Een drankje met munt en gember om je metabolisme te activeren
Wat is je metabolisme?
Metabolisme is het proces waarbij ons lichaam het voedsel dat we eten omzet in energie.
Het bepaalt hoeveel energie we verbruiken en is gekoppeld aan de lichaamstemperatuur, ademhaling, bloedsomloop, etc. Daarom is het essentieel dat ons metabolisme correct werkt – niet te snel en niet te langzaam.
De traagheid van het metabolisme kan mild, maar ook ernstig zijn. In deze gevallen wordt het meestal veroorzaakt door een andere aandoening, zoals hypothyreoïdie of insulineresistentie.
Het wordt in ieder geval vaak veroorzaakt door een hormonale onbalans.
Het is belangrijk om te onthouden dat het eten van kleine hoeveelheden of het niet eten van voldoende calorieën ook het metabolisme vertraagt. Dit is een overlevingsmechanisme.
Dat is waarom we geen caloriearme diëten aanbevelen om af te vallen. Het is het beste om meer eiwitten en gezonde vetten te eten, maar minder koolhydraten, vooral minder geraffineerde koolhydraten.
Aanbevolen artikel: 7 manieren om je metabolisme te versnellen in de ochtend
Is jouw metabolisme traag?
Aanwijzingen dat je metabolisme te traag is zijn onder andere:
- Makkelijke gewichtstoename
- Moeite met afvallen ondanks dat je een dieet volgt
- Neiging om aan te komen rond de taille
- Gevoeligheid voor kou
- Frequente vermoeidheid
- Moeite met opstaan in de ochtend
- Langzame of zware spijsvertering
- Frequente constipatie
Houd er rekening mee dat sommige medicijnen (zoals anticonceptie) het metabolisme kunnen vertragen.
Munt
Munt is een medicinale plant die heel stimulerend en verfrissend is. Het kan je ook helpen af te vallen en vet te verbranden. Bovendien activeren de spijsverteringseigenschappen van munt de maag om een zwaar en opgeblazen gevoel te bestrijden. Hierdoor helpt het om je metabolisme te activeren.
Het grote voordeel van munt is dat het het lichaam stimuleert zonder nervositeit en trillerigheid te veroorzaken.
Dit staat in contrast met andere dranken zoals koffie, alcohol en cola. Hoewel ze misschien een oppepper geven, is het slechts tijdelijk en kan het gepaard gaan met nadelige gezondheidseffecten.
Gember
Gember is ook een natuurlijke en gezonde stimulans, net als munt. Door zijn opwarmende eigenschappen is het bovendien een perfecte aanvulling op de frisheid van munt om je metabolisme te activeren.
Deze wortel verhoogt de transpiratie en helpt je lichaam om vloeistoffen en gifstoffen te verwijderen. Dat is waarom het een van de beste middelen om af te vallen zonder jezelf uit te hongeren.
Het beschikt daarnaast over eigenschappen die helpen bij de spijsvertering. Bovendien werkt gember ook als antibiotica, pijnstiller en ontstekingsremmer. Sterker nog, het wordt sterk aanbevolen om het regelmatig te eten. Dit is vooral voor vrouwen het geval.
Zie ook: 3 manieren om van gember te genieten
Een drankje met munt en gember om je metabolisme te activeren
Ingrediënten
Als je deze drank wilt bereiden die je stofwisseling activeert, heb je het volgende nodig:
- 1 klein takje verse muntblaadjes
- 1 stuk verse gember of een theelepel gemalen gember (6 g)
- 4 kopjes water (1 liter)
- stevia naar smaak
Bereiding
- Om deze verfrissende drank te maken, hoef je alleen maar de ingrediënten met het water te mengen en vervolgens te zeven.
- Zoet het met stevia en drink het warm of koud.
- Het is het beste om deze drank op een lege maag te drinken om ervoor te zorgen dat het maximaal effect heeft. Op deze manier begint je je dag energiek en ben daarna je klaar om calorieën te verbranden.
Andere tips
Om je metabolisme te activeren moet je ook hierop letten:
- Slaap voldoende en zorg dat je ook echt goede slaap krijgt.
- Drink de hele dag door water. Op een lege maag en tussen de maaltijden door.
- Beweeg op je gebruikelijke intensiteit. Spiermassa verhoogt je metabolisme. We raden je aan om met intervallen te sporten.
- Eet vijf maaltijden per dag zonder er een over te slaan, vooral ontbijt. Het avondeten moet altijd licht zijn en niet te laat worden gegeten.
- Voeg pittige kruiden toe aan je dieet (bijvoorbeeld cayennepeper, gember, enz.), net als groene thee of ginseng.
- Neem koude douches of wissel warm en koud af.
- Vermijd een zittende levensstijl en blijf ook niet langdurig zitten zonder op te staan.
- Volg geen wonderdiëten maar eet een gezond en uitgebalanceerd dieet.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Mansour, M. S., Ni, Y. M., Roberts, A. L., Kelleman, M., Roychoudhury, A., & St-Onge, M. P. (2012). Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism: clinical and experimental, 61(10), 1347-52.
- Mikaili P, Mojaverrostami S, Moloudizargari M, Aghajanshakeri S. Pharmacological and therapeutic effects of Mentha Longifolia L. and its main constituent, menthol. Anc Sci Life. 2013;33(2):131–138. doi:10.4103/0257-7941.139059
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3408800/ - The effects of ginger intake on weight loss and metabolic profiles among overweight and obese subjects: A systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials (2018). Maharlouei N, Tabrizi R, Lankarani KB, Rezaianzadeh A, Akbari M, Kolahdooz F, Rahimi M, Keneshlou F, Asemi Z.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29393665 - Effects of peppermint tea consumption on the activities of CYP1A2, CYP2A6, Xanthine Oxidase, N-acetyltranferase-2 and UDP-glucuronosyltransferases-1A1/1A6 in healthy volunteers. Begas E, Tsioutsiouliti A, Kouvaras E, Haroutounian SA, Kasiotis KM, Kouretas D, Asprodini E.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28011360 - Mansour MS, Ni YM, Roberts AL, Kelleman M, Roychoudhury A, St-Onge MP. Ginger consumption enhances the thermic effect of food and promotes feelings of satiety without affecting metabolic and hormonal parameters in overweight men: a pilot study. Metabolism. 2012;61(10):1347–1352. doi:10.1016/j.metabol.2012.03.016