Dromen over een labyrint: wat betekent dat?

De betekenis van dromen over een labyrint houdt onder meer in dat je de symboliek erachter ontdekt. We laten je er alles over zien in het volgende artikel.
Dromen over een labyrint: wat betekent dat?

Laatste update: 09 augustus, 2022

Dromen over een labyrint komt heel vaak voor en de interpretatie ervan hangt samen met verschillende nuances van het dagelijks leven. We laten je vandaag 6 mogelijke interpretaties van deze bijzondere ervaring zien.

Labyrinten zijn een van de meest symbolische structuren op aarde. Iedereen herinnert zich de beroemde mythe van het labyrint van Kreta, die het beginpunt was van de populariteit ervan in het Westen.

De invloed van labyrinten en doolhoven in onze cultuur is duidelijk. Ook vandaag nog zijn ontwerpen van een labyrint erg populair, om nog maar te zwijgen van de manier waarop ze in kunst of architectuur geïntegreerd zijn.

Denk bijvoorbeeld aan de film The Shining (1980) of het ijslabyrint in Polen dat een paar jaar geleden het internet verraste. Laten we eens kijken naar mogelijke betekenissen bij dromen over een labyrint of doolhof.

Mogelijke betekenissen van dromen over een labyrint

Als je dromen hebt gehad over doolhoven of labyrinten, heb je vast wel willen achterhalen wat ze kunnen betekenen. Zeker, de betekenis ervan kan heel dubbelzinnig zijn. Vooral als je geen enkel soort verband kunt leggen met je werkelijke leven.

Om een mogelijke betekenis te vinden als je over een labyrint droomt, moet je eerst je leven evalueren. Vervolgens moet je proberen er enkele relevante conclusies uit te trekken.

Het probleem dat zich echter vaak voordoet is dat we het omgekeerde doen. We bedenken enkele interpretaties en proberen die dan geforceerd op ons leven toe te passen. We laten je hieronder 6 mogelijke interpretaties zien van het dromen over een labyrint, die allemaal een praktische of materiële toepassing hebben.

1. Spirituele zoektocht

De eerste interpretatie die bepaalde deskundigen (Engelse link) geven aan dromen over een labyrint heeft te maken met een spirituele zoektocht. In veel culturen symboliseert een labyrint de weg van de wereld van de levenden naar de wereld van de doden. Kortom, het begin symboliseert de geboorte, de reis het leven, en het einde de dood.

De mensheid heeft systemen van geloofsorganisatie opgebouwd om dit pad te interpreteren. Op een formeel niveau noemen we deze systemen religies, maar op een informeel niveau kunnen we ze als gewoon overtuigingen bestempelen.

Als je midden in een spirituele strijd zit over je geloof, je overtuigingen of over hoe je denkt over leven of dood, dan kun je dromen over een doolhof of labyrint.

2. Je bent emotioneel of lichamelijk verdwaald

Dromen over een labyrint

Bij het verlaten van een doolhof is er maar één veilig en succesvol pad tussen tientallen mogelijkheden. Daarom kan dromen over een doolhof een metafoor zijn voor je verloren voelen. Je kunt je zowel lichamelijk als emotioneel zo voelen, dus deze droom heeft ook te maken met ervaringen als verdriet of eenzaamheid.

 • Het kan bijvoorbeeld ook zo zijn dat je in een onbevredigende relatie zit of op een plek woont waar je niet wilt zijn.
 • Je kunt een baan hebben die je ongelukkig maakt.
 • Je kunt ook te weinig of niet-bevredigende sociale relaties hebben.

Alles wat te maken heeft met het verliezen van je gevoel van richting kan je laten dromen van een labyrint. Dat geldt ook voor situaties waarin drugsgebruik, depressie, financiële moeilijkheden, enzovoort een rol spelen.

Een van de meest natuurlijke interpretaties van dromen over een doolhof is die van je verloren voelen in welk aspect van het leven dan ook.

3. Je stelt je vaardigheden op de proef

Het voltooien van een labyrint vereist vaardigheden en bekwaamheden van hoog aanzien. Denk nu meteen aan een hypothetisch doolhof dat verscheidene kilometers lang is. Afhankelijk van je vaardigheden zoals ruimtelijk vermogen, vindingrijkheid, of vastberadenheid, kun je er enkele uren tot dagen over doen om er uit te komen.

In een Griekse mythe bijvoorbeeld, gebruikte Theseus de draad van Ariadne om naar het beginpunt terug te keren.

Dit kan in je leven geïnterpreteerd worden als het doormaken van een moeilijke ervaring. Die vraagt de grootste diepgang van je vindingrijkheid, concentratie of inzet. Je vooruitgang in de droom weerspiegelt je vooruitgang in het echte leven.

 • Het kan een beproevingstijd zijn bij een nieuwe baan of de verantwoordelijkheid van de zorg voor een pasgeboren baby.
 • Maar ook bij de ontwikkeling van een nieuwe onderneming, of een tijd van examens op school.

4. Je wilt aan een reis beginnen

We hebben al gezegd dat het labyrint een voorbeeld is van de reis van leven naar de dood. Dit kan ook geïnterpreteerd worden als elke soort reis, een waarin je verschillende hindernissen tegenkomt die je moet oplossen. Deze betekenis in gedachten houdend, kunnen we de volgende argumenten samenvatten. Je droomt over doolhoven omdat je:

 • je voorbereidt op een reis die al je vermogens op de proef zal stellen.
 • meer avontuur in je leven wilt toevoegen, maar bepaalde angsten kunnen je tegenhouden.
 • moe bent van routine, eentonigheid, en wilt een drastische verandering doorvoeren door alles achter je te laten en een nieuw leven te beginnen.
 • een avontuurlijk mens bent en staat op het punt de grootste reis te plannen die je ooit gemaakt hebt.

In dit geval hebben we het over een fysieke reis, hoewel het ook als een meer abstracte reis geïnterpreteerd kan worden. Het is echter iets wat je ondanks de moeilijkheden toch wilt doen. De droom is de zoveelste herinnering aan jezelf om je te laten zien hoe graag je het wilt.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Wat betekent het om over je ex te dromen?

5. Je onderdrukt je demonen

Een kop koffie
Het negeren van negatieve emoties of ervaringen eist vroeg of laat zijn tol. Soms kan dit dromen beïnvloeden.

In een Griekse mythe bouwde Daedalus het labyrint van Kreta om er de Minotaurus in op te sluiten. In het oude geloof werd er het vermogen aan toegeschreven om het kwaad of boze geesten te vangen. Dit is de reden waarom we labyrinten aantreffen voor we een tempel of een ander soort gebouw binnengaan.

Het labyrint als vergaarbak van duisternis komt in veel culturen voor. Als we met deze interpretatie rekening houden, kan dromen over een labyrint een manier zijn om jezelf wijs te maken dat je je demonen onderdrukt.

Je ziet ze niet onder ogen en kiest er in plaats daarvan voor ze in je binnenste op te sluiten. Met demonen bedoelen we emotionele problemen zoals depressie, onzekerheden, trauma’s, een laag gevoel van eigenwaarde, enzovoort.

6. Je bevindt je in een stadium van wedergeboorte

Terugkomend op de analogie van het labyrint als een reis, is het belangrijk te bedenken dat elke reiziger onderweg een transformatie ondergaat. Zeker, de hindernissen die ze moeten trotseren geven hun ervaring en wijsheid, en ook een heel ander perspectief dan bij het begin van de reis. Denk bijvoorbeeld aan Odysseus’ reis in de Odyssee.

In grote lijnen kunnen we dit samenvatten door te zeggen dat je midden in een stadium van wedergeboorte zit. Een waarin je dogma’s, paradigma’s, ideologieën of gedachten achter je laat en ze vervangt door een nieuwe manier om de wereld te zien. Als je droomt dat je uit een doolhof tevoorschijn komt, geeft dat aan dat je je reis voltooid hebt.

Conclusie over dromen over een labyrint

De gegeven interpretaties zijn natuurlijk symbolisch, en hun verband met je leven kan gevarieerd zijn. Je moet het relevante verband voor jouw leven zoeken, zodat je kunt kiezen wat voor betekenis je toekent aan de dromen over een labyrint die je hebt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Dudeja, J. P. Labyrinth walking: Origin, patterns, significance, walking procedures and spiritual benefits. International Journal of Yogic, Human Movement and Sports Sciences. 2018; 3(2 Part K), 666-673.
 • Geoffrion, J. K., & Louët, A. P. Medieval Marvels: Fifty-Three Eleven-Circuit Manuscript Labyrinths. 2020.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.