Een postpartumdepressie identificeren en behandelen

Hoewel de komst van de baby een spannende tijd is, kunnen sommige moeders een intens gevoel van verdriet ervaren. Hoe herken je deze aandoening? En hoe kun je postpartumdepressie behandelen? Lees snel verder om de antwoorden op deze vragen en meer te ontdekken.
Een postpartumdepressie identificeren en behandelen

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoewel de komst van een baby een zeer emotioneel moment is voor het gezin, kunnen sommige moeders een onverklaarbaar en intens gevoel van verdriet ervaren dat na verloop van tijd aan blijft houden. Vandaag willen we dieper ingaan op dit onderwerp en praten over hoe we een postpartumdepressie kunnen identificeren en behandelen.

Volgens een studie van de Autonomous University van Barcelona treft dit type depressie 10-15% van de vrouwen (Spaanse link). Het feit dat een vrouw graag een baby wil krijgen en haar zwangerschap heeft gepland wil nog niet zeggen dat ze geen postpartumdepressie kan hebben.

Blijkbaar kan de plotselinge afname van hormonen die het lichaam ervaart na de geboorte een belangrijke trigger zijn voor deze aandoening. Het is echter niet de enige factor die aan het ontstaan van een postpartumdepressie, wat in de volksmond ook wel een postnatale depressie wordt genoemd, bijdraagt.

Een van de moeilijkste aspecten van een postpartumdepressie kan het omgaan met sociale en familiale vooroordelen zijn. Dat komt omdat, ondanks dat het een veel voorkomend probleem is, er nog steeds veel mensen zijn die deze aandoening afwijzen en verkeerd begrijpen.

Het resultaat is dat veel vrouwen hun gevoelens onderdrukken om er blij en gelukkig uit te zien. Laten we dieper op dit probleem ingaan.

Wat is een postpartumdepressie precies?

Een bezorgde moeder die haar pasgeboren baby vasthoudt

Een postpartumdepressie is een stemmingsstoornis die meestal optreedt na de bevalling. Het kan zelfs twee tot drie maanden later ontstaan. Het wordt gekenmerkt door extreem verdriet, een gevoel van fysieke en mentale uitputting, angst en algemene malaise. Deze symptomen kunnen enkele weken duren maar ook maanden aanhouden.

In het begin is het gemakkelijk om deze aandoening te verwarren met verdriet na de bevalling. Het verschil is echter dat bij een postpartumdepressie de symptomen intenser en langduriger zijn. Bovendien belemmeren ze het vermogen van de moeder om voor de baby te zorgen en alledaagse taken uit te voeren.

Op deze manier ondervinden vrouwen vaak grote moeite om een band met hun kindje op te bouwen. En dat alles komt bovenop gevoelens van niets waard zijn en geen goede moeder zijn.

Veel vrouwen schamen zich voor hoe ze zich voelen en vragen niet om hulp. Een groot deel van de reden daarvoor is de opvatting van de samenleving over de geboorte van een baby. Het wordt beschouwd als een tijd van vreugde en opwinding.

Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat er geen juiste manier is om met het moederschap om te gaan. Daarom is het belangrijk om hulp te vragen als we ons niet lekker voelen.

Mogelijk ben je ook geïnteresseerd in:
Huid-op-huidcontact: essentieel na de bevalling

Symptomen

Zoals we al zeiden, kan het moeilijk zijn om onderscheid te maken tussen een postpartumdepressie en een simpele reactie op de vermoeidheid en stress van het moederschap. Wanneer zich echter een toestand van intens verdriet en wanhoop voordoet, kan men dit probleem gaan overwegen. Enkele van de belangrijkste symptomen zijn onder andere:

  • Gevoelens van verdriet, leegte en hopeloosheid.
  • Intens en langdurig huilen zonder te weten waarom.
  • Verlies van interesse in activiteiten die leuk waren.
  • Overmatig veel zorgen over deze nieuwe fase.
  • Onvermogen om een band met de baby te krijgen.
  • Slaapproblemen ‘s nachts en slaperigheid overdag.
  • Gebrek aan eetlust, of juist te veel eten door angst.
  • Gevoelens van schuld of nutteloosheid.
  • Agitatie of luiheid.
  • Verlies van concentratie en moeilijkheden bij het nemen van beslissingen.
  • Constante irritatie of woede.
  • Sociale isolatie en gezinsisolatie.
  • Verlies van interesse in de zorg voor de baby.
  • Zeer moe voelen en niet uit bed kunnen komen.

Hoe kun je een postpartumdepressie behandelen?

Een moeder die huilt door een postpartumdepressie

Het is moeilijk om te bepalen hoe lang een postpartumdepressie zal duren. De meeste gevallen van deze aandoening verbeteren echter binnen enkele weken. Artsen stellen dat het belangrijk is om een postpartumdepressie vroegtijdig te behandelen om het langer voortduren van de symptomen te voorkomen.

De behandeling van een postpartumdepressie lijkt sterk op de aanpak van elke andere soort depressie. Voordat artsen echter hun toevlucht nemen tot medicatie, bevelen ze gewoonlijk psychologische therapiesessies aan, vooral wanneer de moeder de baby borstvoeding geeft.

Psychotherapie kan individueel of in groepsverband plaatsvinden. Indien nodig is het raadzaam om ook voor gezinstherapie te kiezen. Op die manier kan er samen met het paar of bepaalde naaste familieleden gewerkt worden aan de problemen.

Bovendien moet de moeder goed rusten en gezond eten. Het voortdurend toepassen van gezonde gewoonten helpt de gemoedstoestand te verbeteren en bovendien het risico op terugval te verkleinen.

Strategieën om een postpartumdepressie te voorkomen

Een gelukkige moeder en haar baby

Er zijn meerdere factoren die tot een postpartumdepressie kunnen leiden. Daarom is het moeilijk om te bepalen of dit te voorkomen is. Door echter rekening te houden met bepaalde aspecten voor en na de bevalling, kun je het risico proberen te minimaliseren. Enkele positieve maatregelen zijn onder andere:

  • Slaap elke dag goed en probeer te rusten als dat nodig is.
  • Zoek steun bij andere moeders die dezelfde problemen hebben meegemaakt.
  • Maak een dagelijkse wandeling en profiteer van de beweging en de buitenlucht.
  • Maak geen vergelijkingen met de situatie van andere mensen.
  • Vereenvoudig de huishoudelijke taken zo veel mogelijk. Dit is geen moment om alles te laten blinken.
  • Stel bezoeken uit om de tijd te benutten om te kunnen rusten.
  • Eet voedsel dat je gemoedstoestand verbetert.
  • Verhoog je inname van water en andere gezonden dranken zoals sappen, bouillon, kruidenthee.
  • Besteed tijd aan je relatie met je partner.
  • Zoek afleiding zoals winkelen, een film kijken, uit eten gaan met het gezin.
  • Pas methoden voor ontspanning toe zoals yoga en doe diepe ademhalingsoefeningen.
  • Werk aan het gevoel van eigenwaarde.
  • Los twijfels over het moederschap op.

Denk je dat je een van de symptomen van een postpartumdepressie hebt? Negeer deze niet! Zelfs als je je zorgen maakt over wat anderen misschien denken, moet je om hulp vragen om een postpartumdepressie te behandelen en te overwinnen. Als je onderdrukt hoe je je voelt, kan het na verloop van tijd erger worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.