lucht te zuiveren.
- verdund in een draag-olie, zoals kokosolie of olijfolie, om in te masseren met een massage.
- gemengd met een draag-olie om toe te voegen aan het badwater.
- in zeer kleine hoeveelheden toegevoegd aan een kom met heet water om de dampen in te ademen.
- toegepast door middel van een warm of heet kompres.
Een natuurlijke remedie met pijnboomolie om verkoudheidssymptomen te verlichten
Naast het gebruik van de eerder genoemde remedies, kun je ook een zelfgemaakte zalf maken met etherische pijnboomolie. Het plaatselijk aanbrengen van etherische pijnboomolie op de huid kan helpen om de congestie te verminderen, zodat je in slaap kunt vallen. Je kunt deze zalf op je borst, nek en voeten wrijven, vooral voordat je gaat slapen.Ingrediënten
- 3 eetlepels olijfolie (45 ml)
- 1/2 kopje kokosolie (100 ml)
- 3 eetlepels geraspte bijenwas (60 g)
- 10 druppels etherische pijnboomolie
- 10 druppels muntolie (optioneel)
Bereiding
- Giet om te beginnen de olijfolie en de kokosolie in een hittebestendige schaal.
- Verwarm vervolgens in een waterbad (au bain marie) of eventueel in de magnetron.
- Voeg de bijenwas en de etherische oliën toe wanneer de oliën combineren.
- Wacht een paar minuten totdat de ingrediënten volledig zijn gemengd.
- Als je een homogeen mengsel hebt, haal dan de pan met de schaal erop van het vuur.
- Giet vervolgens het mengsel in een glazen schaal die afgesloten kan worden en laat het stollen.
- Dek het ten slotte af en bewaar het op een donkere, koele plaats.
Hoe gebruik je het?
- Schep de zalf met de punt van je vinger uit de schaal en wrijf het op de borst, nek en voeten.
- Masseer het gebied een paar minuten totdat de zalf volledig is opgenomen.
- Bedek de ingesmeerde plekken indien dit mogelijk volledig met dekens en sokken.
- Herhaal deze stappen 3 dagen achter elkaar of totdat je je beter voelt.
Misschien vind je dit ook interessant:
Leer je eigen zelfgemaakte VapoRub te maken
Waarschuwingen over het gebruik van etherische pijnboomolie
Etherische pijnboomolie is, net als andere essentiële oliën, buitengewoon krachtig. Daarom mag je het nooit doorslikken. Je moet het ook niet in geconcentreerde vorm gebruiken, zonder het eerst te verdunnen. In pure staat kan het je huid, ogen en luchtwegen irriteren.
Draag-oliën zoals olie van kokos, avocado, olijf, amandel zijn de beste optie om dit type olie te verdunnen. Aangezien het product ernstige allergische reacties kan veroorzaken, moet je altijd eerst een gevoeligheidstest op je huid uitvoeren voordat je deze olie gebruikt.
De test bestaat uit het verdunnen van de olie met een draagolie. Wrijf vervolgens een klein beetje van de olie op je onderarm of een ander deel van de huid. Als je na een paar uur geen negatieve reactie op je huid hebt, is het veilig om te gebruiken. Ten slotte moet je de kwaliteit van de olie controleren. Verwar de etherische olie niet met essences.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Zeng, W. C., Zhang, Z., Gao, H., Jia, L. R., & He, Q. (2012). Chemical Composition, Antioxidant, and Antimicrobial Activities of Essential Oil from Pine Needle (Cedrus deodara). Journal of Food Science. https://doi.org/10.1111/j.1750-3841.2012.02767.x
- Satyal, P., Paudel, P., Raut, J., Deo, A., Dosoky, N. S., & Setzer, W. N. (2013). Volatile constituents of Pinus roxburghii from Nepal. Pharmacognosy Research. https://doi.org/10.4103/0974-8490.105650
- Koukos, P. K., Papadopoulou, K. I., Patiaka, D. T., & Papagiannopoulos, A. D. (2000). Chemical composition of essential oils from needles and twigs of Balkan pine (Pinus peuce Grisebach) grown in Northern Greece. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf991012a
- Raut, J. S., & Karuppayil, S. M. (2014). A status review on the medicinal properties of essential oils. Industrial Crops and Products. https://doi.org/10.1016/j.indcrop.2014.05.055
- Bakkali, F., Averbeck, S., Averbeck, D., & Idaomar, M. (2008). Biological effects of essential oils – A review. Food and Chemical Toxicology. https://doi.org/10.1016/j.fct.2007.09.106
- Shaaban, H. A. E., El-Ghorab, A. H., & Shibamoto, T. (2012). Bioactivity of essential oils and their volatile aroma components: Review. Journal of Essential Oil Research. https://doi.org/10.1080/10412905.2012.659528