Druiven, een natuurlijk medicijn voor je nieren
Hoe zorg je gewoonlijk voor je nieren? Drink je genoeg water? Heb je zout al geëlimineerd uit je dieet? Doe je aan een beetje beweging iedere dag? Wel eens gedacht aan druiven, die ook heel goed voor je nieren zijn?
Alle bovengenoemde maatregelen zijn noodzakelijk als het gaat om een goede gezondheid van je nieren. Maar soms is het makkelijk om deze simpele tips te vergeten of om excuses te vinden om ze niet te doen, tot op een dag de eerste symptomen van nierproblemen ontstaan.
- Pijn in de lage rug die naar de darmen uitstraalt.
- Een brandend gevoel als je urineert.
- Veranderingen in de kleur van je urine.
Al deze dingen zijn tekenen dat er iets aan de hand kan zijn met je nieren.
Dus waarom probeer je niet om je levensstijl te veranderen? Waarom voeg je geen druiven aan je dieet toe?
De voordelen van druiven, een natuurlijk medicijn voor je nieren
De statistieken zullen zeker je aandacht trekken: volgens de American Foundation for Kidney Health zal één op negen mensen ooit nierproblemen krijgen – of het nu gaat om een urineweg infectie, dikkedarmontsteking of een serieuze en chronische ziekte die op de lange duur extreme maatregelen nodig heeft, zoals dialyse of een transplantatie.
De gezondheid van je nieren is een serieuze zaak waar je dagelijks aan moet denken. Het is namelijk niet alleen genetisch bepaald of je risico loopt of niet. Je levenswijze en eetgewoonten zijn ook fundamenteel voor een goede nierfunctie.
Daarom is het zo belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen op te nemen in je dieet die de gezondheid van je nieren verbeteren en helpen bij het filteren van je bloed om afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen.
Dit is waarom we aanraden dat je vanaf vandaag begint met het eten van druiven. Dit geneeskrachtige fruit bevat namelijk eigenschappen die zouden helpen bij de bescherming van je nieren om ze goed te laten functioneren.
De kracht van druivenpitten voor je nieren
Als je druiven eet, negeer dan niet de pitten. Wil je weten waarom?
- Druivenpitten zijn rijk aan fenol- en proanthocyanidinen, twee typen antioxidanten die de nieren helpen te versterken en schade helpen te herstellen.
- Een ander interessant feit over druivenpitten is dat deze antioxidanten samen met vitamine C en E en bèta-caroteen in de nieren blijven gedurende drie dagen. Dit helpt de bloedstroom te reinigen van gifstoffen en de nierfunctie te optimaliseren.
- Druivenpitten helpen ook de bloeddruk te reguleren, wat de circulatie verbetert en ook de bloedbanen versterkt.
- Volgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Applied Physiology regenereren druivenpitten en druivenpittenextract niet alleen nierweefsel als het beschadigd is. Het zou ook helpen vet te verbranden bij mensen die te zwaar zijn. Overtollig vet kan ook nierproblemen veroorzaken.
De voordelen van druivensap
- Natuurlijk druivensap zonder toegevoegd suiker is een geconcentreerde bron van antioxidanten die je beschermt tegen de effecten van vrije radicalen die de nieren kunnen beschadigen.
- En vergeet niet dat druivensap een geweldig vaatverwijdend middel is om de aderen en slagaderen te reinigen, wat aderverkalking bestrijdt, een probleem dat ook de nieren beïnvloedt.
- Het gezondheidstijdschrift All 4 Natural Health beweert dat biologisch geteelde druiven, die nooit behandeld zijn met pesticiden, het niveau van urinezuur in het lichaam verminderen en de lever en de nieren reinigen van afval en giftige stoffen.
Hoe eet je druiven om voor je nieren te zorgen?
Ten eerste: vergeet niet dat druiven suiker bevatten, dus als je de voordelen wilt maximaliseren, moet je ze met mate eten, volgens de volgende simpele richtlijnen:
- Rond vijftien druiven per dag is de juiste hoeveelheid om de gezondheid van je nieren te verbeteren, hun herstelling te bevorderen en een uitgebalanceerd dieet te handhaven.
- Wat is het beste moment om druiven te eten? ‘s Ochtends. Je kunt druiven toevoegen aan je kom havermout of ongezoete yoghurt. Ze zijn ook heerlijk in combinatie met andere vruchten.
- Welke druivensoort is het gezondst? Rode druiven, omdat ze meer antioxidanten bevatten.
- Het is belangrijk om altijd biologische druiven te kopen of ten minste te weten dat ze niet behandeld zijn met pesticiden en andere schadelijke chemicaliën.
- Eet ook het velletje en de pitten.
- Als je je eigen druivensap maakt, zeef het dan niet. Consumeer ook de schil en de pitten, zoals we hierboven al zeiden.
- Druiven zijn meer dan een fruitsoort voor ontbijt of toetje. Ze passen ook prima bij salades, vleesgerechten en zelfs bij groenten. Ze zijn heerlijk!
Als druiven in het seizoen zijn, aarzel dan niet om ze aan je dieet toe te voegen, zodat ze voor je nieren kunnen zorgen.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Rauf, A., Imran, M., Butt, M. S., Nadeem, M., Peters, D. G., & Mubarak, M. S. (2018). Resveratrol as an anti-cancer agent: A review. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408398.2016.1263597
- Saldanha, J. F., Leal, V. D. O., Stenvinkel, P., Carraro-Eduardo, J. C., & Mafra, D. (2013). Resveratrol: Why is it a promising therapy for chronic kidney disease patients? Oxidative Medicine and Cellular Longevity. https://doi.org/10.1155/2013/963217
- Bertelli, A. A. E., Migliori, M., Panichi, V., Origlia, N., Filippi, C., Das, D. K., & Giovannini, L. (2002). Resveratrol, a component of wine and grapes, in the prevention of kidney disease. In Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2002.tb02919.x