Endolaserchirurgie voor spataderen: wat is het en wat zijn de voordelen?
Endolaserchirurgie is een procedure om het probleem van spataderen te behandelen. Hiervoor wordt een apparaat gebruikt, waarmee warmte wordt toegediend aan de binnenkant van de zieke aderen om ze af te sluiten.
Het zou effectief zijn , minimaal invasief, en er is geen ziekenhuisopname voor nodig. Bovendien zijn er geen risico’s en relatief weinig bijwerkingen. Hierna gaan we dieper in op deze techniek.
Spataderen: oorzaken en behandelingen
Spataderen zijn abnormale verwijdingen van de aderen. Hoewel ze meestal worden waargenomen in de benen, komen ze ook voor in andere delen van het lichaam. Er zijn zelfs vulvaire en zelfs slokdarmspataderen.
De oorzaak van dit probleem heeft te maken met de zwakte van de aderwanden en -kleppen, waardoor het bloed onregelmatig naar het hart stroomt. Zo worden de aderen vergroot en vervormd.
Op hun beurt zijn er verschillende risicofactoren die verband houden met het ontstaan van spataderen. Daaronder vinden we:
- Zwangerschap
- Overgewicht of obesitas
- Een zittende levensstijl
- Langdurig staan of zitten
- De bijwerking van anticonceptiemiddelen
- Hoe ouder je bent, hoe groter het risico
- Geslacht: volgens onderzoek (Engelse link) komt deze aandoening vaker voor bij vrouwen
- Genetische factoren, onder andere
Ondanks wat men misschien gelooft, hebben studies (Spaanse link) geen duidelijk verband vastgesteld tussen alcoholisme of roken en de aanwezigheid van spataderen.
We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Sclerotherapie voor spataderen: hoe wordt het uitgevoerd?
Endolaserchirurgie voor spataderen
Als het gaat om de behandeling van spataderen zijn er verschillende opties, van huismiddeltjes tot cosmetische procedures. In dit verband worden de volgende genoemd:
- Chirurgie (fleboextractie)
- Sclerotherapie
- Behandeling met ultrageluid
- Radiogolven
- Gebruik van steunkousen
- Groene klei
- Cayennepeper, onder andere
Daarnaast is er endolaserchirurgie voor spataderen. Dit is een procedure die bestaat uit het inbrengen van een diodelaser van 300 tot 600 micron in de ader.
Het effect van de endolaser ontstaat doordat het bloed de energie, zonder deze te veranderen, doorgeeft aan de aangrenzende structuren. Wanneer een temperatuur van 85 °C wordt bereikt, ontstaat een fotocoagulatie-effect in de ader, waardoor de ader geleidelijk wordt afgesloten en het probleem van spataderen definitief wordt opgelost.
Hoe wordt endolaserchirurgie voor spataderen uitgevoerd?
Wanneer de patiënt overweegt een endolaseroperatie te ondergaan voor de behandeling van spataderen, moet hij/zij naar het consult gaan om zijn algemene gezondheidstoestand te kennen. In het bijzonder moet hij/zij geëvalueerd worden door degene die de anesthesie zal verzorgen.
Er is geen voorafgaande voorbereiding nodig. De procedure (Spaanse link) volgt een reeks stappen, die hieronder worden beschreven:
- Het tekenen en markeren van de te behandelen aderen gebeurt met een dermografisch potlood, geleid door echografie.
- Plaatselijke verdoving: lidocaïne wordt op de prikplaats aangebracht en de patiënt wacht tot het inwerkt.
- Intumescence: het veneuze gebied wordt van de huid gescheiden door zoutoplossing in het onderhuidse weefsel te injecteren.
- Inbrengen van het hulpmiddel: er wordt een kleine dissectie uitgevoerd om de glasvezelkatheter te introduceren.
- Afgifte van energie: de laser wordt in de ader uitgestraald.
- De occlusie wordt gecontroleerd met Doppler-echografie.
Deze laatste stappen worden herhaald op de verschillende te behandelen aders. In sommige gevallen, vooral bij mensen met obesitas, wordt het punt waar de vezel zich bevindt vóór de emissie met een echo gecontroleerd op veiligheid.
De totale duur van de procedure is meestal minder dan een uur. Na een korte herstelperiode wordt de patiënt ontslagen en kan hij zijn dagelijkse activiteiten hervatten.
Vind je dit artikel interessant? Misschien wil je dit artikel ook lezen:
5 gezonde gewoonten om spataderen te verlichten
De voordelen van endolaserchirurgie
Endolaserchirurgie is zeer effectief bij de behandeling van onvoldoende veneuze sectoren en helpt bij de definitieve verwijdering van de behandelde spataderen . In de meeste gevallen is slechts één behandelsessie voldoende.
Zoals gezegd is dit een minimaal invasieve procedure, waarvoor geen ziekenhuisopname nodig is. Daarom worden er, in tegenstelling tot conventionele chirurgie, geen incisies of hechtingen gemaakt en wordt er geen verband aangebracht.
Bovendien is het herstel onmiddellijk. Het vereist geen rust en heeft ook geen invloed op de latere dagelijkse activiteiten van de patiënt, die meteen weer aan het werk kan.
Ten slotte verbetert de behandeling met endolaserchirurgie de hemodynamiek van de extremiteiten en helpt het mogelijke complicaties (Engelse link) te voorkomen die kunnen optreden als gevolg van spataderen, zoals zweren of tromboflebitis.
De risico’s en contra-indicaties van endolaserchirurgie
Dit is een niet-agressieve procedure en omdat ze onder verdoving wordt uitgevoerd, is ze pijnloos. In sommige gevallen, heel weinig, kan er echter sprake zijn van lichte gevoeligheid en van blauwe plekken, die na korte tijd verdwijnen.
Momenteel kan het worden toegepast op alle soorten spataderen, zelfs bij mensen die eerder een operatie voor dit probleem hebben ondergaan. Het wordt echter vooral aanbevolen als er sprake is van ostiale insufficiëntie van de ader saphenus (Spaanse link).
De endolaseroperatie brengt geen grote risico’s met zich mee, zolang ze wordt uitgevoerd door een professional met ervaring in het hanteren van deze techniek en ze onder de juiste omstandigheden wordt uitgevoerd.
Een probleem dat uitgebreide zorg vereist
Spataderen kunnen worden behandeld met verschillende procedures, die behoorlijk effectief zijn. Eenmaal afgesloten is de ader niet meer functioneel. Maar omdat het veneuze systeem zeer complex is, is het mogelijk dat zelfs na een operatie onvoorziene vertakkingen ontstaan.
In deze volgorde van ideeën moeten we ons realiseren dat de behandelingen de bestaande spataderen op dat moment elimineren. Maar vooral bij mensen met een aanleg voor deze aandoening kan het probleem op andere plaatsen – dat wil zeggen in aderen die niet waren aangetast – weer de kop opsteken.
Vandaar het belang van enerzijds opvolging na de ingreep; en anderzijds is het raadzaam enkele maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. Men beveelt onder andere aan om regelmatig te bewegen, gezond te eten, overgewicht te vermijden, steunkousen te dragen en strakke kleding te vermijden, evenals het dragen van schoenen met hoge hakken.