Een recept voor chocolade custardtaart met dadelpruim

Wist je dat je dadelpruim en cacao kunt combineren? Nou, hier is een kijkje op een traditioneel dessert met twee exotische ingrediënten die er zijn om te blijven. Lees verder om erachter te komen hoe je het kunt maken!
Een recept voor chocolade custardtaart met dadelpruim
Anna Vilarrasa

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Anna Vilarrasa.

Laatste update: 24 augustus, 2022

De belangrijkste ingrediënten van deze heerlijke custardtaart zijn dadelpruim en chocolade. Beide zijn tegenwoordig behoorlijk populair, omdat mensen eindelijk hun voedingswaarde hebben erkend. Zoals je je kunt voorstellen, zijn dit op lokale markten nu gangbare producten.

Dit is een eenvoudig dessert met een verrassende smaak en textuur die zowel bij jong als oud in de smaak zal vallen. Het is een gerecht dat je zeker aan je repertoire zult willen toevoegen.

Een gezond dessert met veel potentie

Schaaltje cacaobonen

Dadelpruim en cacao zijn twee ingrediënten die je misschien in je dagelijkse voeding wilt opnemen. Ze zijn ook vrij veelzijdig, omdat je ze op verschillende manieren kunt gebruiken: salades, smoothies, yoghurt en desserts.

De dadelpruim is een vrucht afkomstig uit Japan en China, hoewel je hem tegenwoordig in veel andere landen van de wereld kunt vinden. Er zijn veel soorten en ze vallen allemaal door hun unieke smaken op.

Let op voedingsniveau op het hoge gehalte aan water, vezels en vitamine A en C (Engelse link). Het bevat ook antioxidanten en andere componenten die uitzonderlijke effecten op de gezondheid hebben.

Cacao is inheems op het Amerikaanse continent. Bij de Inca’s bekend als “het voedsel van de goden,” werd het dankzij zijn geneeskrachtige eigenschappen populair in Europa.

Natuurlijke cacao bevat niet de toegevoegde suikers van chocolade, dus het is beter om het in zijn pure vorm te consumeren. Dit is de beste manier om van de potentiële eigenschappen voor het lichaam te profiteren (Engelse link). Hoewel experts erop wijzen dat er onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor deze beweringen is:

 • Het helpt het cardiovasculaire systeem te beschermen door de bloeddruk te verlagen.
 • Het bevat antioxidanten.
 • Ten slotte verbetert het de bloedcirculatie in de hersenen.

Hoe maak je een custardtaart met chocolade en dadelpruim?

Als het om gezonde desserts gaat, dan kun je met slechts een paar ingrediënten de meest optimale resultaten behalen. De vrucht is vaak het hoofdingrediënt van het recept.

Custardtaart is in veel landen een traditioneel dessert en er zijn dus verschillende manieren om het te maken. Alles wat je nodig hebt, is de fantasie om verschillende combinaties van ingrediënten en smaken te bedenken.

De meest gebruikelijke kookmethodes zijn bakken en au bain-marie, en je kunt fruit- en groentedranken toevoegen of het traditionele recept wijzigen en een suikervrije versie maken.

Optie 1: een dessert zonder suiker, eieren of melk

Dit alternatief voor custardtaart vereist slechts een kleine hoeveelheid pure cacao en wat rijpe dadelpruimen, meer niet. Het kost je ook maar een paar minuutjes om het te maken.

Ingrediënten om 6 porties te bereiden

 • 90 gram dadelpruimen (het gewicht van het geschilde en gesneden fruit)
 • 70 gram van 100% cacaopoeder

Hoe het te koken

 • Schil en snijd de dadelpruim eerst in middelgrote stukjes en mix het tot een romige consistentie.
 • Voeg vervolgens de cacao toe en mix het opnieuw tot een homogeen mengsel.
 • Giet het vervolgens in individuele vormen en dek het af met aluminiumfolie. Plaats het vervolgens minstens zes uur in de koelkast (indien mogelijk een nacht).
 • Je kunt het na deze tijd uit de koelkast halen, let op de romigere textuur (het kan een beetje anders zijn dan de traditionele custardtaart, maar het resultaat is even lekker).

Dit dessert zou op je lijst met suikervrije desserts kunnen staan, omdat het alleen natuurlijke suikers bevat. Het is ongeveer hetzelfde als het eten van fruit met cacao.

De custardtaart is ook geschikt voor mensen met veelvoorkomende intoleranties en allergieën zoals voor eieren en melk. Het is als je 100% cacao gebruikt ook voor mensen met coeliakie geschikt.

Degenen die de voorkeur aan een zoetere toets geven, kunnen een soort zoetstof toevoegen. Hoewel het altijd beter is om aan de eigenlijke smaak van het fruit te wennen. Voeg een vleugje kaneel of vanille toe om de smaak te versterken als je denkt dat het dat nodig heeft.

Optie 2: Chocolade custardtaart met dadelpruim en eieren

Aantal dadelpruimen

Dit is de bereiding van de meest traditionele flan, maar thuis bereid en het heeft fruit als hoofdingrediënt. Haal de ingrediënten in huis en volg de stappen die we hieronder zullen omschrijven.

Ingrediënten

 • 0,5 kilo rijpe dadelpruim
 • 70 gram van 100% cacaopoeder
 • 5 eieren
 • 140 gram suiker
 • 100 gram suiker voor de karamel

Stap voor stap

 • Schil en snij eerst de dadelpruimen en leg ze opzij.
 • Maak vervolgens de karamel door de 100 gram suiker en een klein beetje water in een pan te doen. Kook het tot het smelt en giet het dan in de vorm om de bodem te bedekken.
 • Meng daarna het fruit en de cacao, de consistentie moet dik en homogeen zijn.
 • Klop in een andere kom de eieren los met de rest van de suiker en voeg het dan aan het vorige mengsel. Giet het dan allemaal in de vorm met de karamel en dek het af met aluminiumfolie.
 • Bak het een uur lang op 175 ℃ of kook het even lang in een au bain-marie (Engelse link). Hij is klaar als je er een vork in steekt en hij er schoon uit komt.
 • Haal het uit de oven en zet het opzij om het volledig te laten afkoelen en zet het dan minimaal twee uur in de koelkast (maak het voor een betere consistentie en smaak een dag voordat je het gaat serveren).
 • Je kunt het suikergehalte van deze bereiding verlagen door de karamel over te slaan en er wat gehakte noten bovenop te doen zodra je het uit de vorm haalt.

De essentie van chocolade custardtaart met dadelpruim

De twee versies zijn relatief eenvoudig en je kunt ze in korte tijd maken. Dit is waarom het op elk uur van de dag een van je normale desserts kan zijn. Houd er rekening mee dat het eerste recept beter voor regelmatig gebruik is en dat je het tweede recept misschien opzij wilt zetten voor speciale gelegenheden.

Garneer de chocoladetaart met dadelpruim met een koekje of wafel als je hem serveert, je kunt er ook wat gehakte noten over strooien. Dit soort dessert is geweldig om meer fruit te eten en de variëteit te vergroten. De opvallende kleur van dadelpruimen onthult hun indrukwekkende bijdrage van vitamines, antioxidanten en bètacaroteen.

Ten slotte zullen chocoladeliefhebbers van de sterke smaak van pure chocolade genieten. Je kunt aan de bitterheid wennen, dus wees er niet bang voor en geef het een kans.

Dit komt omdat het de beste manier is om de voordelen van cacao optimaal te benutten. Deze plant wordt al duizenden jaren in pre-Colombiaanse culturen (in wat nu Mexico is) gewaardeerd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Butt MS, et al. Persimmon (Diospyros kaki) fruit: hidden phytochemicals and health claims. Experimental and Clinical Sciences Journal. Mayo 2015. 14:542-561.
 • Latif, R. Chocolate/cocoa and human health: a review. The Netherlands Journal of Medicine. Marzo 2013. 71(2):63-8.
 • Montagna MT, et al. Chocolate, “Food of the Gods”: History, Science, and Human Health. International Journal of Environmental Research and Public Health. Diciembre 2019. 16(24):4960.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.