Elke sterke persoon heeft een verhaal

Mensen zijn vaak sterker dan ze denken. Vergeet niet dat je op deze aarde gekomen bent om sterk te zijn en uitdagingen aan te gaan met kracht, moed en de onmisbare steunpilaar die ons keer op keer helpt het leven te confronteren: veerkracht.
Elke sterke persoon heeft een verhaal

Laatste update: 19 februari, 2019

Er wordt gezegd dat je pas werkelijk leeft wanneer het leven je een klap uitdeelt of wanneer je hebt moeten leren om een sterke persoon te zijn. Tegenslag is een krachtige bron van kennis.

Het is echter belangrijk om te weten dat geluk en momenten van welzijn tijden zijn waarin we bereid zijn meer te leren. Gedurende deze tijden ontdekken we welke factoren precies laten zien wie we werkelijk zijn. Bovendien ontdekken we welke dingen het waard zijn om voor te vechten.

Dat gezegd hebbende, blijft één ding duidelijk en dat is dat iedereen geleid wordt door een routekaart van ervaringen. We dragen allemaal onze eigen bagage bij ons, die anderen niet kunnen zien, maar die er toch echt is. Deze bagage zit vol duistere momenten, lichte momenten en tranen.

Dit is een last die we altijd op onze schouders zullen dragen. Deze last maakt ons echter een sterke persoon en wijs, ook al weten we dat wijsheid soms nu eenmaal gepaard gaat met pijn. In dit artikel nodigen we je uit om hier even over na te denken en te ontdekken waarom elke sterke persoon een verhaal heeft.

Je bent geboren om een sterke persoon te zijn: kom erachter waarom

Dit is misschien moeilijk om te geloven, maar als mensen zijn we over het algemeen veel sterker dan we lijken. De reden hiervoor is heel simpel: onze hersenen zijn geprogrammeerd om te overleven. Onze genetische code voorziet ons van de aanleg om te leren van tegenslag.

Op een bepaalde manier verklaart dit waarom het zo moeilijk is om gelukkig te zijn. Voor onze hersenen is gelukkig zijn gewoon niet nuttig. En toch is het de staat van zijn waar we allemaal naar verlangen en die we allemaal hopen te bereiken.

Het geheim van een sterke persoon om te overleven, is om in staat te zijn om te reageren op gevaar, bedreigingen of verlies. Geluk kan alleen worden bereikt wanneer we in staat zijn om de storm te verslaan. Door de hele geschiedenis zijn mensen er in geslaagd vooruit te komen, door obstakels en moeilijkheden uit de weg te ruimen en te overwinnen.

In essentie is dit de kennis die er werkelijk toedoet. Dit is namelijk de kennis die ons in staat stelt een werkelijk gevoel van welzijn te bereiken. We worden sterker geboren dan we denken. Vaak zijn we ons hier echter helemaal niet van bewust.

Bloem in Fles

Jouw persoonlijke verhaal: het omhulsel van een traumatische jeugd

Achter elke (sterke) persoon gaat meestal één of twee traumatische gebeurtenissen schuil. Dit kunnen verliezen zijn, emotionele verslagenheid, ontgoocheling of een schending van ons zijn.

  • Als we dit soort dingen mee hebben moeten maken tijdens onze jeugd, dan zullen deze ervaringen altijd bij ons blijven.
  • Een kind beschikt namelijk niet over de juiste psychologische hulpmiddelen die nodig zijn om tegenslag te overwinnen en dit zorgt ervoor dat dit soort ervaringen ernstige gevolgen hebben voor de ontwikkeling van een kind. Dit soort ervaringen kunnen dan zelfs de persoonlijkheid van dit kind beïnvloeden.
  • Neuroloog en psychiater Boris Cyrulnik legt echter uit dat een traumatische jeugd niet per se hoeft te betekenen dat de rest van ons leven ook traumatisch zal zijn. We moeten een manier vinden om dit soort gebeurtenissen onder ogen te komen.
  • We kunnen eroverheen komen. Dit kind moet kunnen rekenen op steun en hulp van buitenaf. Met deze steun en hulp zal dit kind namelijk de wereld vanuit een ander perspectief bekijken, met zekerheid en vertrouwen.
  • We vergeten de pijn niet, we leren er alleen mee te leven. Dit is iets wat we moeten zien te onthouden.

We verdienen allemaal liefde. We verdienen het allemaal om weer gelukkig te zijn.

De veerkracht en kracht die je in je hebt

Het woord veerkracht kan gebruikt worden om een bepaalde lichamelijke eigenschap te omschrijven. Het verwijst naar materialen die veranderen of in staat zijn terug te gaan naar hun oorspronkelijke vorm, zelfs nadat er destructieve krachten op zijn toegepast.

Binnen de psychologie verwijst veerkracht niet helemaal naar hetzelfde. Wanneer we als mensen een persoonlijk trauma meemaken, zullen we daarna nooit meer zo zijn als voorheen.

  • ‘Niet hetzelfde zijn’ betekent echter niet dat we niet meer in staat zijn om gelukkig of evenwichtig te zijn.
  • Iemand die anders is dan voorheen, is ook sterker dan voorheen.
  • Binnen de psychologie verwijst veerkracht naar dit proces. Onze hersenen zijn geprogrammeerd om tegenslag te overwinnen.
  • We willen vooruit komen. We willen leven en leren van angst en moeilijkheden, zodat we verder kunnen komen.

Maar waarom lukt dit dan niet altijd? Dit kan aan de hand van drie factoren worden verklaard:

  1. Onze opvoeding en onze genen.
  2. De sociale context waar we in leven.
  3. We beschikken niet over de juiste psychologische strategieën.

We ontwikkelen veerkracht

Sommige mensen weten van nature hoe ze moeilijkheden in het leven onder ogen moeten komen. Misschien waren hun ouders in staat het perfecte voorbeeld te geven of misschien weten deze mensen van nature gewoon hoe ze bepaalde dingen milder moeten bekijken.

Bloem

Gelukkig geldt voor alle anderen dat veerkracht ook ontwikkeld kan worden. Zo zijn er drie zinnen die je dagelijks tegen je zelf kunt zeggen om kracht te ontwikkelen. Deze zinnen zijn echt heel behulpzaam:

  • Ik ben in staat om moeilijkheden te overwinnen, heb waarden, zelfvertrouwen, gedraag me goed en er zijn genoeg mensen die van mij houden.
  • Ik ben iemand die gelooft in hoop en die vertrouwen heeft in zichzelf.
  • Problemen oplossen, communiceren, mezelf verdedigen, goede relaties opbouwen en vechten voor mijn eigen geluk, is wat mij omschrijft.

Dit zijn drie simpele gedachten die je kunnen helpen om je eigen hersenen opnieuw te vormen, zodat je bepaalde deugden kunt ontwikkelen. Dit zijn deugden als kracht, moed en de onmisbare steunpilaar die ons door het leven helpt te gaan: veerkracht.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Folke, C., Carpenter, S. R., Walker, B., Scheffer, M., Chapin, T., & Rockström, J. (2010). Resilience thinking: Integrating resilience, adaptability and transformability. Ecology and Society. https://doi.org/10.5751/ES-03610-150420
  • Følling, I. S., Solbjør, M., & Helvik, A. S. (2015). Previous experiences and emotional baggage as barriers to lifestyle change – A qualitative study of Norwegian Healthy Life Centre participants Service organization, utilization, and delivery of care. BMC Family Practice. https://doi.org/10.1186/s12875-015-0292-z
  • Easterlin, R. A. (2003). Explaining happiness. Proceedings of the National Academy of Sciences. https://doi.org/10.1073/pnas.1633144100
  • Briere, J., Kaltman, S., & Green, B. L. (2008). Accumulated childhood trauma and symptom complexity. Journal of Traumatic Stress. https://doi.org/10.1002/jts.20317

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.