Sclerotherapie voor spataderen: hoe wordt het uitgevoerd?

In dit artikel wordt uitgelegd wat spatadersclerotherapie is en hoe het wordt uitgevoerd, evenals de mogelijke risico's en contra-indicaties. Lees hier alles over deze procedure!
Sclerotherapie voor spataderen: hoe wordt het uitgevoerd?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Geschreven door Rafael Victorino Muñoz

Laatste update: 26 maart, 2023

Sclerotherapie van spataderen is een procedure die artsen uitvoeren door een irriterend schuim in de aangetaste bloedvaten te spuiten. Het heeft als functie ze te helpen genezen en vervagen. Op deze manier kunnen deze zogenaamde “spataders” geminimaliseerd of geëlimineerd worden.

Men beschouwt dit als een eenvoudige, effectieve en snelle behandeling met een snel herstel. Resultaten zijn binnen enkele weken merkbaar, hoewel het soms langer duurt of meerdere sessies nodig zijn. In elk geval is het niet vrijgesteld van het veroorzaken van enkele bijwerkingen. Welke zijn dat? In het volgende artikel gaan we je alle details vertellen.

Wat is sclerotherapie van spataderen en waarom voert men deze behandeling uit?

Spataderen zijn uitpuilende aderen die zich meestal vooral in de benen bevinden. Ze kunnen echter ook op andere plaatsen van het lichaam verschijnen, zoals in de vulva. De oorzaken van hun verschijning houden verband met problemen met de bloedsomloop.

Behalve dat ze een esthetisch probleem vormen, veroorzaken ze symptomen als de volgende:

 • Jeuk
 • Pijn
 • Heet gevoel
 • Zwaarte en zwelling in de ledematen
 • Bij complicaties kunnen ze flebitis, stolsels, bloedingen en zweren veroorzaken.

Er zijn echter verschillende alternatieven voor de behandeling ervan, variërend van het gebruik van steunkousen en lichaamsbeweging, en veranderingen in het dieet, tot laserbehandelingen en radiofrequente ablatie (Spaanse link).

In deze volgorde van ideeën is een tegenwoordig veel toegepaste procedure sclerotherapie van spataderen. Bij deze procedure wordt een scleroserend schuim ingespoten om de genezing van de bloedvaten te bevorderen, zodat ze zich sluiten.

Deze techniek kunnen artsen gebruiken om kleine spataderen te behandelen die geen grote problemen veroorzaken. Het kan zelfs worden toegepast op aders die terugkomen na een spataderstripprocedure (Spaanse link) of als aanvulling op zo’n chirurgische procedure.

Hoewel het meestal wordt gedaan voor cosmetische doeleinden, kan het ook helpen om sommige gerelateerde symptomen te verbeteren, waaronder zwelling, branderigheid, pijn en kramp.

We denken dat je misschien ook geïnteresseerd bent om dit artikel te lezen:
Endolaser Chirurgie voor Spataderen: Wat is het en wat zijn de voordelen?

Hoe voert men sclerotherapie van spataderen uit?

Sclerotherapie
Door middel van sclerotherapie is het doel om de genezing van de bloedvaten te stimuleren, zodat ze zich sluiten.

Hoewel dit een relatief eenvoudige behandeling is waarvoor geen ziekenhuisopname nodig is, moet er voor sclerotherapie van spataderen een voorafgaande voorbereiding zijn, evenals enige nazorg. Hieronder leren we over het hele proces.

Voorbereiding

Voor de procedure moet de arts een lichamelijk onderzoek uitvoeren om de te behandelen aderen bijzonder te bekijken. Het is ook nodig om te weten of er onderliggende pathologieën van de bloedvaten zijn, spataderbehandelingen die de persoon eerder heeft ondergaan, evenals de resultaten daarvan.

In de medische voorgeschiedenis wordt rekening gehouden met het volgende:

 • Een geschiedenis van hartaandoeningen.
 • Een voorgeschiedenis van allergie.
 • Farmacologische behandelingen (vooral het gebruik van antistollingsmiddelen).
 • Consumptie van supplementen (vooral ijzer).

Tot de uitgevoerde tests behoren beeldvormende onderzoeken en echografie, om de toestand van de aderen te kennen.

Andere aanbevelingen zijn: de dag ervoor niet scheren, geen lotions of andere producten aanbrengen, en losse kleding dragen. Het is zelfs het beste om een korte broek te dragen om wrijven over de benen te voorkomen.

Hoe ziet de procedure eruit?

Sclerotherapie van spataderen kan poliklinisch gebeuren in de dokterspraktijk of in een kliniek, maar vereist geen ziekenhuisopname.

Het is niet erg pijnlijk. Er is geen verdoving nodig, tenzij er sprake is van gevoeligheid. Er zijn echter sommige scleroserende oplossingen die lidocaïne bevatten. De procedure verloopt als volgt:

 • De persoon moet blijven liggen.
 • Het te behandelen been moet hoog gelegd worden.
 • Het gebied moet worden gedesinfecteerd met alcohol.
 • De scleroserende oplossing wordt met een fijne naald in de spatader gespoten.
 • Vervolgens wordt druk uitgeoefend om te voorkomen dat het bloed terugstroomt als de persoon opstaat. Hiervoor kan men ook een kompres plaatsen.

Het aantal injecties, evenals de totale duur, hangt af van het aantal en de grootte van de aderen. Gemiddeld duurt de procedure minder dan een uur.

Nazorg

Als de injecties klaar zijn, moet je opstaan en een beetje rondlopen om te voorkomen dat zich stolsels vormen. Je kunt dan dezelfde dag je normale activiteiten hervatten (maar bij voorkeur niet autorijden).

Andere suggesties zijn de volgende:

 • Smeer geen lotion op de benen, zeker niet als er alcohol in zit.
 • Draag enkele dagen steunkousen; in sommige gevallen tot 15 dagen.
 • Vermijd lichaamsbeweging gedurende de eerste weken na de ingreep; daarna kun je beginnen, maar met mate.
 • Stel je benen tijdens de herstelperiode niet bloot aan de zon om het ontstaan van vlekken te voorkomen.

Het is aan te bevelen om een maand na de procedure je arts te bezoeken om de resultaten te evalueren en te bepalen of meer sessies nodig zijn. Voor dat laatste is het echter raadzaam nog een paar weken te wachten.

De resultaten en voordelen

De oplossing die de arts inspuit blokkeert de bloedstroom, waardoor de behandelde aderen in littekenweefsel veranderen en vervolgens verdwijnen. De uiteindelijke resultaten kunnen drie tot zes weken duren, hoewel grotere aderen na vier maanden kunnen verdwijnen. In sommige gevallen zijn meer sessies nodig.

Over het algemeen reageren de behandelde aderen op de behandeling en komen ze niet meer terug; hoewel het mogelijk is dat er andere spataderen ontstaan die er eerder niet waren, afhankelijk van factoren die samenhangen (Spaanse link) met de levensstijl en aanleg van de persoon.

Een ander voordeel van deze behandeling is dat ze minimaal invasief is. En omdat er geen ziekenhuisopname voor nodig is, is het herstel sneller, evenals de terugkeer naar activiteiten. Bovendien is het minder duur dan een operatie.

Wat betreft de effectiviteit laat een meta-analyse (Engelse link) zien dat in ongeveer 78% van de gevallen positieve resultaten worden waargenomen. Het kan zelfs helpen om sommige symptomen te verminderen en het uiterlijk van de omliggende huid te verbeteren. Het is echter mogelijk dat meer dan 20% van de mensen geen verbetering opmerkt.

Een overzicht van studies (Spaanse link) detailleert dat sclerotherapie onvoldoende is vergeleken met andere ingrepen of behandelingen voor spataderen. Daarom is er geen volledige zekerheid over de veiligheid en werkzaamheid ervan. Verder onderzoek is nodig.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Smoothies om spataderen te verminderen

De mogelijke risico’s en bijwerkingen

Dokter onderzoekt spataderen
Sclerotherapie blijkt in 78% van de gevallen spataderen aanzienlijk te verminderen.

 

Het injecteren van de scleroserende oplossing kan voor sommige mensen pijnlijk zijn en een stekend of krampend gevoel veroorzaken. Er zijn ook andere tijdelijke bijwerkingen, zoals:

 • Roodheid en blauwe plekken in het gebied
 • Blauwe plekken of kleine zweertjes
 • Verduisterde huid of vlekken
 • Bultjes of zwelling
 • Rode vaatjes
 • Bloedstolsels
 • Allergische reactie

Dergelijke effecten zouden na korte tijd moeten verdwijnen; maar als ze aanhouden, is een bezoek aan de arts nodig om een behandeling te bepalen, die pijnstillers, ontstekingsremmers, antihistaminica en drainage kan omvatten.

Wat complicaties betreft, is het risico van infectie niet uitgesloten. Het kan ook zijn dat een stolsel in een ader terechtkomt; als dat zo is, is er kans op diep-veneuze trombose (Spaanse link). In elk geval is dit zeldzaam.

Andere mogelijke complicaties zijn het ontstaan van zweren of het afsterven van het omringende weefsel (huidnecrose). Dit laatste kan gebeuren als de scleroserende vloeistof uit een ader lekt, door verkeerde handelingen of als de aderwand verzwakt is.

Wanneer is sclerotherapie gecontra-indiceerd? sclerotherapie?

Sclerotherapie van spataderen is een behandeling die in bepaalde gevallen niet mag worden toegepast. Bijvoorbeeld als de vrouw zwanger is of borstvoeding geeft. Het is namelijk niet bekend of het afwijkingen bij de foetus of schade aan de zogende baby veroorzaakt.

Het wordt ook afgeraden voor mensen die allergisch zijn voor sclerosanten, last hebben van stolsels, of een geschiedenis van trombose hebben. In elk geval moet men het met de arts bespreken om andere behandelingsmogelijkheden te evalueren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Van den Bos R, et al. Endovenous therapies of lower extremity varicosities: A meta-analysis. Journal of Vascular Surgery. 2009; 49(1): 230–239.
 • De Ávila Oliveira R, Riera R, Vasconcelos V, Baptista-Silva JC. Injection sclerotherapy for varicose veins. Cochrane Database Syst Rev. 2021;12(12): doi 10.1002/14651858.CD001732.pub3.
 • Álvez M, Cabillón J. Ablación endovenosa por radiofrecuencia para el tratamiento de las várices. Salud Mil. 2020; 39(2): 38-7. Disponible en: https://revistasaludmilitar.uy/ojs/index.php/Rsm/article/view/108
 • Vaquero Puerta C, Del Río L, de Marino P. Tratamiento quirúrgico de las varices. Anales de la Real Academia de Medicina y Cirugía de Valladolid. 2015; 52: 33-46.
 • Ahumada M, Vioque J. Prevalencia de varices en adultos y factores asociados. Medicina Clínica. 2004; 123(17): 647-651
 • Weinmann E, Salzman E. Trombosis venosa profunda. Rev cubana med. 1996;  35(2): 118-135.
 • E. Rabe, Et al., (2020). Sclerotherapy in the treatment of varicose veins. S2k guideline of the Deutsche Gesellschaft für Phlebologie (DGP)… Disponible en: https://link.springer.com/article/10.1007/s00105-020-04705-0
 • Oliveria A, Et al., (2021). Tratamiento con escleroterapia para las varices. Disponible en: https://www.cochrane.org/es/CD001732/PVD_tratamiento-con-escleroterapia-para-las-varices

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.