Effecten van het gebruik van zwarte zilverkaars

Zwarte zilverkaars kan helpen de symptomen van de menopauze verlichten, de vruchtbaarheid verhogen en verschillende gynaecologische problemen behandelen. Ontdek in dit artikel meer van de voordelen en de mogelijke nadelige effecten!
Effecten van het gebruik van zwarte zilverkaars

Geschreven door Daniela Andarcia

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag gaan we het over de kenmerken, voorzorgsmaatregelen en gebruik van zwarte zilverkaars hebben. Zwarte zilverkaars of Actaea racemosa is een plant met grote bladeren en hoge trossen witte bloemen afkomstig uit Noord-Amerika. Zowel de bloemen als de wortels werden door de Indianen bij de behandeling van gynaecologische, nier- en zelfs mentale problemen gebruikt.

Tegenwoordig dient Actaea racemosa als een actief ingrediënt in supplementen die verband houden met de gezondheid van vrouwen. Het wordt met name gebruikt voor producten die de symptomen van de menopauze verlichten, de vruchtbaarheid verhogen en de hormonale balans in evenwicht brengen. Lees in dit artikel alles wat je over deze plant moet weten!

Gebruik en mogelijke gezondheidsvoordelen van zwarte zilverkaars

Zoals we eerder vermeldden, hebben de meeste voordelen en toepassingen van deze plant met de gezondheid van vrouwen te maken. Laten we in detail bekijken hoe het kan helpen, evenals de andere voordelen die aan deze plant worden toegeschreven.

1. Symptomen van de menopauze verlichten

Vrouw met een opvlieger

De meeste vrouwen gebruiken zwarte zilverkaars om symptomen van de menopauze zoals vermoeidheid, opvliegers, zweten, slapeloosheid, stemmingswisselingen en dergelijke te bestrijden.

Een onderzoek onder 80 vrouwen in de menopauze met opvliegers toonde aan (Engelse link) dat vrouwen die gedurende 8 weken 20 milligram per dag consumeerden, een afname van het aantal en van de ernst van opvliegers ervoeren.

Hoewel andere onderzoeken deze effecten ondersteunen, hebben we echter nog meer onderzoek nodig om zwarte zilverkaars als een verlichtend middel voor symptomen van de menopauze te legitimeren.

2. De vruchtbaarheid verhogen

Hoewel het waar is dat veel verkopers van dit supplement beweren dat het de vruchtbaarheid kan verbeteren, is het wetenschappelijk bewijs schaars. Volgens onderzoek in Reproductive BioMedicine Online and Gynecological Endocrinology (Engelse link) verhoogt zwarte zilverkaars de effectiviteit van clomifeen.

Dit medicijn is nuttig bij de behandeling van onvruchtbaarheid bij vrouwen met ovulatieproblemen, waardoor hun kansen om zwanger te worden uiteindelijk groter worden.

Studies toonden ook een verbetering van de zwangerschaps- en ovulatiepercentages aan bij vrouwen met onvruchtbaarheid die zwarte zilverkaars en clomifeensupplementen gebruikten. Meer onderzoek naar deze effecten is echter nog nodig.

3. Behandeling van verschillende gynaecologische problemen

Van deze geneeskrachtige plant is ook bekend dat het andere kwalen kan helpen behandelen die vrouwen treffen. Een aantal van deze kwalen en aandoeningen zijn onder andere:

 • Polycysteus ovariumsyndroom (PCOS): volgens een onderzoek in Gynecological Endocrinology (Engelse link) kunnen supplementen van zwarte zilverkaars bij een vrouw met PCOS die clomifeen gebruikt de kans vergroten om zwanger te worden.
 • Op dezelfde manier ontdekte onderzoek in het European Journal of Obstetrics Gynecology and Reproductive Biology (Engelse link) dat deze supplementen de cycli van vrouwen met PCOS reguleren.
 • Fibromen: een onderzoek onder 244 vrouwen in de menopauze toonde aan (Engelse link) dat dagelijkse suppletie met 40 milligram van zwarte zilverkaars de grootte van baarmoederfibromen met 30% kan verminderen.
 • Premenstrueel syndroom (PMS): hoewel een aantal mensen beweren dat zwarte zilverkaars PMS-symptomen kan behandelen, is er (nog) niet genoeg wetenschappelijk bewijs om dit te ondersteunen.
 • Regeling van de menstruatiecyclus: er is wetenschappelijk bewijs (Engelse link) dat supplementen van zwarte zilverkaars kunnen helpen bij het reguleren van de menstruatiecyclus bij vrouwen die vruchtbaarheidsbehandelingen ondergaan. Het maakt hierbij niet uit of het nu wel of niet om PCOS-patiënten gaat.

4. Verminderen van het risico op borstkanker

Aangezien zwarte zilverkaars zich als het hormoon oestrogeen gedraagt, denken experts dat het het risico op borstkanker kan vergroten. Uit een studie gepubliceerd in Integrative Cancer Therapies bleek echter dat het de kans op borstkanker niet verhoogt (Engelse link). Integendeel, het werd juist met een lager risico geassocieerd.

Volgens reageerbuisstudies (Engelse link) kan extract van zwarte zilverkaars als een anti-oestrogeen werken en de verspreiding van borstkankercellen vertragen. Er is echter meer onderzoek nodig om dit te bewijzen.

5. De geestelijke gezondheid verbeteren

Experts zijn ook van mening dat zwarte zilverkaars kan helpen de geestelijke gezondheid te verbeteren, vooral bij vrouwen in de menopauze. Volgens onderzoek in Post Reproductive Health (Engelse link) hebben supplementen geen invloed op angst.

Ze kunnen echter helpen om een aantal psychologische symptomen te verbeteren. Er zijn echter meer onderzoeken nodig om dit voordeel van supplementen met zwarte zilverkaars te ondersteunen.

6. Verbeteren van de slaapkwaliteit

Een kleine studie van 42 vrouwen in de menopauze suggereerde dat supplementen van zwarte zilverkaars zowel de duur als de kwaliteit van de slaap kunnen verbeteren (Engelse link).

Daarnaast ontdekte onderzoek gepubliceerd in Minerva Obstetrics and Gynecology (Engelse link) dat het combineren van zwarte zilverkaars met andere stoffen (kruisbes, zink, gember en hyaluronzuur) opvliegers die angst en slapeloosheid veroorzaken zou kunnen verbeteren. Het is echter moeilijk om te weten welke stof verantwoordelijk is voor deze effecten.

7. Stimuleren van gewichtsverlies

Vrouwen in de menopauze worden vaak zwaarder, door de natuurlijke daling van hun oestrogeenspiegels. Aangezien er echter wetenschappelijk bewijs is (Engelse link) voor de oestrogene effecten van zwarte zilverkaars, zijn experts van mening dat het gebruik ervan in dit stadium kan helpen om het gewicht onder controle te houden.

Mogelijke bijwerkingen van zwarte zilverkaars

Rug met uitslag

Hoewel het gebruik van zwarte zilverkaars mogelijke bijwerkingen heeft, zijn deze meeste gevallen mild te noemen. De milde bijwerkingen omvatten onder andere kleine problemen zoals:

 • maagklachten
 • huiduitslag
 • spierpijn
 • opgezette borsten
 • spotting
 • tussentijdse bloedingen

Er zijn ook ernstigere bijwerkingen bekend, onder andere verergerende leverschade. Dit is de reden waarom mensen met  een ernstige ziekte en mensen die een behandeling ondergaan dit supplement moeten vermijden.

Daarnaast koppelde een dierstudie (Engelse link) hoge doses van dit supplement aan schade aan rode bloedcellen, wat tot bloedarmoede leidde. Er is echter meer onderzoek nodig om deze effecten bij mensen te beoordelen.

Tegelijkertijd moet je er rekening mee houden dat onderzoek naar zwarte zilverkaars schaars is. Het is dus mogelijk dat er andere nadelige effecten kunnen zijn waarvan we ons (nog) niet van bewust zijn.

Dosering en toedieningsvormen van zwarte zilverkaars

Zwarte zilverkaars is in verschillende vormen verkrijgbaar zoals capsules, vloeibaar extract en thee. Wat betreft de doseringen kunnen  we zeggen dat deze per merk verschillen. De algemene dosering is echter tussen de 20 en 120 milligram extract of poeder per dag.

Experts zijn van mening dat vrouwen dagelijks minstens 20 milligram moeten nemen om menopauzale symptomen te behandelen. Een aantal deskundigen zeggen echter dat je het niet langer dan 6 maanden moet gebruiken, gezien het feit dat het leverschade kan veroorzaken.

Supplementen van zwarte zilverkaars bevatten vaak ook andere componenten. Het combineren van zwarte zilverkaars met andere bestanddelen kan helpen om het verlichten van symptomen van de menopauze te versterken. We hebben echter nog meer studies nodig om dergelijke hypothesen te ondersteunen. Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

 • rode klaver
 • soja-isoflavonen
 • kruisbes
 • sint-janskruid
 • dong quai
 • vitamine C

Het gebruik van zwarte zilverkaars bij menopauzeklachten

Zilverkaars is een Noord-Amerikaanse medicinale plant. Indianen gebruikten het in het verleden om aandoeningen te behandelen die vrouwen troffen. Het werd ook gebruikt voor andere kwalen zoals keelpijn, nierproblemen en zelfs depressie.

Tegenwoordig is het gebruik ervan niet veel veranderd. Het wordt voornamelijk gebruikt om menopauzale symptomen te verlichten, de vruchtbaarheid te verhogen en verschillende gynaecologische problemen te behandelen zoals:

Hoewel de meeste van de bijwerkingen bij het gebruik van zwarte zilverkaars mild zijn, moet je er rekening mee houden dat het leverschade kan verergeren. Het kan ook de rode bloedcellen aantasten, wat bloedarmoede kan veroorzaken.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mehrpooya, M., Rabiee, S., Larki-Harchegani, A., Fallahian, A. M., Moradi, A., Ataei, S., & Javad, M. T. (2018). A comparative study on the effect of “black cohosh” and “evening primrose oil” on menopausal hot flashes. Journal of education and health promotion, 7, 36. https://doi.org/10.4103/jehp.jehp_81_17
 • Friederichsen, L., Nebel, S., Zahner, C., Bütikofer, L., & Stute, P. (2020). Effect of CIMicifuga racemosa on metaBOLIC parameters in women with menopausal symptoms: a retrospective observational study (CIMBOLIC). Archives of gynecology and obstetrics, 301(2), 517–523. https://doi.org/10.1007/s00404-019-05366-8
 • Shahin, A. Y., Ismail, A. M., & Shaaban, O. M. (2009). Supplementation of clomiphene citrate cycles with Cimicifuga racemosa or ethinyl oestradiol–a randomized trial. Reproductive biomedicine online, 19(4), 501–507. https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2009.06.007
 • Shahin, A. Y., & Mohammed, S. A. (2014). Adding the phytoestrogen Cimicifugae Racemosae to clomiphene induction cycles with timed intercourse in polycystic ovary syndrome improves cycle outcomes and pregnancy rates – a randomized trial. Gynecological endocrinology : the official journal of the International Society of Gynecological Endocrinology, 30(7), 505–510. https://doi.org/10.3109/09513590.2014.895983
 • Kamel H. H. (2013). Role of phyto-oestrogens in ovulation induction in women with polycystic ovarian syndrome. European journal of obstetrics, gynecology, and reproductive biology, 168(1), 60–63. https://doi.org/10.1016/j.ejogrb.2012.12.025
 • Xi, S., Liske, E., Wang, S., Liu, J., Zhang, Z., Geng, L., Hu, L., Jiao, C., Zheng, S., Zepelin, H. H., & Bai, W. (2014). Effect of Isopropanolic Cimicifuga racemosa Extract on Uterine Fibroids in Comparison with Tibolone among Patients of a Recent Randomized, Double Blind, Parallel-Controlled Study in Chinese Women with Menopausal Symptoms. Evidence-based complementary and alternative medicine : eCAM, 2014, 717686. https://doi.org/10.1155/2014/717686
 • Fritz, H., Seely, D., McGowan, J., Skidmore, B., Fernandes, R., Kennedy, D. A., Cooley, K., Wong, R., Sagar, S., Balneaves, L. G., & Fergusson, D. (2014). Black cohosh and breast cancer: a systematic review. Integrative cancer therapies, 13(1), 12–29. https://doi.org/10.1177/1534735413477191
 • Huyen, C., Luyen, B., Khan, G. J., Oanh, H. V., Hung, T. M., Li, H. J., & Li, P. (2018). Chemical Constituents from Cimicifuga dahurica and Their Anti-Proliferative Effects on MCF-7 Breast Cancer Cells. Molecules (Basel, Switzerland), 23(5), 1083. https://doi.org/10.3390/molecules23051083
 • Shahmohammadi, A., Ramezanpour, N., Mahdavi Siuki, M., Dizavandi, F., Ghazanfarpour, M., Rahmani, Y., Tahajjodi, R., & Babakhanian, M. (2019). The efficacy of herbal medicines on anxiety and depression in peri- and postmenopausal women: A systematic review and meta-analysis. Post reproductive health, 25(3), 131–141. https://doi.org/10.1177/2053369119841166
 • Jiang, K., Jin, Y., Huang, L., Feng, S., Hou, X., Du, B., Zheng, J., & Li, L. (2015). Black cohosh improves objective sleep in postmenopausal women with sleep disturbance. Climacteric : the journal of the International Menopause Society, 18(4), 559–567. https://doi.org/10.3109/13697137.2015.1042450
 • Cappelli, V., Morgante, G., Di Sabatino, A., Massaro, M. G., & De Leo, V. (2015). Valutazione dell’efficacia di un nuovo preparato nutraceutico nel trattamento dei disturbi delle donne in postmenopausal [Evaluation of the efficacy of a new nutraceutical product in the treatment of postmenopausal symptoms]. Minerva ginecologica, 67(6), 515–521.
 • Martin B. R. (2019). Complementary Medicine Therapies That May Assist With Weight Loss: A Narrative Review. Journal of chiropractic medicine, 18(2), 115–126. https://doi.org/10.1016/j.jcm.2018.10.004

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.