Elke ochtend granola eten: 12 verrassende voordelen

Granola biedt ons een grote hoeveelheid nuttige voedingsstoffen die ervoor zorgen dat we een verzadigd gevoel hebben. Bovendien houdt het dankzij de vezelvoorziening de darmfunctie in evenwicht en voorkomt het constipatie.
Elke ochtend granola eten: 12 verrassende voordelen
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 28 april, 2019

Granola eten tijdens het ontbijt wordt steeds gebruikelijker. Het is niet alleen populair omdat het heerlijk is, maar ook omdat het één van de meest gezonde, voedzame en energieke ontbijten is die je ooit kunt eten.

Het is goed voor iedereen, want het zit vol met vele gezondheidsvoordelen. In het artikel vandaag leer je waarom granola eten tijdens het ontbijt een must is om de hele dag een energiek gevoel te hebben.

Granola eten tijdens het ontbijt is de beste manier om de dag te beginnen

Granola is een geweldig voedingsmiddel dankzij het feit dat het qua voedingswaarde compact is. Het is rijk aan onder andere:

 • langzaam vrijkomende koolhydraten
 • eiwitten 
 • vezels 
 • gezonde vetten

Dat is precies de reden waarom regelmatig granola eten de volgende gezondheidsvoordelen biedt.

1. Energie

Granola en energie

Granola is geweldig voor het bestrijden van vermoeidheid en stress. Het is goed voor het herstellen van je kracht, omdat het je een boost van energie geeft. Ook is het geweldig voor personen met medische aandoeningen, zoals fibromyalgie of chronische vermoeidheid.

2. Stoppen met continu snacken

Het is een voedingsmiddel dat erg goed vult en de bloedsuikerspiegel in evenwicht brengt. Granola is dus uitstekend geschikt voor personen die ‘s morgens geen honger willen lijden of voor personen die een dieet voor gewichtsverlies volgen.

3. Gezonde bloedresultaten

Bloedtesten

Suikervrije granola eten helpt op natuurlijke wijze bij het reguleren van een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte.

4. Gezonde darm

Granola helpt bij een gezonde spijsvertering, voorkomt constipatie en andere spijsverteringsproblemen door het hoge vezelgehalte. Vergeet echter niet om veel water te drinken gedurende de dag, om zodoende je lichaam te helpen de vezels te verteren.

5. De zenuwen kalmeren

Nerveus

Haver, zaden en noten zijn erg geschikt voor het in evenwicht brengen van het zenuwstelsel. Zodoende kan het helpen om de effecten van bepaalde problemen te verminderen zoals:

 • angst
 • nervositeit
 • stress 
 • depressie

6. Versterken van je immuunsysteem

Als je dagelijks granola eet kan het helpen om je verdediging te versterken, vooral tijdens:

 • seizoenswisselingen
 • stressvolle periodes
 • wanneer je je kwetsbaar voelt

Op dezelfde manier versterkt het op natuurlijke wijze je immuunsysteem, dat je op zijn beurt beschermt tegen ziekteverwekkers zonder dat je supplementen of medicijnen hoeft te gebruiken.

7. Jonge en gezonde hersenen

Hersenfunctie

De grote verscheidenheid aan voedingsstoffen van granola, waaronder antioxidanten, spelen een belangrijke rol bij het tegengaan van het na verloop van tijd vertragen van de hersenfuncties. Zodoende kan je onder andere voorkomen dat er geheugen- of concentratiestoornissen ontstaan.

8. Schoonheidsvoeding

Voeding heeft een grote invloed op schoonheid. Als je voldoende vitaminen en mineralen eet, kun je mooi en gezond haar, huid en nagels krijgen. Bij een gebrek aan voedingsstoffen, begin je haaruitval, eczeem, etc. op te merken. Granola is het perfecte multivitaminesupplement.

9. Gezonde lever

Lever

De lever is het orgaan dat het meeste beïnvloed wordt door:

 • een slecht dieet
 • vervuiling
 • negatieve emoties

Om die reden kan dit orgaan profiteren van bepaalde aminozuurrijke voedingsmiddelen, zoals granola. Deze voedingsstoffen helpen de lever bij de productie van lecithine, wat het lichaam ondersteunt bij het zuiveren van giftige stoffen.

10. Activeert schildklieren

Haver is rijk aan mineralen, waaronder jodium. Jodium kan de schildklier activeren, die belangrijk is voor de natuurlijke preventie en behandeling van hypothyreoïdie. Door het eten van granola kan je een verbetering van veel symptomen van hypothyreoïdie opmerken zoals:

 • vermoeidheid
 • haaruitval
 • gewichtstoename

11. Sterke botten

Botten

Granola levert veel calcium, vooral als je het mengt met sesamzaad en amandelen. Deze combinatie maakt het het perfecte recept voor het versterken van botten en tanden, wat osteoporose voorkomt. Het is dus geweldig voor personen die geen zuivelproducten consumeren.

12. Een voedingsmiddel voor iedereen

Het beste aan granola is dat het geweldig is voor iedereen:

 • oud en jong
 • sporters
 • zwangere of borstvoeding gevende vrouwen
 • et cetera

Als je je eigen granola bereidt, zorg er dan voor dat het suiker-, gluten- of zuivelvrij is als je een intolerantie hebt of een specifiek dieet volgt.

Hoewel het een zeer voedzaam voedingsmiddel is, is het in gematigde porties ook geschikt voor personen die een dieet voor gewichtsverlies volgen. Dit is dankzij het hoge vezelgehalte en de mogelijkheid om suiker te helpen reguleren. Personen met ondergewicht kunnen ook gebruik maken van granola om aan te komen, terwijl ze tegelijkertijd gezond eten.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Fernández Morales, I., Aguilar Vilas, M. V., Mateos Vega, C. J., & Martínez Para, M. C. (2008). Relación entre la calidad del desayuno y el rendimiento académico en adolescentes de Guadalajara (Castilla-La Mancha). Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.1109/JLT.2015.2504460.
 • Vera. (2008). Cereales, Legumbres, Leguminosas y Productos Proteínicos Vegetales. Organización de las Naciones Unidas para la Alimentaciòn y la Agricultura. https://doi.org/10.3109/16066359.2014.987760.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.