Vier drankjes die de bloeddruk verhogen
Een hoge bloeddruk vormt een risico voor je gezondheid. Want als het niet behandeld of onder controle gehouden wordt kan het veel schade veroorzaken. Je moet dus voorzichtig zijn en opletten welke drankjes je drinkt. Wees vooral voorzichtig met die drankjes die de bloeddruk verhogen.
De gevaren van een te hoge bloeddruk
Eén van de gevaren van een zeer hoge bloeddruk is dat het je lichaam kan beschadigen zonder klachten te geven.
Dit is de reden dat mensen het een stille moordenaar noemen. Een hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat je levenskwaliteit vermindert. Want je ervaart voortdurend ongemakken en het kan zelfs tot een hartaanval leiden.
Hoewel een te hoge bloeddruk ernstig is bestaan er behandelingen die kunnen helpen om het onder controle te houden. De voorwaarde is wel dat je tegelijkertijd enkele veranderingen doorvoert in je levensstijl.
Wat zijn de meest voorkomende complicaties?
Beschadiging van de slagaders
Wanneer de slagaders in een goede conditie zijn dan zijn ze flexibel en bezitten ze elasticiteit en kracht. Dit verandert wanneer de bloeddruk stijgt.
Want bij een stijging van de bloeddruk raken de slagaders beschadigd en vernauwen ze. Dit tast de cellen aan die de binnenwanden van de slagaders bekleden. Het gevolg is dat die wanden dikker en harder worden.
De vetten die je dagelijks eet worden in de bloedsomloop opgenomen. Terwijl die stoffen voorbijkomen stapelen de beschadigde cellen zich op.
Deze verandering tast de doorstroming van het bloed naar verschillende delen van het lichaam aan. Denk hierbij aan de hersenen, de benen, het hart, de nieren, enzovoort.
Aneurysma
De voortdurende bloedstroom door een beschadigde slagader kan ervoor zorgen dat de wanden steeds dikker worden. Dit zal een aneurysma veroorzaken.
Als een aneurysma barst veroorzaakt het een interne bloeding die je leven in ernstig gevaar kan brengen.
Het hart
Als je een hoge bloeddruk hebt kan dit je hart aantasten. Want het hart is verantwoordelijk voor het pompen van het bloed door je lichaam heen.
Aangezien het bloed nu moeilijker door de aderen stroomt kan de hoge bloeddruk pijn in de borst, ritmestoornissen of een hartaanval veroorzaken.
Er kan ook hersenschade optreden als gevolg van een tijdelijke ischemische aanval. Dit laatste is een korte onderbreking van de bloedaanvoer naar de hersenen.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van de ernstige problemen die het resultaat zijn van een gebrek aan controle van de hoge bloeddruk.
Welke drankjes kunnen de bloeddruk verhogen?
Er bestaan manieren om een te hoge bloeddruk te voorkomen en te behandelen. Eén methode is dranken te vermijden die de bloeddruk verhogen.
Isotone dranken
Dit soort dranken is ontworpen om voor hydratatie te zorgen. In hun samenstelling zit een dosis natrium, meer specifiek natriumchloride en natriumbicarbonaat.
Natrium is slecht voor mensen met een hoge bloeddruk. Daarom is het beter dat die personen geen voeding of dranken innemen die natrium bevatten.
Energiedranken
Mensen met hartaandoeningen of een hoge bloeddruk kunnen beter geen energiedrankjes drinken.
Want meerdere onderzoeken hebben al aangetoond dat deze drankjes de bloeddruk verhogen bij gezonde mensen die ze gebruiken.
Energiedranken bevatten taurine en cafeïne. Onderzoekers geloven dat deze bestanddelen verantwoordelijk kunnen zijn voor de stijging van de bloeddruk en van de hartslag.
Elk merk dat jou belooft dat je energieniveau zal stijgen bevat in meer of mindere mate cafeïne en taurine. Deze elementen hebben een groot effect op de bloeddruk.
Verwar energiedrankjes niet met hydraterende dranken of sportdranken. De tweede soort heeft als doel het lichaam te herstellen na lichamelijke uitputting
Koffie en thee
Drink koffie en thee met mate. Dit is het advies dat men gewoonlijk geeft aan mensen met een lage bloeddruk. Uiteraard is het slecht voor mensen die lijden aan hypertensie.
Koffie is één van de dranken die de bloeddruk het meest laan stijgen. Zelfs mensen zonder hypertensie moeten ervoor zorgen dat ze niet teveel van dit soort dranken drinken.
Alcohol
Het is nog niet duidelijk waarom alcohol de bloeddruk kan laten stijgen.
Wat we wel weten is dat alcohol in de bloedsomloop de zuurstofvoorziening naar het hart verstoort.
Als er problemen zijn om zuurstof naar je hart te brengen dan wordt je hart gedwongen om harder te pompen. Op dit manier zoekt het naar een manier om de aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen te compenseren door het van andere lichaamsdelen te nemen.
Je ziet dus dat dranken die de bloeddruk verhogen erg veel gebruikt worden. Misschien maken ze ook deel uit van jouw dagelijkse voeding. Dit is dan ook de reden dat je hypertensie kan aanpakken door veranderingen in je dagelijks leven door te voeren.
Dit soort dranken vermijden is één voorbeeld van een mogelijke verandering. Want deze veranderingen zullen helpen om de bloedsomloop te beschermen bij mensen die lijden aan een hoge bloeddruk.
Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.
- Kitt J, Fox R, Tucker KL, McManus RJ. New Approaches in Hypertension Management: a Review of Current and Developing Technologies and Their Potential Impact on Hypertension Care. Curr Hypertens Rep. 2019;21(6):44. Published 2019 Apr 25. doi:10.1007/s11906-019-0949-4
- Organizacion Mundial de Salud. (2015). OMS | Preguntas y respuestas sobre la hipertensión. Preguntas y Respuestas Sobre La Hipertensión.
- OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertension en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2.
- Piskorz, D. (2011). Hipertensión arterial. Salud(i)Ciencia. https://doi.org/10.2319/111211-702.1.
- Malik, A. H., Akram, Y., Shetty, S., Malik, S. S., & Yanchou Njike, V. (2014, May 1). Impact of sugar-sweetened beverages on blood pressure. American Journal of Cardiology. Elsevier Inc. https://doi.org/10.1016/j.amjcard.2014.01.437
- Fletcher, E. A., Lacey, C. S., Aaron, M., Kolasa, M., Occiano, A., & Shah, S. A. (2017). Randomized controlled trial of high-volume energy drink versus caffeine consumption on ECG and hemodynamic parameters. Journal of the American Heart Association, 6(5). https://doi.org/10.1161/JAHA.116.004448
- Husain K, Ansari RA, Ferder L. Alcohol-induced hypertension: Mechanism and prevention. World J Cardiol. 2014;6(5):245–252. doi:10.4330/wjc.v6.i5.245