Donkere kringen onder de ogen van kinderen

Er zijn veel volwassenen die donkere kringen onder hun ogen hebben, die wij aan slapeloosheid, stress of uitputting wijten. Hoe zit het dan met donkere kringen onder de ogen van kinderen?
Donkere kringen onder de ogen van kinderen
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 07 november, 2022

Hoewel ze zelden reden tot bezorgdheid zijn, is het belangrijk om te begrijpen waarom er bij kinderen donkere kringen onder de ogen verschijnen. Het eerste dat je moet weten, is dat ze door een verandering in de kleur van de huid onder de ogen (Spaanse link) of in de totale contouren van de ogen worden geproduceerd.

Een overmatige productie van melanine en ook de verwijding van bloedvaten kunnen beide deze verandering veroorzaken. De huid rond de ogen meet tussen de 300 en 800 micron. Dit betekent dat het vrij dun is en daarom zijn deze fysiologische processen zo merkbaar.

Veelvoorkomende oorzaken van donkere kringen onder de ogen bij kinderen

Het is normaal dat ouders zich zorgen maken als ze zien dat hun kinderen met donkere kringen onder hun ogen wakker worden. Door deze toestand zien ze er tenslotte ziek, moe en uitgemergeld uit. Ze zijn echter niet per se een reden tot ongerustheid. De redenen waarom donkere kringen onder de ogen van kinderen verschijnen, zijn de volgende.

Moeite met slapen

Jongen ligt wakker in bed

Het is normaal dat er donkere kringen ontstaan als kinderen slechte slaapgewoonten hebben. Deze aandoening staat bekend als infantiele slapeloosheid (Spaanse link) en treft kinderen in de leeftijd van zes maanden tot vijf jaar.

De consumptie van voedsel en dranken zoals koffie of chocolade vlak voor het slapengaan kan de slaap van kinderen beïnvloeden. Het uitvoeren van fysieke activiteit in de avond, de prikkel van het licht van technologische apparaten en omgevingsgeluid kunnen ook van invloed zijn op de kleintjes en tot het verschijnen van donkere kringen onder de ogen leiden.

Obstructief slaap-apneusyndroom

Een andere oorzaak van donkere kringen onder de ogen van kinderen is obstructieve slaapapneu bij kinderen (Spaanse link). Deze aandoening wordt veroorzaakt door de gedeeltelijke of totale blokkering van de ademhaling tijdens de slaap als gevolg van een vernauwing van de luchtwegen.

Andere signalen die erop zouden kunnen wijzen dat je kind obstructieve slaapapneu heeft, zijn onder andere de aanwezigheid van de volgende symptomen:

Als gevolg van een gebrek aan slaap of overmatige activiteit gedurende de dag, kunnen kinderen perioden van vermoeidheid ervaren die tot het verschijnen van donkere kringen onder de ogen kunnen leiden.

In deze gevallen is het nodig om de activiteiten die kinderen gedurende de dag uitvoeren opnieuw te bekijken om ze tijd te geven om uit te rusten en te herstellen. Wees voorzichtig met dutjes overdag die van invloed kunnen zijn op hoe goed kinderen ‘s nachts slapen.

Verstopping van de neus

Als een van de meestvoorkomende oorzaken veroorzaakt een verstopte neus door griep, allergische rinitis, astma of sinusitis ook donkere kringen onder de ogen van kinderen. Deze kleurverandering is niet alleen in het onderste ooggebied, maar ook in de neus zichtbaar.

Het treedt op door de verwijding van de aderen in deze gebieden (Spaanse link). Het is belangrijk om op te merken dat bij conjunctivitis de oogleden dankzij de geïrriteerde de huid rood worden.

Genetische aandoeningen

Hoewel ze zich meestal tijdens de adolescentie manifesteren, kan een aantal kinderen op jonge leeftijd een genetische aanleg hebben om donkere kringen onder hun ogen te krijgen. Deze aandoening staat ook bekend als aangeboren donkere kringen.

Dit is niets meer dan een genetische hyperpigmentatie in het gebied rond de ogen en er is zelden een oplossing voor. Wat goed is om te weten, is dat het het fysieke welzijn van je kind niet in gevaar brengt.

Neuroblastoom

Neuroblastoom is een vorm van kanker (Engelse link) die vaak in de bijnieren, in de buik, in de borstkas of in delen van het lichaam met groepen zenuwcellen voorkomt. Het komt voor bij kinderen jonger dan vijf jaar en veroorzaakt blauwe plekken rond de ogen.

Het is essentieel om deze donkere kringen niet met kringen te verwarren die door andere, minder ernstige factoren worden veroorzaakt. In het geval van neuroblastoom treden ook andere symptomen op, zoals:

  • Onderhuidse knobbels
  • Proptosis (ogen die uit hun kassen lijken te komen)
  • Bot- of rugpijn
  • Koorts
  • Gewichtsverlies zonder duidelijke reden

Orbitale cellulitis

Orbitale cellulitis kan een ernstige infectie zijn (Engelse link). Bij kinderen lijkt het een sinusaandoening. Het gaat daarom gepaard met donkere kringen of uitpuilende ogen bij kinderen jonger dan 7 jaar.

Staphylococcus aureus, Streptococcus pyogenes en Haemophilus influenzae zijn veelvoorkomende oorzaken. Er verschijnen bovendien rode ogen, moeite met bewegen van de ogen en koorts.

Misschien ook interessant om te lezen:
Conjunctivitis bij kinderen: wat te doen

Wat moet ik doen als mijn kind donkere kringen onder zijn ogen heeft?

Gewoonlijk zijn donkere kringen onder de ogen van kinderen geen ernstige aandoening. Als er echter andere bijkomende symptomen zijn, is het noodzakelijk om je arts te raadplegen om een ziekte uit te sluiten. Om hun uiterlijk te verbeteren, kun je de volgende aanbevelingen en natuurlijke behandelingen in gedachten houden.

Moedig rust aan

Kind zit in het donker op een tablet

In het geval van donkere kringen onder de ogen door slaapgebrek, moet je voorkomen dat je kind overdag lange dutjes doet. Kijk voor het slapen gaan ook geen tv of blootstelling aan andere schermen. Je kunt met je kinderarts over de mogelijkheid praten om infusies te maken om kinderen te helpen om in slaap te vallen, zoals met kamille, melk of honing.

Daarnaast, als je kind overdag veel activiteiten doet, kun je overwegen om hem meer rustruimte te geven of om activiteiten te doen die hij ontspannend vindt, zoals yoga of meditatie.

Gebruik natuurlijke behandelingen

Als je donkere kringen onder de ogen wilt helpen verminderen, dan kun je een beroep doen op natuurlijke opties zoals plakjes komkommer. Leg een plakje onder elk oog. Dit zal de bloedsomloop verbeteren, ontstekingen verminderen en dit gebied hydrateren (Engelse link).

Je kunt ook met behulp van een watje wat kokos- of amandelolie op de kringen aanbrengen. Dit zal ook helpen om ontstekingen te verminderen en de groei van wimpers te stimuleren.

Een meer esthetisch probleem

Donkere kringen onder de ogen van kinderen, zoals bij volwassenen, zijn meestal meer een esthetisch probleem dan een gezondheidsprobleem. Als je met de hulp van je arts al een lichamelijk probleem hebt uitgesloten, dan kun je het beste kalm blijven.

In gevallen zoals erfelijke donkere kringen, is het belangrijk om je kind aan te moedigen om hun fysieke kenmerken te accepteren. Ze moeten bovendien de toepassing van producten vermijden die beloven dat ze zonder medische bevestiging zullen verdwijnen. Natuurlijke opties zijn goed, zolang er geen contra-indicaties zijn.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.