6 risico's van het vergruizen van medicijnen

Er zijn mensen die hun pillen halveren of vergruizen om ze gemakkelijker in te nemen. Er zijn echter enkele risico's aan het vergruizen van medicijnen.
6 risico's van het vergruizen van medicijnen
Franciele Rohor de Souza

Reviewed and approved by de apotheker Franciele Rohor de Souza.

Written by Equipo Editorial

Last update: 22 december, 2022

Het vergruizen van medicijnen is een gangbare praktijk om het innemen van pillen gemakkelijker te maken. Het verandert echter de integriteit van het geneesmiddel en daardoor ook de werkzaamheid. Idealiter neem je medicijnen in zonder ze te veranderen.

De meeste medicijnen komen in de vorm van tabletten, pillen, of capsules. Daarom breken of vergruizen sommige mensen ze, als het te moeilijk is om ze in een keer door te slikken.

Waarom het vergruizen van medicijnen niet goed is

Veel mensen geven er de voorkeur aan medicijnen te vergruizen om ze gemakkelijker in te nemen. Maar, zoals in een publicatie (Engelse link) in Nursing Magazine staat, zijn er sommige medicijnen die gemaakt zijn om hun werkzame bestanddelen gedurende een bepaalde tijd af te geven.

Daarom kan het schadelijk zijn ze te vergruizen en ze dan in te nemen. Zijn er meer redenen om het vergruizen van medicijnen te vermijden? Lees verder om meer te weten te komen.

1. Verlies van stabiliteit van het geneesmiddel

Verschillende medicijnen

Moeite met slikken is een veelvoorkomend probleem bij ouderen. Het komt ook veel voor bij mensen met gedragsstoornissen. In deze gevallen vergruizen ze de pillen en maken de capsules open. Dan leidt dit tot belangrijke veranderingen in de stabiliteit van de werkzame bestanddelen.

Het leidt ook tot een mogelijk verlies in de werkzaamheid van het geneesmiddel. Daarnaast zal het waarschijnlijk niet erg lekker smaken!

2. Fout bij het doseren

Als algemene regel kun je alleen tabletten splitsen die voorzien van een breuklijn zijn. Je kunt echter niet altijd nauwkeurig zijn bij het breken, vanwege hun vorm, grootte of omhulsel.

Maar als je een dosis wilt splitsen, kun je er niet zeker van zijn dat de verdeling van het werkzame bestanddeel in de twee helften gelijk is. Je kunt een verkeerde dosis nemen en andere gezondheidsproblemen veroorzaken.

Er zijn tabletten die heel klein zijn, en een klein verschil in het breken ervan kan ervoor zorgen dat je van de dosis die je nodig hebt naar een gevaarlijke dosis gaat. Je kunt een splijter gebruiken om het snijden preciezer te maken, hoewel dat nog steeds tot fouten kan leiden.

3. Veranderingen in de afgifte van het werkzame bestanddeel

Het vergruizen van medicijnen kan leiden tot aanzienlijke veranderingen in de dosis. Dit kan de afgifte en de absorptie-eigenschappen van het werkzame bestanddeel van het geneesmiddel beïnvloeden. Bovendien kan het risico op bijwerkingen toenemen, of er kunnen problemen ontstaan met de werkzaamheid van het geneesmiddel.

Er zijn geneesmiddelen die een speciaal omhulsel hebben zodat je lichaam ze op een bepaalde manier kan opnemen. Dit soort omhulsel regelt de afgiftesnelheid van het werkzame bestanddeel en daarmee de werking van het geneesmiddel. Als je het verplettert, verander je de manier waarop het actieve bestanddeel vrijkomt.

  • Ook dit leidt tot een ongecontroleerde toevoer van het geneesmiddel. In feite kan dit een te lage dosis of juist een overdosis veroorzaken.
  • Bovendien kan het zelfs giftig zijn, of een verhoogd risico op schadelijke bijwerkingen hebben.

4. Wijziging van de absorptie

Sommige tabletten hebben een coating die enterisch genoemd wordt. Die zorgt ervoor dat het geneesmiddel ongeschonden de maag passeert en dan het actieve bestanddeel in de darm vrijgeeft.

Zo wordt voorkomen dat het maagslijmvlies geïrriteerd raakt en het effect van maagzuur optreedt. Maagzuur kan de werkzame stof vernietigen, of het begin van de werking vertragen.

  • Bij het vergruizen van een pil verandert de enterische coating, en dit kan de werking negatief beïnvloeden.
  • Bovendien kan het je maag irriteren en bijwerkingen veroorzaken.

5. Verandering in de werking

Open capsules

Sublinguale tabletten (Spaanse link) zijn gemaakt om snel op te lossen, zodat je ze snel opneemt. Deze medicijnen lossen onder de tong op om in een mum van tijd de bloedbaan te bereiken. Door een sublinguale tablet te vergruizen verandert de stabiliteit volledig, en verandert de werking.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Aanwijzingen voor het bewaren van medicatie

6. Risico bij het hanteren

Een ander nadeel van het vergruizen van medicijnen is dat ze in de lucht verspreid kunnen worden en ingeademd kunnen worden door degene die ze hanteert.

  • Dit kan een riskante situatie zijn voor degene die het geneesmiddel hanteert (Spaanse link), want sommige medicijnen kunnen het slijmvlies irriteren.
  • Voor vrouwen geldt daarnaast dat, als je zwanger bent of van plan bent zwanger te worden, sommige medicijnen teratogenen zijn (die afwijkingen in het embryo kunnen veroorzaken).

Je kunt het vergruizen van medicijnen het beste vermijden

Een goede optie om het vergruizen van medicijnen te vermijden is het zoeken naar andere doseringsvormen. Deze alternatieven kunnen de behandeling vergemakkelijken zonder dat je pillen hoeft te manipuleren. Zo kun je de door ons genoemde risico’s vermijden. Als je twijfels hebt, aarzel dan niet je arts of apotheker te raadplegen. It might interest you...

Medicijnbijsluiters – hoe ze te lezen
Gezonder Leven
Read it in Gezonder Leven
Medicijnbijsluiters – hoe ze te lezen

Medicijnbijsluiters bevatten schriftelijke informatie over de medicijnen die er in het doosje zitten. Raadpleeg bij twijel altijd je arts.  • Sociedad Española de Farmacia Comunitaria, F. (2009). Farmacéuticos comunitarios revista de la Sociedad Española de Farmacia Comunitaria. Farmacéuticos Comunitarios.
  • Administración de medicamentos: ¿se puede alterar la integridad de la forma farmacéutica? (2011). Farmacéuticos Comunitarios.
  • Catalán, E., Padilla, F., Hervás, F., Pérez, M. A., & Ruiz, F. (2001). Fármacos orales que no deben ser triturados1. Enfermería Intensiva. https://doi.org/10.1016/s1130-2399(01)78032-7

De inhoud van deze publicatie dient uitsluitend ter informatie. Op geen enkel moment kan deze dienen om de diagnoses, behandelingen of aanbevelingen van een professional te vergemakkelijken of te vervangen. Raadpleeg bij twijfel je vertrouwde specialist en vraag zijn/haar goedkeuring voordat je met een procedure of behandeling begint.