Dit zijn de ernstige verwondingen van Jeremy Renner na zijn sneeuwruimongeval

Jeremy Renner heeft onlangs een zeer ernstig ongeval gehad - lees hier alles over zijn verwondingen.
Dit zijn de ernstige verwondingen van Jeremy Renner na zijn sneeuwruimongeval

Laatste update: 27 april, 2023

Het nieuws over het sneeuwploegongeluk van Jeremy Renner en de bijbehorende verwondingen wordt voortdurend bijgewerkt. De Marvel-acteur, erkend voor zijn rol als Hawkeye in de Avengers-franchise, maakt delicate momenten door tijdens zijn ziekenhuisopname.

Tijdens het vrijmaken van de wegen rond zijn eigendom in Lake Tahoe vanwege de hevige nieuwjaars-sneeuwstormen, werd hij op de een of andere manier verpletterd door de machine die hij gebruikte. Voorlopige rapporten van de plaatselijke politie wagen zich niet aan hypotheses, omdat deze voertuigen veel veiligheidsmaatregelen hebben en niet kan worden vastgesteld waarom hij kantelde.

Maar buiten de twijfel over de oorzaken van Jeremy Renner’s ongeluk, wat zijn fans in spanning hield, was de evolutie van zijn klinische toestand. Hij ligt momenteel in een ziekenhuis in Nevada op de intensive care, maar hij was al in staat om een bericht te sturen via Instagram.

“Bedankt allemaal voor jullie lieve woorden. Ik ben te uitgeput om te schrijven. Maar ik stuur jullie allemaal liefde.”

-Jeremy Renner’s Instagram, 4 januari 2023

Het ongeluk met de sneeuwploeg van Jeremy Renner

Sneeuwploeg
Sneeuwploegen zijn er in verschillende modellen. Ze hebben vaak veiligheidsvoorzieningen om ongelukken te voorkomen.

Op zondag 1 januari kwam er een noodoproep binnen bij het Washoe County Sheriff’s Office met het verzoek om assistentie voor een ongeluk op Rose Highway (Reno, Nevada).

Het ging over het probleem dat Renner had ondervonden met de sneeuwploeg die hij bezit. Op zijn terrein, dat in de winter vatbaar is voor zware sneeuwval, kwam zijn onderhoudswerk regelmatig voor. In feite zijn er op zijn sociale netwerken verschillende video’s en foto’s die een voorbeeld zijn van de taak die de acteur tijdens zijn verblijf in Lake Tahoe ijverig uitvoert.

Deze keer haalde de machine een trucje met hem uit. Het is niet duidelijk hoe het gebeurde, maar het voertuig kantelde, waarna hij een van zijn onderste ledematen verbrijzelde. Bovendien liep hij een gesloten thoracaal trauma op.

Jeremy Renner werd voor zijn verwondingen in eerste instantie behandeld door een naburige arts in de buurt. Terwijl officiële en institutionele hulp arriveerde, voerde deze professional een tourniquet uit op het gewonde been, omdat het bloeden overvloedig was.

Om 9:50 uur plaatselijke tijd arriveerde een helikopter die de Avengers-acteur inlaadde om hem naar het ziekenhuis te brengen. Ondertussen namen sheriff’s deputy’s de sneeuwploeg in beslag als bewijsmateriaal om de oorzaak van het ongeluk te analyseren.

Wat is een stomp borsttrauma en hoe ernstig kan het zijn?

Een breuk
Ribfracturen kunnen leiden tot interne complicaties, waarbij de long wordt aangetast.

Een van de verwondingen van Jeremy Renner, officieel gemeld door de verklaring van zijn woordvoerder, specificeert een stomp borsttrauma. Dit betekent dat een externe kracht de borstkas van een patiënt heeft geraakt, maar niet is doorgedrongen, zodat inwendige schade mogelijk is, zonder dat er letsel van buiten naar binnen wordt doorgegeven.

Naar schatting (Spaanse link) heeft bijna een kwart van de dodelijke ongevallen met motorvoertuigen hun directe oorzaak in dit type trauma. Deze statistiek is het meest opmerkelijk bij mensen onder de 40 jaar.

Het goede nieuws is dat veel borstverwondingen geen grote operatie vereisen. Ze worden meestal aangepakt met kleine incisies voor bijvoorbeeld een pleurotomie, of met medicijnen.

Maar in de context van iemand die polytraumatisch is – d.w.z. verwondingen heeft aan verschillende delen van het lichaam tegelijk, verandert het scenario. Het ongeluk van Jeremy Renner met zijn sneeuwploeg zou in deze ernstiger categorie kunnen vallen, met een minder gunstige prognose.

Wat is er gewond bij deze trauma’s?

In algemene termen kan een stomp borsttrauma, zoals dat van Renner, twee soorten structuren in de borstkas hebben aangetast:

  • Bot of harde weefsels.
  • Zachte weefsels, zoals de longen, spieren of het borstvlies.

Binnen de eerste groep komen ribfracturen het meest voor. Tot 40% van de borsttrauma’s heeft een ribletsel. Als de patiënt op hoge leeftijd is, vormt dit een ernstige risicofactor die de mortaliteit verhoogt.

Het ernstige probleem van een ribfractuur is dat een deel van de rib naar binnen draait en de long perforeert. Deze situatie is ernstig en moet met voorrang worden aangepakt. Bovendien kan het op middellange termijn een infectieuze complicatie veroorzaken, met longontsteking.

Een ander afgeleid letsel kan de traumatische gesloten pneumothorax zijn. Dit is de ophoping van lucht in het borstvlies, een ruimte die de longen bedekt en die van nature geen inhoud mag hebben.

Pneumothoraxontstaat in deze gevallen door een ribfractuur. Hoewel het ook mogelijk is dat een verwonding aan de slokdarm of het scheuren van een bronchus door een botsing ertoe leidt dat er lucht in het borstvlies komt.

Hoewel bij thoracale trauma’s meer belang wordt gehecht aan long- en ribverwondingen, mag de schade aan het hart niet worden onderschat. Het ziektebeeld wordt een cardiale contusie genoemd.

Het opsporen ervan is niet eenvoudig. Het vereist de deskundigheid van de behandelende artsen. Te late herkenning verhoogt de mortaliteit, die ongeveer 76% bedraagt.

Een hartkneuzing kan variëren van mild, asymptomatisch, evoluerend met spontane oplossing, tot ruptuur van de hartspier. Tussen deze indeling is het ook mogelijk dat de patiënt hartritmestoornissen of een hartaanval krijgt.

Wellicht vind je dit artikel ook interessant:
Oorzaken van pijn op de borst bij het ademen

Wat kun je na de tourniquet en operatie aan het been van Jeremy Renner verwachten?

Operatie

De verwondingen van Jeremy Renner na zijn ongeluk met de sneeuwploeg gingen gepaard met een chirurgische aanpak. Hoewel er niet veel officiële informatie is vrijgegeven over de procedures, zijn er tot nu toe twee operaties uitgevoerd. Eén daarvan zou zijn uitgevoerd aan het getroffen been.

Het is goed te bedenken dat de eerste handeling aan dit ledemaat die was van de naburige arts die een tourniquet uitvoerde. De methode bestaat uit het uitoefenen van druk op de bloedende bloedvaten in de onderste of bovenste ledematen.

Volgens het tijdschrift JAMA van de American Medical Association en de studies (Engelse link) van King en medewerkers kan elk beschikbaar textielmateriaal het doel dienen. Idealiter is de stof die gebruikt wordt om het tourniquet te maken ongeveer 7 centimeter breed.

Als het druksysteem eenmaal op zijn plaats zit, mag het niet losgemaakt worden voordat gekwalificeerde hulp arriveert. De methode is voorbehouden aan noodgevallen, zoals in het geval van Renner. Zonder de beschikbaarheid van andere instrumenten had de actie van de buurman zijn ledemaat kunnen redden.

In het ziekenhuis blijft de acteur onder observatie op de intensive care. De woordvoerder van de familie had laten weten dat de beoordeling van de verwondingen doorging.

“We kunnen bevestigen dat Jeremy een stomp borsttrauma en orthopedische verwondingen heeft opgelopen en vandaag een operatie heeft ondergaan. Hij is teruggekeerd van de operatie en blijft op de intensive care in kritieke maar stabiele toestand.”

-Jeremy Renner’s woordvoerder, 2 januari 2023

Fans en collega-film- en televisiecollega’s vragen om solidariteit met de acteur, die al publiekelijk op zijn sociale netwerken is verschenen. De berichten over zijn toestand worden bijgewerkt, hoewel er nog steeds geen definitieve prognose is over de vervolgen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.