Een pauze nemen van sociale netwerken: de voordelen en hoe het te doen

Het is nodig om een pauze te nemen van sociale netwerken, meldingen het zwijgen op te leggen en de tijd die we erop doorbrengen te beperken. We laten je hier zien hoe je dat kunt doen.
Een pauze nemen van sociale netwerken: de voordelen en hoe het te doen
Maria Fatima Seppi Vinuales

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Laatste update: 27 oktober, 2022

We kunnen de aanwezigheid en de voordelen van nieuwe technologieën in ons leven niet ontkennen. Ze zijn gekomen om nieuwe manieren te bieden om te communiceren, informatie te krijgen, te leren en te werken. Waarom is het dan nodig om een pauze te nemen van sociale netwerken?

Bij overmatig gebruik hebben sociale netwerken ook een negatieve invloed, zowel emotioneel als op onze prestaties en productiviteit. Laten we dat eens nader bekijken.

Voordelen van een pauze van sociale netwerken nemen

Als we het over voordelen hebben, dan is dat omdat er achter het overmatig gebruik van nieuwe technologieën verschillende gezondheidsrisico’s (Spaanse link) schuilgaan. Enkele van de voordelen van een pauze inlassen van sociale netwerken zijn de volgende.

Verbetert je emoties

Vrouw op haar mobieltje
Het voortdurend bekijken van sociale netwerken is in staat gevoelens van onzekerheid en een laag gevoel van eigenwaarde op te wekken.

Hoe vaak is het je niet overkomen dat je, kijkend naar sociale netwerken, dacht dat je leven geen zin meer had? Legde je meer de nadruk op een deel van je lichaam dat je niet bevalt? Voelde je je jaloers op het leven dat iemand die je kent leidt?

Vele malen worden sociale netwerken het excuus dat onze spoken en onzekerheden doet ontwaken. In die zin komt het ophouden met ze te zien niet van de hand van een magisch effect dat je je beter voelt; veel van onze emoties hangen samen met prikkels die ze opwekken en gedachten.

Wat in de netwerken gebeurt brengt veel mensen ertoe zichzelf met anderen te vergelijken. Het verhoogt het gevoel van zinloosheid, van leegte.

Daarom moeten we inzetten op verandering, op gezondere en meer aanpassende ideeën. Het is raadzaam de tijd te verminderen die we besteden aan het consumeren van informatie en inhoud die ongemak, angst en vrees opwekt.

Verbetert de kwaliteit van je slaap

Langdurige blootstelling aan beeldschermen, vooral een paar uur voor het slapengaan, beïnvloedt de kwaliteit van de slaap. Als je er daarom voor kiest ze voor het slapen gaan op te schorten, vermijd je je hersenen van audiovisuele prikkels.

Verbetert de kwaliteit van je interacties en relaties.

Hoe vaak merk je overdag dat iemand, als hij met iemand in gesprek is, op zijn mobieltje kijkt en berichten beantwoordt? Herken je dat je zelf hetzelfde doet?

Deze manier van functioneren verhindert ons ons te concentreren op het hier en nu van een ontmoeting, op het werkelijk contact maken met onze gesprekspartner. Soms moeten we zelfs om herhaling of een kruisverhoor vragen.

Je stelt jezelf bloot aan minder risico’s en huiselijke ongelukken

Ben je wel eens gestruikeld of heb je wel eens een voorwerp laten vallen omdat je afgeleid was terwijl je een video bekeek, of bijna ergens tegenaan gestoten omdat je op het scherm van je mobiele telefoon zat te kijken? Soms stelt die afhankelijkheid van weten wat er in de online wereld gebeurt ons bloot aan gevaarlijke situaties die we zouden kunnen vermijden.

Ontdek andere mogelijke tijdsbestedingen

Als je zou nagaan hoeveel tijd je de afgelopen week op sociale netwerken doorbracht, zou je wel even schrikken. Maar nog meer als je denkt aan die activiteiten of taken die je uitstelt door de ene video na de andere te bekijken.

Door een pauze te nemen van sociale netwerken kun je je aan andere dingen wijden, in plaats van uit te stellen. Dit gaat dan weer samen met het ervaren van meer voldoening bij het vooruitgaan en bereiken van doelen.

Vind je dit artikel leuk? Je vindt dit artikel misschien ook leuk om te lezen:
Sociale media: de voor- en nadelen

Hoe kun je een pauze nemen van sociale netwerken?

Vriendinnen eten sushi
Er moeten echte, fysieke ontmoetingen bestaan. Het is niet mogelijk een menselijke relatie alleen met berichten op de netwerken in stand te houden.

We hebben het hier niet over een volledige terugtrekking van sociale netwerken uit ons leven. Integendeel, we proberen de kwaliteit en kwantiteit van de tijd die we erin investeren te verbeteren.

Enkele van de aanbevelingen om een pauze van sociale netwerken te bereiken zijn de volgende:

  • Wijd een bepaalde hoeveelheid tijd op de dag aan het controleren van netwerken. Niet meer dan de limiet die je voor jezelf vaststelt.
  • Zet meldingen op stil. Zo heb je in de tijd die je aan andere activiteiten besteedt niet in de gaten of je al dan niet berichten ontvangt. Dit staat bekend als FOMO (fear of missing out) en verwijst naar de angst om ergens buiten te vallen.
  • Stel alarmen in op je mobiele telefoon. Je kunt bijvoorbeeld instellen hoeveel tijd je overdag op je netwerken wilt doorbrengen. Als je aan je limiet zit, laat je je mobieltje je waarschuwen of zichzelf vergrendelen.
  • Besteed tijd aan andere activiteiten die je interesseren. Ga bijvoorbeeld sporten, maak een wandeling met vrienden, speel met je huisdier.
  • ‘s Nachts is het raadzaam je mobieltje helemaal uit te zetten of de vliegtuigmodus te gebruiken. Zo wordt je slaap niet onderbroken door lichtsignalen of meldingen.
  • Organiseer face-to-face ontmoetingen om aan de virtualiteit te ontsnappen. Misschien gebruik je technologie om in contact te blijven met vrienden en geliefden. Soms verhindert dit je om elkaar in de werkelijkheid te ontmoeten, met een kopje koffie of een maaltijd tussendoor. Probeer een evenwicht te bewaren tussen de on- en offline wereld.

We denken dat je dit artikel misschien ook interessant vindt om te lezen:
Selfies en psychologische stoornissen: hoe zijn ze met elkaar verbonden?

Leef meer buiten dan binnen de schermen

Het is heel belangrijk erop te wijzen dat het er niet om gaat het gebruik van netwerken te demoniseren. In hun terechte maat dienen ze om in contact te staan met andere mensen die we misschien niet dagelijks zien. Het gevaar bestaat echter wanneer we geloven dat ze het doel zijn en niet het middel.

Het is heel belangrijk bewust gebruik te maken van netwerken om technoference te vermijden, waarmee de voortdurende en dagelijkse onderbreking van onze activiteiten bedoeld wordt om technologie te controleren en er contact mee te maken.

Het gaat er niet om in extreme scenario’s te denken, waarin sociale netwerken uitgeroeid moeten worden. Maar laten we erkennen dat het leven is wat zich daarbuiten afspeelt, terwijl wij maar door en door scrollen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Tapia, María Lourdes , & Cornejo, Marqueza (2011). Redes sociales y relaciones interpersonales en internet. Fundamentos en Humanidades, XII(24),219-229.[fecha de Consulta 22 de Agosto de 2022]. ISSN: 1515-4467. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=18426920010
  • Abjaude, Samir Antonio Rodrigues, Pereira, Lucas Borges, Zanetti, Maria Olívia Barboza, & Pereira, Leonardo Régis Leira. (2020). ¿Cómo influyen las redes sociales en la salud mental?. SMAD. Revista eletrônica saúde mental álcool e drogas, 16(1), 1-3. https://dx.doi.org/10.11606/issn.1806-6976.smad.2020.0089

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.