Drie manieren om melasma te behandelen
Melasma is een aandoening waarbij er, vaak als gevolg van te veel blootstelling aan de zon, donkere vlekken op de huid ontstaan. Veel van de mensen die er last van hebben, storen zich enorm aan deze vlekken.
In dit artikel gaan we iets dieper in op deze aandoening en kijken we hoe je het op natuurlijke wijze kunt verminderen.
Wat is melasma?
Melasma wordt erkend als een huidaandoening die zich met name in het gezicht voordoet en wordt gekenmerkt door het ontstaan van donkere vlekken. Naast blootstelling aan de zon, kunnen ook hormonale aandoeningen een oorzaak zijn. Dit geldt met name als de vlekken ontstaan tijdens de zwangerschap.
Opgemerkt moet worden dat deze aandoening vaker voorkomt bij vrouwen. Bovendien zijn de donkere vlekken meestal beter zichtbaar bij mensen die van nature een lichte huid hebben. Deze donkere vlekken zijn het enige symptoom van deze aandoening.
Tegenwoordig omvatten de behandelingen om deze aandoening tegen te gaan onder andere de toepassing van:
- crèmes
- lasertherapie
- exfolianten
Drie behandelingen om melasma te verminderen
1. Melasma behandelen met voorgeschreven medicijnen
Medicijnen zijn meestal de eerste optie waar mensen voor kiezen om de aandoening te behandelen. Vaak houdt dit in dat de dermatoloog een crème voorschrijft die uitwendig moet worden toegepast. Deze crème zou in staat moeten zijn om de vlekken minder zichtbaar te maken.
Dit type medicatie bevat meestal een chemisch bestanddeel dat ook wel ‘hydrochinon‘ wordt genoemd. Dit bestanddeel is ook wel verkrijgbaar in gels of lotions.
Hydrochinon kan helpen om het ontstaan van donkere vlekken tegen te gaan doordat het het chemische proces van melanine blokkeert (de stof die onze huid zijn donkerdere pigment geeft).
Andere veelgebruikte bestanddelen die ook kunnen helpen om de donkere vlekken in het gezicht minder zichtbaar te maken, zijn:
- Tetrinoin
- Azelaïnezuur
- Retinezuur
- Corticosteroïden
2. Professionele procedures
De professionele procedures zijn meestal het meest effectief. Tegelijkertijd zijn ze echter ook het meest agressief voor de huid en het meest prijzig. Ze dienen daarom vaak als laatste redmiddel.
De meest gebruikte procedures zijn chemische peeling, micro- en dermabrasie en laserbehandelingen.
Chemische peeling
De bedoeling van deze behandeling is om de bovenste lagen van de huid die zijn aangetast door melasma te verwijderen.
Dit soort peelings bestaat uit de uitwendige toepassing van een chemische substantie zoals glycolzuur. Deze substantie zorgt ervoor dat de huid licht verbrandt, waardoor de huid loslaat en er een nieuwe huidlaag zichtbaar wordt.
Microdermabrasie en dermabrasie
Deze behandelingen houden beide in dat de bovenste huidlaag met een technologisch apparaat wordt verwijdert, om een nieuwe, vlekvrije huidlaag zichtbaar te maken.
In het geval van microdermabrasie gaat het om een exfoliatieprocedure waarbij er gebruik wordt gemaakt van diamantkristallen om de dode huidcellen te verwijderen.
Beide behandelingen vereisen meerdere sessies (meestal zijn dit er vijf) met tussenpozen van twee of vier weken, zoals aangegeven door de arts.
Laserbehandelingen
Ook deze behandelingen hebben als doel de beschadigde huidlagen te verwijderen. Laserbehandelingen zijn meestal het meest effectief en daardoor vaak ook het duurst.
Over het algemeen duurt deze behandeling vier tot zes sessies. Het resultaat is echter dat de vlekken in het gezicht aanzienlijk minder zichtbaar worden en soms zelfs volledig verdwijnen.
3. Zelfgemaakte en natuurlijke behandelingen
Als de bovenstaande opties te prijzig of ingrijpend voor je zijn, dan kun je ook gebruikmaken van een paar huismiddeltjes op basis van natuurlijk ingrediënten. Ook deze middeltjes hebben namelijk bewezen zeer effectief te zijn in het verminderen van de door melasma veroorzaakte donkere vlekken. Hier zijn er een paar.
Crème van eiwit en zwarte balsem
Ingrediënten
- 1 eiwit
- 4 druppels zwarte balsem
Bereiding
- Meng de ingrediënten goed door elkaar en breng dit mengsel vervolgens zowel ‘s ochtends als ‘s avonds aan op de aangedane delen van de huid.
Honing en citroenmasker
Ingrediënten
- 3 eetlepels melk (45 ml)
- 4 eetlepels honing (100 g)
- 2 eetlepels citroensap (30 ml)
Bereiding
- Meng alle ingrediënten door elkaar en breng dit mengsel vervolgens aan op je gezicht.
- Laat het twintig minuten intrekken en spoel het daarna af met warm water.
- Herhaal deze procedure ongeveer twee à drie keer per week.
Vergeet niet dat de bovenstaande behandelingen kunnen helpen om melasma minder zichtbaar te maken, maar er niet voor zullen zorgen dat de donkere vlekken geheel verdwijnen.
Om deze behandelingen zo effectief mogelijk te maken, raden we je aan ze te combineren met behandelingen die helpen om je hormonen in balans te houden. Zodoende kun je in ieder geval voorkomen dat er nieuwe vlekken ontstaan.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Melasma. (n.d.).
aad.org/public/diseases/color-problems/melasma - Rajaratnam R., et al. (2010). Interventions for melasma. DOI:
10.1002/14651858.CD003583.pub2 - Shankar, K., Godse, K., Aurangabadkar, S., Lahiri, K., Mysore, V., Ganjoo, A., Vedamurty, M., Kohli, M., Sharad, J., Kadhe, G., Ahirrao, P., Narayanan, V., … Motlekar, S. A. (2014). Evidence-based treatment for melasma: expert opinion and a review. Dermatology and therapy, 4(2), 165-86.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4257945/ - Sarma, N., Chakraborty, S., Poojary, S. A., Rathi, S., Kumaran, S., Nirmal, B., Felicita, J., Sarkar, R., Jaiswal, P., D’Souza, P., Donthula, N., Sethi, S., Ailawadi, P., … Joseph, B. (2017). Evidence-based Review, Grade of Recommendation, and Suggested Treatment Recommendations for Melasma. Indian dermatology online journal, 8(6), 406-442.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707834/ - Gupta, A. K., Gover, M. D., Nouri, K., & Taylor, S. (2006, December). The treatment of melasma: A review of clinical trials. Journal of the American Academy of Dermatology.
https://doi.org/10.1016/j.jaad.2006.02.009 - Rajaratnam, R., Halpern, J., Salim, A., & Emmett, C. (2010). Interventions for melasma. In R. Rajaratnam (Ed.), Cochrane Database of Systematic Reviews. Chichester, UK: John Wiley & Sons, Ltd.
https://doi.org/10.1002/14651858.CD003583.pub2