Tips om emotionele leegheid tegen te gaan
Er zijn maar weinig aandoeningen zo verlammend als leven met emotionele leegheid. Hoewel een ‘vacuüm’ meestal verwijst naar een afwezigheid van iets, verwijst het in psychologische termen naar lijden, ongemak en immens verdriet.
Emotionele leegheid wordt meestal omschreven in termen van relatieproblemen, maar gaat eigenlijk veel verder dan dat. Persoonlijke frustraties, pijn uit de jeugd, mislukking of zelfs stress en angst kunnen onder meer deze onaangename staat veroorzaken. Het is een mate van emotionele ontevredenheid die iemand volledig kan loskoppelen van zijn innerlijke zelf.
In dit artikel delen we daarom vijf manieren waarop je deze band met je innerlijke zelf weer kunt herstellen. Hoe steviger je de persoon die je werkelijk bent omhelst, hoe makkelijker het voor je zal zijn om die emotionele leegheid te genezen.
Wij moedigen je aan om deze tips eens in de praktijk te brengen. Het zal je tijd meer dan waard zijn.
1. Wees niet langer bang voor eenzaamheid
Een emotioneel vacuüm heeft een hoop te maken met gevoelens van eenzaamheid. In de meeste gevallen is dit hetgeen mensen zo veel pijn doet, bijvoorbeeld het gevoel alleen te zijn, onbegrepen of zelfs misplaatst.
Dit zijn een paar voorbeelden van dit nauwe verband tussen eenzaamheid en emotionele leegheid:
- Je hebt een relatie, maar je partner bezorgt je een diepgaand gevoel van eenzaamheid, onbegrip en ongelukkigheid.
- Het gevoel dat je steun krijgt van de mensen om je heen heb je niet.
- Je hebt nooit een hechte of gelukkige band gehad met je ouders of andere familieleden.
Al deze persoonlijke dynamica kunnen een ontevreden en eenzaam gevoel veroorzaken, samen met het gevoel verdwaald te zijn.
- Een manier om deze pijn te genezen, is echter door weer in contact te komen met je innerlijke zelf.
- Leer te begrijpen dat je zelf de liefde van je leven bent en dat je zelf altijd je eigen beste gezelschap zou moeten zijn. Niemand heeft meer recht op het respect, de aandacht, de zorg en de genegenheid die schuilgaan in je eigen hart.
- Leer te begrijpen dat als je niet leert te genieten van je eigen eenzaamheid, je hetgeen er ontbreekt zult gaan zoeken bij anderen.
2. Laat de dingen die jou pijn doen los om emotionele leegheid te genezen
- We zeggen het nogmaals: een emotioneel ‘vacuüm’, houdt niet de afwezigheid van iets in. Het is een wond die nog niet genezen is, een gewicht dat jou verstikt, een brandend litteken.
- Begrijp dat er niets aan je ontbreekt dat je niet al hebt. Jij bent namelijk een volledig persoon die over alle benodigdheden beschikt om zijn eigen welzijn na te streven.
- Het enige wat je moet doen, is leren om beter in contact te komen met jezelf en om dat te kunnen bereiken, moet je leren om naar jezelf te luisteren.
- Identificeer waar je last van hebt, wat jou pijn doet en ook wat jou ongelukkig maakt.
- Word je bewust van de dingen die je niet leuk vindt aan jezelf (je onzekerheden, angsten, obsessies…).
In contact komen met die duistere delen van je innerlijke zelf, zal de eerste stap zijn. Laat de dingen los die jou pijn doen en die emotionele leegte veroorzaken.
Lees ook: Leer naar je lichaam te luisteren
3. Zet dat mentale lawaai uit
Jouw innerlijke zelf wordt omringd door een dens en complex mentaal lawaai dat jou ervan weerhoudt vrij te zijn. Er ontstaat een muur om jouw vrijheid en ware essentie.
- Dat mentale lawaai bestaat uit ‘ik kan het niet’ en ‘ik zou niet durven’ of ‘als ik dit doe, dan stel ik zo veel mensen teleur’…
- Zet dat aanhoudende lawaai dat voortkomt uit de moerassen en doorns in jou, uit. Word je eigen voornaamste prioriteit en herover je vrijheid, laat jezelf vollopen met zelfvertrouwen en breng licht en zekerheid naar dat emotionele vacuüm.
4. Je hebt niemand nodig om bloemen voor je eigen ziel te planten
We wachten ons halve leven op iemand die onze leegte kan opvullen. We willen immers dat iemand bloemen komt brengen aan onze ziel en ons bij de hand pakt en ons leidt naar geluk en vervulling.
Dit romantische beeld klopt echter niet en is zelfs niet eens gezond. Niemand is verplicht om jou het gevoel te geven dat je voldaan bent of om je te redden van jezelf. Jij bent degene die jezelf moet redden, die voor jezelf moet zorgen.
Het beste wat je kunt doen, is iedere dag bouwen aan je eigen geluk. Plant een tuin in je eigen ziel en word de persoon die je wilt zijn. Dit is de manier waarop je dat emotionele vacuüm kunt voorkomen.
5. Zorg voor je lichamelijke welzijn
Je weet al dat je moet zorgen voor je gedachten en houding. Een positieve, realistische en dappere manier van denken is de beste strategie om dat emotionele vacuüm te genezen.
Naast het verzorgen van je geest, is het echter ook belangrijk om te zorgen voor je gezondheid, je lichaam en je hart. Kijk daarom eens naar de volgende tips:
- Slaap minstens acht uur per dag.
- Houd dagelijks hetzelfde eet- en rustschema aan.
- Drink voldoende water.
- Zorg ervoor dat je dagelijks dertig minuten wandelt.
- Beoefen ontspanningstechnieken, zoals yoga of wandelen.
- Eet vers groente en fruit.
- Begin elke dag met een glas warm water en citroen.
- Sla nooit een ontbijt over.
- Eet kleinere porties, maar zorg ervoor dat je vijf maaltijden per dag consumeert.
Leef in het huidige moment, geniet van elke maaltijd, elke wandeling. Wees niet geobsedeerd over gisteren of bang voor de toekomst. Dit moment is het enige dat ertoe doet, het enige dat bestaat.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
-
Sha’ked, A., & Rokach, A. (2014). Loss and Loneliness in Close Relationships. Psychology Journal, 11(1).
-
Christie, D. E. (2006). The work of loneliness: Solitude, emptiness, and compassion. Anglican theological review.
-
Fogarty, T. F. (2000). On emptiness and closeness. Journal of Pastoral Counseling, 35(5).